Wat doet WWF om het Afrikaans Grote Merengebied te beschermen?
Het Afrikaans Grote Merengebied ligt ruim 1.000 meter boven de zeespiegel: daaraan dankt het zijn gematigde klimaat. In de indrukwekkend groene, vruchtbare landschappen vind je talrijke meren en vulkanen. Het Afrikaans Grote Merengebied is ook dichtbevolkt. Daarom zijn beschermde gebieden zoals Virunga National Park, Volcanoes National Park en Bwindi Impenetrable Forest National Park er essentieel om de wilde dieren, bossen en savannes in stand te houden. De nationale parken huisvesten een waaier aan bedreigde soorten, waaronder berggorilla’s. Helaas zien zij hun leefgebieden drastisch slinken. Ziektes, stroperij en gewapende conflicten brengen hun toekomst in gevaar.
WWF werkt nauw samen met partners zoals International Gorilla Conservation Programme om berggorilla’s te beschermen. Rangerpatrouilles helpen stroperij een halt toeroepen, en via grootschalige gorillatellingen krijgen we een goed zicht op de populaties. Daarnaast slaan we de handen in elkaar met de lokale gemeenschappen. Hun belangrijkste energiebron is houtskool, en dat zet het regenwoud onder druk. Daarom werken we samen met hen aan duurzame economische ontwikkeling en agrobosbouwprojecten. Door hun levensomstandigheden te verbeteren, betrekken we de lokale gemeenschappen meteen ook bij het behoud van gorilla’s.
Lees meer over onze projecten in ons jaarrapportGeografische ligging
Deze ecoregio strekt zich uit over het oosten van de Democratische Republiek Congo, het zuidoosten van Oeganda en het noordoosten van Rwanda.
Oppervlakte
89.600 km²
Klimaat
Tropisch hoogland
Landschap
Spectaculaire mozaïek van bossen, steppes, savannes, vulkanen en meren.
Het Afrikaans Grote Merengebied beschermen, is ook in actie komen tegen
HABITATVERNIETIGING
Bossen moeten plaats ruimen voor land-, bos- en stedenbouw. Daardoor zien gorilla’s hun leefgebieden in sneltempo slinken.
HABITATVERNIETIGING
STROPERIJ
Babygorilla’s vallen soms in de handen van stropers, die ze als huisdieren verkopen op de zwarte markt. Dat is uiteraard verboden.
meer wetenSTROPERIJ
ZIEKTES
Gorilla’s delen 98,3% van hun DNA met mensen. Daardoor zijn ze vatbaar voor onze ziekten. Vooral luchtweginfecties zoals COVID-19 zijn gevaarlijk: die kunnen gorillagroepen decimeren.
ZIEKTES
GEWAPENDE CONFLICTEN
Politieke instabiliteit en gewapende conflicten sturen natuurbehoudsinspanningen in de war en brengen gorillapopulaties in gevaar.
GEWAPENDE CONFLICTEN
Diersoorten
Gorilla
In de bergen in het oosten van de Democratische Republiek Congo, en in het westen van Rwanda en Oeganda, leven berggorilla’s. Die iconische mensapen zien hun leefgebieden in sneltempo verdwijnen. Daardoor staat hun toekomst op het spel.
Olifant
Van steppes tot savannes, over vulkanen en door besneeuwde grasvelden trekken savanneolifanten door het Afrikaans Grote Merengebied. Helaas is hun ivoor erg gegeerd – stroperij vormt er, samen met habitatverlies, dan ook de belangrijkste bedreiging voor deze reusachtige viervoeters.
De gorilla’s van het Virungagebergte zijn wonderbaarlijke wezens. Bovendien vormen ze – dankzij ecotoerisme – een inkomstenbron voor de lokale gemeenschappen. We moeten ze dus koste wat het kost beschermen. Zo kunnen we de hele regio een duurzame toekomst bieden.
Sam Nziengui-Kassa,Project Manager
Hoe kan ik het verschil maken?
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!