
korhoen
Famille
Tetraonidae
Wetenschappelijke naam
Tetrao tetrix
Populatie
20 à 30 in België (2020)
Dieet
Planteneter
Voortplanting
Elke lente zeven of acht jongen
Habitat
Venen, heide, open bossen en bergen

Grootte en gewicht
40 tot 55 cm / 930 tot 1 200 g

Gebied
Centraal-Europa, Noord-Europa en Noord-Azië
Status
Ernstig bedreigd in België
Bedreigingen voor het korhoen
De aantasting van de habitat van het korhoen is al verschillende decennia bezig en zorgde ervoor dat de soort bijna verdwenen is uit België. Om de habitat te herstellen, loopt er sinds de jaren 2000 in de Hoge Venen een project. Doel? De populatie helpen om te overleven.
VERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN
Het korhoen leeft in semi-open gebieden die zeer biodivers zijn. Helaas verdwijnen door drainage, vervuiling en naaldboomaanplanting de venen en heide die het korhoen nodig heeft.
Ontdek meer over deze bedreigingVERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN
Het engagement van WWF-België
De populatie korhoenders in de Hoge Venen is de laatste van België en één van de weinige in Noordwest-Europa. WWF-België bracht korhoenders van Zweden naar België om de populatie in ons land te versterken.

De populatie versterken
WWF-België heeft samen met de Universiteit van Luik, het Waalse Departement Natuur en Bos (‘Département de la Nature et des Forêts’), Spadel, Pairi Daiza Foundation en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen jarenlang elke lente korhoenders overgebracht van Zweden naar België. Deze vogels werden uitgerust met een zender, zodat onderzoekers hen konden opvolgen. Ons uiteindelijke doel: de toekomst van de soort verzekeren in ons land.

Hoe kan ik het verschil maken?
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!