Opmerkelijk – dat is het minste wat je kan zeggen over Papoea-Nieuw-Guinea. Het deelt het eiland Nieuw-Guinea met Indonesië en ligt vlak bij Australië, maar voor de rest van de wereld lijkt deze eilandstaat wel een mysterie.
Papoea-Nieuw-Guinea huisvest een duizelingwekkende biodiversiteit. Je vindt er de grootste vlinder en de langste hagedis ter wereld, zes van de zeven zeeschildpaddensoorten, én het derde grootste tropische regenwoud op onze planeet. Hoeveel mensen er precies wonen, weet niemand zeker – het nationale statistiekbureau schat zo’n 12 miljoen; andere schattingen lopen op tot wel 17 miljoen. Wat we wél weten, is dat er duizenden stammen leven die ruim 1.000 verschillende talen spreken.
Wat doet WWF om Papoea-Nieuw-Guinea te beschermen?
Overbevissing, habitatvernietiging, vervuiling en een snelle bevolkingsgroei zetten de natuurlijke hulpbronnen van dit biodiversiteitsparadijs zwaar onder druk. De inheemse bevolking leeft er van oudsher samen met de natuur. Zij beseffen als geen ander hoe belangrijk het is om de natuur te eren en te beschermen. WWF wil hen ondersteunen door natuurbehoudsgebieden onder hun toezicht te plaatsen en duurzame ondernemingskansen te ontwikkelen voor kleine landbouwers. We gaan de strijd tegen ontbossing aan, en via milieuonderwijs in scholen helpen we de volgende generatie natuurbeschermers klaarstomen. We beginnen ons werk in Oost-Nieuw-Brittannië, meer bepaald in Pomio, en hopen dat we onze inspanningen later kunnen uitbreiden naar de andere helft van het eiland.
Lees meer over onze projecten in ons jaarrapportGeografische ligging
Papoea-Nieuw-Guinea is een eilandstaat in het zuidwesten van de Stille Oceaan.
Oppervlakte
462.840 km²
Klimaat
Tropisch
Landschap
Tropisch bergregenwoud, tropisch laaglandregenwoud, hooglanden, bergketens, vulkanen, savannes, graslanden, moerasbossen, mangroven, kustbegroeiing, koraalriffen, rivieren, watervallen, meren, grotten en karstlandschappen
Papoea-Nieuw-Guinea beschermen is ook in actie komen tegen
ONTBOSSING
Boskap en palmolieplantages zijn de belangrijkste oorzaak van habitatverlies en biodiversiteitsverlies. Daarnaast staan natuurlijke hulpbronnen meer en meer onder druk: grote delen bos moeten plaats ruimen voor voedselgewassen.
meer wetenONTBOSSING
KLIMAATVERANDERING
Klimaatverandering is één van de grootste bedreigingen voor eilandstaten in de Stille Oceaan. Kusterosie, de stijgende zeespiegel, en steeds intensere stormen en cyclonen dwingen gemeenschappen om hun traditionele gebieden te verlaten en hogerop te gaan leven. Ook wilde dieren voelen de gevolgen. Bijvoorbeeld: zeeschildpadden leggen hun eitjes op het strand, en de zandtemperatuur bepaalt of er een vrouwtje of mannetje uit het ei kruipt.
meer wetenKLIMAATVERANDERING
VERSTORING VAN MARIENE ECOSYSTEMEN
De groeiende bevolking brengt uitdagingen met zich mee voor de schildpadpopulaties en visvoorraden. Zo raken nestgebieden soms verstoord, waardoor schildpadden moeten vertrekken zonder een nest te kunnen maken. En door het gebruik van chemische producten om te vissen daalt de diversiteit en abundantie van de vissoorten.
meer wetenVERSTORING VAN MARIENE ECOSYSTEMEN
VERNIETIGING EN VERVUILING VAN LEEFGEBIEDEN
Palmolieplantages leiden niet enkel tot ontbossing, maar ook tot vervuiling. Zo komen de gebruikte pesticiden in de bodem terecht, en zelfs in de zee. De waterkwaliteit daalt bovendien door afval en sediment dat in kustwater en rivieren belandt, net als (deels) onbehandeld afvalwater.
meer wetenVERNIETIGING EN VERVUILING VAN LEEFGEBIEDEN
Diersoorten
Zeeschildpad
In Papoea-Nieuw-Guinea liggen belangrijke nestgebieden voor zeeschildpadden. Maar door de snelle bevolkingsgroei komen mensen op plekken die vroeger onverstoord bleven. Samen met de lokale bevolking wil WWF de nestplekken en verplaatsingen van zeeschildpadden in kaart brengen, zodat ze zich in alle rust kunnen voortplanten en voeden.
Dit project is uniek, niet alleen door het fascinerende landschap met zijn mysterieuze fauna en flora, maar vooral omdat we van in het begin samen met de gemeenschappen de activiteiten uitwerken en kijken hoe we op lange termijn alles op alles kunnen zetten om deze unieke ecosystemen te beschermen en te behouden.
Veerle Hermans,Project Manager
Hoe kan ik het verschil maken?
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!