Lion

de leeuw

Familie

Katachtigen

Wetenschappelijke naam

Panthera leo

Populatie

Ongeveer 23 000

Dieet

Jaagt vooral op grote of middelgrote zoogdieren zoals buffels, gnoes en zebra’s

Carnivoor

Voortplanting

Een nest van drie tot vier jongen ongeveer elke twee jaar.

Habitat

Savannes, steppes, open bossen, woestijnen (niet in dichte wouden)

Leeuw volwassen ratio maat man

Grootte en gewicht

200 tot 250 cm (zonder de staart die tot een meter lang kan zijn) / 126 tot 190 kg

Leeuw wereldverspreidingskaart

Gebied

Sub-Sahara-Afrika, Gir-woud in India

Status

De populaties in West-Afrika zijn ernstig bedreigd

Kwetsbaar

Adopteer een leeuw!

Door symbolisch een dier te adopteren geef je ons concrete en duurzame middelen om te werken aan het behoud van de soort en aan de bescherming van hun habitat.

Bedreigingen voor de leeuw

De leeuw bevindt zich in een gevaarlijke situatie. Zijn natuurlijke habitat verdwijnt geleidelijk, zijn voedselbron neemt af en hij is nog steeds het slachtoffer van trofeeënjacht en stroperij. 

DE LEEUW EN MENS-DIERCONFLICTEN

Als hun territorium kleiner wordt, dan komen leeuwen steeds dichter bij menselijke voorzieningen. Soms worden ze gedood omdat ze mensen bang maken of omdat ze te dicht komen in de buurt van vee. Ze kunnen ook sterven na het eten van vergiftigde karkassen die zijn achtergelaten om de roofdieren te elimineren.

Ontdek meer over deze bedreiging

MENS-DIERCONFLICTEN

VERNIETIGING VAN HET LEEFGEBIED VAN DE LEEUW

De landbouw wordt steeds intensiever en heeft meer plaats nodig om te voldoen aan de behoeften van de groeiende lokale bevolking. Daardoor worden de leefgebieden van de leeuw vernietigd of raken ze versnipperd. Maatregelen zijn nodig om te zorgen dat mens en dier harmonieus kunnen samenleven.

Ontdek meer over deze bedreiging

VERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN

STROPEN VAN DE LEEUW

De leeuw is één van de meest gegeerde jachttrofeeën van Afrika. De jacht is gereglementeerd, maar helaas zijn er nog altijd veel wantoestanden. Leeuwen zijn ook gewild op de zwarte markt omwille van hun botten en andere lichaamsdelen. Volgens de Chinese traditionele geneeskunde hebben die een helende werking.

Ontdek meer over deze bedreiging

STROPERIJ

GEBREK AAN PROOIEN VOOR DE LEEUW

De zebra’s, gazelles en buffels, de favoriete prooien van de leeuw, verdwijnen geleidelijk naarmate hun leefgebied vernietigd wordt. Deze soorten worden trouwens ook door de mens bejaagd omwille van het vlees. En dus hebben leeuwen niet meer genoeg voedsel en vallen ze soms vee aan. Daardoor wordt het conflict tussen mens en dier aangewakkerd.

GEBREK AAN PROOIEN

Het engagement van WWF-België voor de leeuw

In Afrika levert WWF-België financiële steun aan acties om de leeuw en hun habitat in Zambia en Malawi te beschermen.

Een vrijwilliger van een anti-stroperij patrouille in een jeep in de Afrikaanse savanne bij het vallen van de avond

Stropen van de leeuw stoppen

WWF werkt samen met de internationale ngo TRAFFIC, die zich inzet tegen de handel in wilde soorten op lokaal, regionaal en internationaal niveau. In Zambia en Malawi ondersteunt WWF ook patrouilles van de ngo African Parks die opgezet zijn om de stroperij tegen te gaan en valstrikken te verwijderen die stropers uitzetten.

Anti-stroperij patrouille fotografeert leeuwen vanuit een Jeep in de Afrikaanse savanne

Wetenschappelijk onderzoek naar de leeuw

Voor het behoud van de leeuw is het belangrijk om de populatie, de migraties en hun habitat te onderzoeken. In het Liuwa National Park in Zambia kunnen we dankzij halsbanden met satellietverbinding de verplaatsingen van de leeuwen begrijpen en de habitats in kaart brengen die prioritair beschermd moeten worden.

Een anti-stroperij patrouille bekijkt leeuwenfoto's op een computer.

Minder conflict tussen mens en dier

WWF zet zich in voor het behoud van de leeuw en voor een goed samenleven met de mens. Daarvoor werken we nauw samen met de lokale bevolking. In het Liuwa National Park bijvoorbeeld is een beheerplan voor roofdieren uitgewerkt samen met de lokale bevolking om conflicten te voorkomen en het vee te beschermen.

Herintroductie van dieren voor de leeuw

Samen met onze partner African Parks geven we diersoorten een nieuwe kans door ze opnieuw te introduceren in gebieden waar ze verdwenen zijn.

Vraag/Antwoord over de leeuw

Mannelijke leeuwen hebben manen die steeds donkerder worden naarmate ze ouder worden. Dit is slechts één van de kenmerken die de soort zo bijzonder maakt. Deze manen geven het dier een majestueuze uitstraling, die doet denken aan een natuurlijke kroon. Daar komt de referentie naar de “koning” vandaan. Soms wordt hij ook wel de “koning van de jungle” genoemd, maar dit is volledig fout, aangezien de soort op de savanne leeft en niet in de jungle.

De leeuw is ook het meest imposante roofdier op de Afrikaanse savanne. Hij eet gemiddeld 7kg vlees per dag! En dat terwijl de mannelijke leeuw, de ‘koning van het dierenrijk’ of de ‘koning van de savanne’, eigenlijk zelden zelf jaagt. Het zijn meestal de leeuwinnen die de prooi aanvallen.

De manen van mannelijke leeuwen, die in kleur en grootte kunnen variëren, zijn zowel een sterkte als een zwakte voor het dier. Enerzijds zijn de manen een teken van seksuele dimorfie: alleen volwassen mannetjes hebben manen. Ze kunnen hun manen dus gebruiken om indruk te maken op vrouwtjes, want – net als bij de mens – is de concurrentie om partners hevig. Aan de andere kant zijn de leeuwenmanen niet bepaald onopvallend. Mannelijke leeuwen zijn daardoor veel minder bedreven in camouflage tijdens de jacht dan vrouwtjes. Het zijn dan ook vooral de leeuwinnen die op jacht gaan.

De leeuw is een vleeseter die vele prooien kan smaken. Op het menu: zebra’s, buffels en gazellen, maar ook hazen, reptielen en knaagdieren passen in het dieet van het roofdier. Om een grote prooi te vangen werken de leeuwinnen – want het zijn de vrouwtjes die jagen – vaak samen in groepen. Kleinere dieren kunnen ze op hun eentje vangen. De leeuw heeft enorm krachtige kaken, met bijzonder grote en scherpe hoektanden.

Leeuwen nemen hun tijd. Ze gebruiken groepsstrategieën om hun prooi te vangen en handelen daarom minder snel dan andere roofdieren. De leeuwinnen jagen vooral ’s nachts, in dichtbegroeide gebieden waarin ze zich goed kunnen camoufleren. Wanneer de eerste aanval voorbij is, geeft de leeuwin de genadeslag. Die bestaat erin de keel van de prooi meerdere keren achter elkaar door te bijten tot de prooi stikt.

Een volwassen leeuw of leeuwin heeft gemiddeld 5 tot 7kg vlees nodig per dag. Maar dat betekent niet dat het dier elke dag gaat jagen op prooi. In één maaltijd kan een leeuw tot 40kg vlees binnenspelen. Daarna hoeft de katachtige enkele dagen niet meer te eten.

De leeuw wordt als soort omschreven als een “superroofdier”. Dat betekent dat hij aan de top van de voedselketen staat. Hij moet zich, met andere woorden, geen zorgen maken over andere roofdieren. In zijn ecosysteem hoort hij bij de allersterksten en leeft er voor de rest enkel prooi. Wat niet betekent dat de leeuw immuun is voor gevaar. De diersoort wordt net als zovelen bedreigd door stroperij, vernietiging van zijn habitat en een gebrek aan prooi. Dit “superroofdier” is dus veel kwetsbaarder dan je zou denken.

Hyena’s zijn – net als leeuwen – superroofdieren op de Afrikaanse savanne. Samen staan ze aan de top van de voedselketen en concurreren dus rechtstreeks om voedsel. Slecht nieuws voor de hyena, want met hun immense kracht doden leeuwen soms hyena’s enkel en alleen om de dominantie over hun territorium te behouden.

Het kan voorkomen dat mannelijke leeuwen een of meerdere welpen doden. Het gaat dan nooit over hun eigen jongen. De welpen in kwestie zijn geen familie van de mannelijke leeuw en vormen net daarom een probleem voor de leeuw. Hij wil namelijk paren met de moederleeuwin die hiervoor niet te vinden is zolang ze voor haar welpen moet zorgen. Een macabere oplossing dus voor een probleem dat ook met een beetje geduld verholpen zou kunnen worden.

Hoe kan ik het verschil maken voor de leeuw?

Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!