Lion

Lion

Familie

Katachtigen

Wetenschappelijke naam

Panthera leo

Populatie

Ongeveer 23 000

Dieet

Jaagt vooral op grote of middelgrote zoogdieren zoals buffels, gnoes en zebra’s

Carnivoor

Voortplanting

Een nest van drie tot vier jongen ongeveer elke twee jaar.

Habitat

Savannes, steppes, open bossen, woestijnen (niet in dichte wouden)

Leeuw volwassen ratio maat man

Grootte en gewicht

200 tot 250 cm (zonder de staart die tot een meter lang kan zijn) / 126 tot 190 kg

Leeuw wereldverspreidingskaart

Gebied

Sub-Sahara-Afrika, Gir-woud in India

Status

De populaties in West-Afrika zijn ernstig bedreigd

Kwetsbaar

Adopteer een leeuw!

Door symbolisch een dier te adopteren geef je ons concrete en duurzame middelen om te werken aan het behoud van de soort en aan de bescherming van hun habitat.

Bedreigingen voor de leeuw

De leeuw is in gevaar. Hun oorspronkelijke leefgebied verdwijnt, er zijn minder prooien en het dier is nog altijd het slachtoffer van jacht en stroperij.

MENS-DIERCONFLICTEN

Als hun territorium kleiner wordt, dan komen leeuwen steeds dichter bij menselijke voorzieningen. Soms worden ze gedood omdat ze mensen bang maken of omdat ze te dicht komen in de buurt van vee. Ze kunnen ook sterven na het eten van vergiftigde karkassen die zijn achtergelaten om de roofdieren te elimineren.

Ontdek meer over deze bedreiging

MENS-DIERCONFLICTEN

VERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN

De landbouw wordt steeds intensiever en heeft meer plaats nodig om te voldoen aan de behoeften van de groeiende lokale bevolking. Daardoor worden de leefgebieden van de leeuw vernietigd of raken ze versnipperd. Maatregelen zijn nodig om te zorgen dat mens en dier harmonieus kunnen samenleven.

Ontdek meer over deze bedreiging

VERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN

STROPERIJ

De leeuw is één van de meest gegeerde jachttrofeeën van Afrika. De jacht is gereglementeerd, maar helaas zijn er nog altijd veel wantoestanden. Leeuwen zijn ook gewild op de zwarte markt omwille van hun botten en andere lichaamsdelen. Volgens de Chinese traditionele geneeskunde hebben die een helende werking.

Ontdek meer over deze bedreiging

STROPERIJ

GEBREK AAN PROOIEN

De zebra’s, gazelles en buffels, de favoriete prooien van de leeuw, verdwijnen geleidelijk naarmate hun leefgebied vernietigd wordt. Deze soorten worden trouwens ook door de mens bejaagd omwille van het vlees. En dus hebben leeuwen niet meer genoeg voedsel en vallen ze soms vee aan. Daardoor wordt het conflict tussen mens en dier aangewakkerd.

GEBREK AAN PROOIEN

Het engagement van WWF-België

In Afrika levert WWF-België financiële steun aan acties om de leeuw en hun habitat in Zambia en Malawi te beschermen.

Een vrijwilliger van een anti-stroperij patrouille in een jeep in de Afrikaanse savanne bij het vallen van de avond

Stroperij stoppen

WWF werkt samen met de internationale ngo TRAFFIC, die zich inzet tegen de handel in wilde soorten op lokaal, regionaal en internationaal niveau. In Zambia en Malawi ondersteunt WWF ook patrouilles van de ngo African Parks die opgezet zijn om de stroperij tegen te gaan en valstrikken te verwijderen die stropers uitzetten.

Anti-stroperij patrouille fotografeert leeuwen vanuit een Jeep in de Afrikaanse savanne

Wetenschappelijk onderzoek

Voor het behoud van de leeuw is het belangrijk om de populatie, de migraties en hun habitat te onderzoeken. In het Liuwa National Park in Zambia kunnen we dankzij halsbanden met satellietverbinding de verplaatsingen van de leeuwen begrijpen en de habitats in kaart brengen die prioritair beschermd moeten worden.

Een anti-stroperij patrouille bekijkt leeuwenfoto's op een computer.

Minder conflict tussen mens en dier

WWF zet zich in voor het behoud van de leeuw en voor een goed samenleven met de mens. Daarvoor werken we nauw samen met de lokale bevolking. In het Liuwa National Park bijvoorbeeld is een beheerplan voor roofdieren uitgewerkt samen met de lokale bevolking om conflicten te voorkomen en het vee te beschermen.

Herintroductie van dieren

Samen met onze partner African Parks geven we diersoorten een nieuwe kans door ze opnieuw te introduceren in gebieden waar ze verdwenen zijn.

Hoe kan ik het verschil maken?

Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!