Midden in de dichte bossen van het noorden van de Republiek Congo ligt Ntokou-Pikounda National Park, de thuishaven van gorilla's, chimpansees en bosolifanten. De talrijke veengebieden van die kostbare ecosystemen spelen een essentiële rol in de wereldwijde klimaatregulatie. Helaas staat het park voor aanzienlijke bedreigingen, zoals stroperij, overbevissing, bosbouw en agro-industrie in de omgeving van het park. Ook de lokale gemeenschappen voelen daar de impact van, want zij hangen af van het bos. Daarom werkt WWF nauw samen met hen en met de Congolese autoriteiten om dit unieke natuurlijke erfgoed te behouden. Zo zetten we rangerpatrouilles kracht bij, binden we de strijd aan tegen illegale activiteiten, en bevorderen we duurzaam gebruik van hulpbronnen (zoals vis) bij de lokale gemeenschappen, die we ook economische alternatieven aanreiken.
Rond het park – in Ntokou en Pikounda – wonen zo’n 8.000 mensen. Die gemeenschappen zeggenschap geven, is één van onze prioriteiten. Dat doen we via twee gemeenschapsplatformen, die er kwamen om het overleg tussen alle betrokkenen te vereenvoudigen.
Om meer inzicht te krijgen in de noden van de lokale gemeenschappen, brachten we in kaart welke natuurlijke hulpbronnen van het park ze waar gebruiken. Dat onderzoek is nu klaar, en vormt een belangrijke tool voor de gemeenschappen om hun toegang tot die natuurlijke hulpbronnen te waarborgen. Het park is nu bovendien een testsite waar we innovatieve methodes uitproberen om te zorgen dat mens en olifant harmonieuzer kunnen samenleven.
Tot slot startten we een wetenschappelijk onderzoek op naar de natuurlijke afbraaksnelheid van olifantenuitwerpselen en nesten van mensapen. Op basis daarvan kunnen we de dichtheid van die soorten evalueren. Om te weten hoe groot de populaties zijn, begonnen we biologische inventarissen op te maken.
Regio
Congobekken – Republiek Congo
doelstelling
Tegen 2030 zijn Ntokou-Pikounda National Park en de omliggende gebieden beheerd volgens internationaal erkende best practices. De lokale gemeenschappen zijn daarbij betrokken. Dat draagt bij tot de stabilisatie of groei van populaties olifanten, mensapen en nijlpaarden, en andere iconische diersoorten die er leven, zoals bouviers rode franjeapen.
Partners
WWF-Republiek Congo
duur
03.2022 – 06.2025
bijdrage 2024
€ 575.000
onze resultaten
ontdek de resultaten van de vorige jaren in onze jaarrapporten