Horhoen

korhoen

Famille

Tetraonidae

Wetenschappelijke naam

Tetrao tetrix

Populatie

20 à 30 in België (2020)

Dieet

Knoppen van planten en bomen, bessen, jonge scheuten enz. De jongen eten ook insecten, spinnen enz.

Planteneter

Voortplanting

Elke lente zeven of acht jongen

Habitat

Venen, heide, open bossen en bergen

Verhouding korhoen-mens

Grootte en gewicht

40 tot 55 cm / 930 tot 1 200 g

Geografische verspreiding van het volwassen korhoen

Gebied

Centraal-Europa, Noord-Europa en Noord-Azië

Status

Ernstig bedreigd in België

Bedreigingen voor het korhoen

De aantasting van de habitat van het korhoen is al verschillende decennia bezig en zorgde ervoor dat de soort bijna verdwenen is uit België. Om de habitat te herstellen, loopt er sinds de jaren 2000 in de Hoge Venen een project. Doel? De populatie helpen om te overleven.

VERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN

Het korhoen leeft in semi-open gebieden die zeer biodivers zijn. Helaas verdwijnen door drainage, vervuiling en naaldboomaanplanting de venen en heide die het korhoen nodig heeft.

Ontdek meer over deze bedreiging

VERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN

Het engagement van WWF-België

De populatie korhoenders in de Hoge Venen is de laatste van België en één van de weinige in Noordwest-Europa. WWF-België doet er alles om ervoor te zorgen dat de soort niet verdwijnt uit ons land.

Volwassen mannetje korhoen in een besneeuwde weide

De populatie versterken

WWF-België heeft samen met de Universiteit van Luik, het Waalse Departement Natuur en Bos (‘Département de la Nature et des Forêts’), Spadel, Pairi Daiza Foundation en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen de overbrenging mogelijk gemaakt van 53 korhoenders. Deze vogels zijn uitgerust met een zender zodat onderzoekers hun evolutie kunnen volgen. In de toekomst worden nog meer korhoenders overgebracht om tot een populatie te komen van 160 individuen. Met dat aantal zou de soort in ons land een toekomst hebben op lange termijn.

 

Hoe kan ik het verschil maken?

Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!