De blauwe planeet – dat is onze aarde. Wanneer we er vanuit de ruimte naar kijken, valt meteen op dat de oceaan het grootste deel van het aardoppervlak bedekt. Toch heeft dat ontzagwekkende waterlichaam nog veel geheimen voor ons. Wat we wél weten, is dat menselijke activiteiten het zwaar onder druk zetten. Als we nu geen drastische maatregelen nemen, zijn er tegen 2050 waarschijnlijk geen koraalriffen meer, en huisvest de oceaan meer plastic dan vis.
70%
van de oppervlakte van de planeet wordt bedekt door de oceaan.
5%
We hebben nog maar een fractie van de oceaan verkend.
11 miljoen
Op de bodem van de oceaan ligt tot 11 miljoen ton plastic.
Wat doet WWF om de oceaan te beschermen?
Van microscopisch kleine organismen tot de blauwe vinvis, het grootste dier dat we kennen. Onze oceaan herbergt niet alleen een onbeschrijflijke biodiversiteit; hij produceert ook meer dan de helft van alle zuurstof én is het grootste koolstofreservoir op onze planeet. De oceaan levert voedsel, hernieuwbare energie en grondstoffen voor medicijnen. Hij is de bron van alle leven op onze planeet.
Hoewel we ons bestaan dus danken aan de oceaan, oefenen menselijke activiteiten er een nefaste invloed op uit. De biodiversiteit gaat erop achteruit; oceaanstromingen veranderen. Het water warmt op en verzuurt.
Daarom zet WWF alles op alles om de productiviteit en de veerkracht van de oceaan te behouden. Concreet willen we dat tegen 2030 ten minste 30% van de kust- en mariene ecosystemen effectief beschermd is, en dat het aantal duurzame visserijen verdubbelt.
Met de hulp van 500 experten werken we in de hele wereld aan een toekomst met een oceaan vol leven. Samen met alle gebruikers van de oceaan, inclusief ngo’s en beleidsmakers, zetten we acties op die gericht zijn op verschillende doelstellingen. We willen mariene en kustecosystemen (zoals duinen, mangroves, zoutmoerassen, koraalriffen, zeegras- en oesterbedden) monitoren, evalueren en herstellen. Ook willen we innoverende technologieën ontwikkelen om de grootste problemen inzake natuurbehoud in de oceaan op te lossen. Tot slot willen we bevolkingen wereldwijd sensibiliseren zodat we samen bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit van onze oceaan.
Op de bodem van de diepzee liggen knollen die zeldzame, waardevolle aardmetalen bevatten. Bepaalde economische spelers willen die ontginnen, maar dat zou dit kwetsbare ecosysteem onherstelbaar aantasten. WWF-België streeft dus naar een wereld waarin diepzeemijnbouw niet nodig is; een wereld die in de plaats daarvan meer investeert in de kringloop- en deeleconomie. Daarom pleiten we voor een moratorium op diepzeemijnbouw, en waken we erover dat wetten en regelgeving de diepzee-ecosystemen zo goed mogelijk beschermen.
WWF-België pleit voor een marien reservaat (met 10% strikt beschermd gebied) in de Noordzee, en voor het herstel van grindbedden en natuurlijke kustlandschappen met kustconnectiviteit. Daarnaast lobbyen we voor strenge wetgeving in de beschermde gebieden van de Noordzee, en voor de effectieve toepassing van de bestaande natuur- en milieuwetgeving. Tot slot ijveren we ervoor dat de natuur vooropstaat bij het ontwerp van bijvoorbeeld offshorewindparken.
Al eeuwen wordt er in de Noordzee gevist met boomkorren die de bodem afschrapen om vis te vangen. Boomkorren vernietigen alles op hun pad. WWF-België wil duurzame en volwaardige alternatieven ontwikkelen die selectiever en minder vernietigend zijn voor de zeebodem, én die minder tot geen ongewenste vangst opleveren.
Sinds het ontstaan van de aarde is het klimaat al talloze malen veranderd, op natuurlijke wijze. De klimaatverandering die we nu meemaken, kunnen we allesbehalve natuurlijk noemen. Want de oorzaak is menselijk: we stoten massaal broeikasgassen uit, en dan vooral CO2. Daardoor gaat de opwarming bijzonder snel, en kunnen natuur en mens zich er moeilijk aan aanpassen. De klimaatverandering laat zich ook voelen in de oceaan. Die neemt enorme hoeveelheden CO2 op, en verzuurt daardoor. Bovendien veranderen de temperatuur, de soortensamenstelling en de stromingen in de oceaan; stijgt de zeespiegel en wordt zoet water zouter. We zien ook steeds vaker extreme weerfenomenen zoals zware stormen en overvloedige neerslag.
In het Belgisch deel van de Noordzee leven meer dan 2.100 soorten planten en dieren. Het ecosysteem ‘Noordzee’ loopt door over het strand, over de duinen, tot in de polders. Ons stukje Noordzee is niet bijzonder groot, maar de mens is er wel zeer actief. Daardoor komen steeds meer soorten en hun leefgebieden in gevaar.
Het is heel belangrijk dat mensen de oceaan leren kennen. Als ze weten en waarderen hoe mooi en belangrijk de oceaan is, zullen mensen zorgen dat toekomstige generaties er ook van kunnen genieten. Wat we niet kennen, beschermen we niet. Die verandering wil ik helpen verwezenlijken.
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verderzetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!
Ontdek de viswijzer van WWF en kies voor vis, schaal- en schelpdieren die niet overbevist zijn en die gevangen zijn volgens duurzame vistechnieken of gekweekt zijn in duurzame omstandigheden.
Wat aan de andere kant van de wereld gebeurt, kan gevolgen hebben tot in de Noordzee. Ontdek hoe ook jij de Noordzee kunt beschermen en je impact kunt verkleinen met tien eenvoudige gebaren
Plastic afval is alomtegenwoordig en vormt een ernstige bedreiging voor onze planeet. Met enkele eenvoudige inspanningen kunnen we minder plastic afval produceren, beter sorteren en meer hergebruiken. Zo verkleinen we onze ecologische voetafdruk.
Laat je spullen eerst herstellen voor je iets nieuws koopt
Koop tweedehands
Maak je eigen compost en recycleer afval
PRAKTISCHE TIPS
Bescherm de biodiversiteit
Samen kunnen we ons elke dag inzetten om onze wonderbaarlijke natuur te beschermen en onze impact op de biodiversiteit te verkleinen. Begin bij je thuis, op je balkon of in je tuin.