
olifant
Familie
Elephantidae
Wetenschappelijke naam
Aziatische olifant: Elephas maximus
Afrikaanse olifant: Loxodonta africana
Populatie
Ongeveer 500 000 in totaal
Dieet
Bladeren, vruchten, gras en struiken
Voortplanting
Één jong elke vier tot vijf jaar
Habitat
Dichte tropische regenwouden en savannes

Grootte en gewicht
Tot 4,2 meter hoog / Tot 6 ton

Gebied
Afrika en Azië
Status
Bedreigd (Afrikaanse savanneolifant en Aziatische olifant) en ernstig bedreigd (Afrikaanse bosolifant)
Adopteer een olifant!
Door symbolisch een dier te adopteren geef je ons concrete en duurzame middelen om te werken aan het behoud van de soort en aan de bescherming van hun habitat.
Soorten beschermd door WWF-België

Naam
Aziatische olifant
Wetenschappelijke naam
Elephas maximus
Familie
Elephantidae
Gebied
Zuid- en Zuidoost-Azië
Habitat
Dichte schaduwrijke bossen en savannes
Populatie
Ongeveer 40 000
Grootte en gewicht
Ongeveer 2,7 meter hoog / 4 ton
Dieet
Bladeren, vruchten, gras
Voortplanting
Één jong elke drie tot vier jaar
Status
Bedreigd

Naam
Afrikaanse olifant
Wetenschappelijke naam
Loxodonta africana
Familie
Elephantidae
Gebied
Sub-Sahara-Afrika
Habitat
Bosrijke savannes, steppes, droge en equatoriale wouden
Populatie
Ongeveer 415 000
Grootte en gewicht
Ongeveer 3,3 meter hoog / 6 ton
Dieet
Gras, bladeren, vruchten, struiken, minerale bodems
Voortplanting
Één jong elke drie tot zes jaar
Status
Bedreigd (savanneolifant) en ernstig bedreigd (bosolifant)
Bedreigingen voor de olifant
Ondanks de vele beschermingsmaatregelen en de talrijke successen die geboekt zijn in de beschermde gebieden wordt de olifant nog altijd met uitsterven bedreigd. De vernietiging van hun habitat, conflicten met de mens en klimaatverandering maken hun toekomst onzeker.
STROPERIJ
In ongeveer 60% van de gevallen sterven Afrikaanse olifanten door stroperij. Het ivoor van hun slagtanden is nog altijd zeer populair op de zwarte markt, zeker in Azië. Tussen 2005 en 2012 vertienvoudigde de verkoopprijs van ivoor. Aziatische olifanten hebben ook te maken met een nieuwe, groeiende bedreiging: stroperij voor hun huid. De huiden worden gebruikt voor juwelen en in de Aziatische traditionele geneeskunde.
Ontdek meer over deze bedreigingSTROPERIJ
VERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN
De wouden en savannes waar de olifanten leven, zijn steeds schaarser omdat ze in landbouwgebied veranderen. Daarbij komt nog dat nieuwe wegen en voorzieningen in hoog tempo een groot deel van hun resterende leefgebied versnipperen. In Azië beschikken olifanten nog maar over 15% van hun oorspronkelijke habitat. Dat is een grote bedreiging voor hun overleven.
Ontdek meer over deze bedreigingVERNIETIGING VAN LEEFGEBIEDEN
MENS-DIERCONFLICTEN
Menselijke activiteiten dringen steeds verder door in de habitats die de olifanten nog resten. Daardoor ontstaan conflicten over de toegang tot water, de vernietiging van landbouwvelden en plantages door olifanten of ongelukken met olifanten die zich bedreigd voelen en agressief worden.
Ontdek meer over deze bedreigingMENS-DIERCONFLICTEN
KLIMAATVERANDERING
De olifant heeft elke twee dagen 150 tot 200 liter water nodig, niet alleen om te drinken maar ook om zich te verfrissen. Helaas heeft de klimaatverandering steeds meer gevolgen voor de habitat van de olifant, droogtes kunnen de soort fataal worden.
Ontdek meer over deze bedreigingKLIMAATVERANDERING
Het engagement van WWF-België
WWF-België biedt financiële steun aan acties voor de bescherming van olifanten en hun habitat in Zambia, Malawi, Cambodja en Myanmar. We zetten er concrete acties op om stroperij tegen te gaan en te zorgen dat de mens in harmonie kan leven met de olifant.

Stroperij stoppen
WWF werkt samen met de internationale ngo TRAFFIC, die zich inzet tegen de handel in wilde soorten op lokaal, regionaal en internationaal niveau. In Zambia, Malawi, Myanmar en Cambodja ondersteunt WWF ook acties om de stroperij op het terrein tegen te gaan.

Minder conflict tussen mens en dier
WWF helpt de lokale bevolking om in harmonie te leven met wilde soorten, en zet in op maatregelen en hulp om de conflicten tussen mens en olifant te verminderen.

De habitat en de groene corridors van de olifant beschermen
Zambia is de thuisbasis van de vierde grootste populatie olifanten van het continent. WWF werkt op het terrein op de bescherming van de migratiecorridors rond deze beschermde gebieden. Zo zorgen we dat olifanten toegang hebben tot essentiële hulpbronnen zoals water.

Wetenschappelijk onderzoek
WWF doet onderzoek naar de evolutie van populaties olifanten en naar hun migraties om de meest cruciale habitats eerst te beschermen.

Hoe kan ik het verschil maken?
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!