10 overwinningen voor de natuur in 2022

10 overwinningen voor de natuur in 2022

Naar de hel met eco-angst, 2022 heeft ook goed nieuws gebracht voor de planeet en haar bewoners. Ontdek 10 overwinningen om het nieuwe jaar met een flinke dosis optimisme te starten. Bedankt, jij hebt deze mooie verwezenlijkingen helpen realiseren! 

1. Historisch Europees akkoord tegen ontbossing

De Europese leiders hebben een historische overeenkomst gesloten en een wet tegen ontbossing aangenomen. Een enorm succes voor de planeet en voor de wereldwijde campagne #Together4Forests, geleid door WWF.

Binnenkort laat de EU geen producten meer toe op haar interne markt als ze gelinkt zijn aan de vernietiging van bossen: dit kan koffie, cacao, hout, palmolie, vlees of zelfs rubber zijn.

Deze wet is de eerste ter wereld die de wereldwijde ontbossing aanpakt. Het zal de voetafdruk van de EU op de natuur aanzienlijk verminderen.

Lees het artikel

2. Globaal akkoord bereikt om natuurverlies te stoppen

In december werd op COP15 in Montreal een nieuw wereldwijd kader afgesproken om de biodiversiteitscrisis aan te pakken. Ondersteund door 196 landen in het kader van het VN-Verdrag inzake Biologische Diversiteit, zal de overeenkomst ernaar streven om ten minste 30% van het land, zoet water en de oceaan in de wereld te beschermen, terwijl de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen worden gerespecteerd en de bijdrage van inheemse en traditionele gemeenschappen wordt erkend.

De overeenkomst zal er ook toe leiden dat regeringen tegen 2030 de financiële steun voor natuurbehoudsinspanningen verhogen, waarbij jaarlijks ten minste 200 miljard dollar wordt gemobiliseerd.

Lees het artikel

3. Een nieuwe manier om bonobo’s te tellen

De bonobo is een endemische diersoort in het Congobekken. Hij komt nergens anders in het wild voor. We ondersteunen al jarenlang het behoud van deze tot de verbeelding sprekende aap. Om de status van hun populatie op te volgen, waren we tot nu toe aangewezen op de zogenaamde ‘transectmethode’. Daarbij tellen we het aantal bonobonesten in een bepaald deel van het territorium, en extrapoleren dat vervolgens naar de rest van het woud, rekening houdend met een groot aantal factoren. Maar doordat het zo moeilijk is om toegang te krijgen tot dit gebied, is deze methode erg ingewikkeld en tijdrovend.

Tijdens een missie uitgevoerd door BINCO afgelopen jaar hebben wetenschappers daarom een innoverende methode uitgeprobeerd: onderzoek via thermische beeldvorming met behulp van een drone. En dat was een groot succes! Voor de allereerste keer hebben ze bonobo’s gespot terwijl die sliepen in hun nest. Ze zijn erin geslaagd om aan te tonen dat deze techniek werkt. Deze veelbelovende techniek kan ons helpen een nauwkeuriger beeld te verkrijgen van de stand van de bonobopopulatie.

Lees het artikel

4. 224 nieuwe soorten ontdekt in de Mekongregio

Een rapport uit begin 2022 beschrijft de ontdekking van 155 planten, 16 vissen, 17 amfibieën, 35 reptielen, en 1 nieuw zoogdier. Dit alles in een gebied dat verspreid ligt over Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam. Zo komt het totaal aantal vaatplanten, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren, dat sinds 1997 in het Mekong-gebied werd ontdekt, op 3007 te staan.

Met meer dan 3000 nieuwe soorten in de afgelopen 24 jaar, is de Mekongregio zonder twijfel een 'mondiaal zwaargewicht' wat de ontdekking van nieuwe soorten betreft", zei K. Yoganand, regionaal hoofd van wilde fauna in de Mekongregio van WWF. "Deze soorten zijn buitengewone, prachtige producten van miljoenen jaren evolutie, maar ze worden ernstig bedreigd, waardoor vele soorten uitsterven nog voor ze ontdekt zijn. Ze vereisen ons grootste respect, onze onverdeelde aandacht en dringende maatregelen om hun leefgebied te beschermen en de exploitatie tot een minimum te beperken."

Lees het artikel

Een soort iriserende slang met niet-overlappende schubben - Achalinus Zugorum.

5. 263 olifanten overgezet tussen twee parken in Malawi

Tussen 27 juni en 31 juli 2022 hebben 263 wilde olifanten 350 km afgelegd naar hun nieuwe thuis. Deze operatie maakte deel uit van een nationaal conservatie-initiatief. Het had als doel de biodiversiteit en de natuurlijke hulpbronnen in de nationale parken van Malawi in stand te houden. Zo kunnen olifantenpopulaties zich op een gezonde manier uitbreiden en kunnen lokale gemeenschappen die in de buurt van het park wonen een graantje meepikken van het ecotoerisme.

Nog eens 431 wilde dieren, waaronder buffels, impala's, marterachtigen, wrattenzwijnen en waterbokken, werden eveneens van Liwonde naar Kasungu overgebracht.

Lees het artikel

6. De Semoisvallei, woonplaats van de otter, wordt een Nationaal Park

Wallonië had vroeger geen nationale parken. Maar de Waalse regering heeft officieel de oprichting aangekondigd van twee “Nationale Parken” in het zuiden van het land. Het Parc de la Vallée de la Semois, partner van WWF-België en de thuisbasis van de otter en lynx in België, is er één van! Het andere is het park Entre-Sambre-et-Meuse.

Dit goede nieuws volgt op een ander van enkele weken eerder: de aanwezigheid van de otter in de Semoisvallei is wetenschappelijk bevestigd! Dat blijkt uit de DNA-analyse van water die we samen met onze partners in de regio hebben uitgevoerd.

Lees het artikel

7. Nepal verdubbelt aantal wilde tijgers

2022, het jaar van de Tijger volgens de Chinese kalender, heeft goed nieuws gebracht voor deze grote kat. Nepal is erin geslaagd zijn populatie wilde tijgers te verdubbelen! Uit het laatste onderzoek bleek dat er nu 355 individuen aanwezifg zijn in het land. Het is een ongelooflijke prestatie die de inspanningen van de overheid, partners en lokale gemeenschappen in de afgelopen 12 jaar op het gebied van natuurbehoud illustreert.

Lees het artikel

8. 14 wolfjes geboren in België

Momenteel heeft België één roedel wolven in Vlaanderen en één in Wallonië. Deze twee roedels zijn dit jaar samen bevallen van 14 welpen! Dit is bemoedigend nieuws voor de soort, die beetje bij beetje zijn plaats in ons land terug krijgt, na 100 jaar afwezigheid.

In Vlaanderen wordt het peloton geleid door het koppel Noëlla en August. In het noorden van het land zijn er dit jaar negen Welpen geboren!

In Wallonië wordt de roedel geleid door het mannetje Akéla en de wolvin Maxima. In het voorjaar van 2022 is Maxima bevallen van haar tweede nest van vijf welpen. We hadden het genoegen om ze deze zomer te vereeuwigen op onze cameravallen.

Lees het artikel

9. Het verwijderen van oude dammen in Oekraïne brengt nieuw leven in de Karpaten

Ondanks de vreselijke oorlog in Oekraïne, zetten onze collega’s hun werk, waar kan, voort. Zo is er onlangs een dam verwijderd die er al jarenlang verlaten bij lag en de doorstroom van de rivier blokkeerde. Dankzij de verwijdering van deze oude dam, konden voor het eerst in 120 jaar tijd, weer trekvissen gebruik maken van de rivier. Zo werd ook meteen 27km van de Perkalaba-rivier vrijgemaakt en werd het risico dat de brug zou instorten vermeden.

Lees het artikel

10. 45 berenwelpen gered in het weeshuis

Al jaren ondersteunen wij het enige welpenweeshuis in Europa, gelegen in Roemenië. Dit jaar hebben we niet alleen 12 gevonden welpen kunnen opvangen, maar ook de rehabilitatie van de 33 welpen die het jaar ervoor waren gevonden, kunnen voltooien. De oudere dieren werden na twee jaar behandeling in het centrum in het wild vrijgelaten.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwbrief