Wat doet WWF om het Congobekken te beschermen?

In het hart van Afrika ligt het Congobekken, nu nog één van de grootste wildernissen op onze planeet. Nu nog, want menselijke activiteiten zetten de biodiversiteit er zwaar onder druk. Elke dag slinken de bossen, waardoor de levens van duizenden soorten in gevaar komen. Wilde dieren vallen ten prooi aan jacht en habitatvernietiging, en stropers zijn nog altijd al te verlekkerd op het ivoor van bosolifanten.

Daarom werkt WWF er samen met lokale en internationale autoriteiten aan duurzaam biodiversiteitsbeheer. Voor veel van onze projecten zijn de lokale gemeenschappen en inheemse volkeren onmisbare, actieve partners. Zo werken in de Republiek Congo, in Ntokou-Pikounda National Park, lokale gemeenschappen samen met WWF aan een innovatieve methode om conflicten tussen mensen, olifanten en gorilla's te beheren. Dankzij die aanpak staan de noden van de gemeenschappen én die van de wilde dieren centraal.

Lees meer over onze projecten in ons jaarrapport

Geografische ligging

Democratische Republiek Congo (DRC), Republiek Congo, Centraal-Afrikaanse Republiek, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Kameroen

Oppervlakte

Meer dan 3,7 miljoen km²

Klimaat

Tropisch, warm en vochtig

Landschap

Van dichte, tropische bossen doorspekt met savannes en graslanden, tot waterlopen, waterrijke gebieden en bergen.

Het Congobekken beschermen, is ook in actie komen tegen

ONTBOSSING

Het Congobekken is één van de grootste tropische wouden van onze planeet. 8% van alle koolstof die bossen op aarde opslaan, zit in het Congobekken. Industriële boskap eiste al een derde van de ooit bijna onverstoorde oerbossen op. Ook industriële landbouw en mijnen zetten het Congobekken zwaar onder druk. Tot slot is er in de dichtbevolkte gebieden veel vraag naar hout als energiebron: die vraag draagt ook bij tot ontbossing en habitatdegradatie.

Ontdek meer

Ontbossing

Diersoorten

Twee baby gorilla's spelen met takken op de bosgrond

Gorilla

De westelijke laaglandgorilla komt voor in Kameroen, Gabon, Equatoriaal-Guinea, de Democratische Republiek Congo (DRC) en de Republiek Congo. In de oostelijke bossen van de DRC leven oostelijke laaglandgorilla's; berggorilla's leven in de hooggelegen bossen van datzelfde gebied. Ontbossing vormt de belangrijkste bedreiging voor berggorilla's; de andere twee soorten staan vooral onder druk door jacht voor bushmeat.

Aziatische volwassen olifant in het wild

Olifant

Hoewel ze een cruciale rol spelen in het ecosysteem, leven er minder en minder bosolifanten in het Congobekken. Ze eten hopen fruit, waarvan de zaden ongeschonden door hun spijsverteringsstelsel reizen. Door hun behoefte te doen, verspreiden olifanten die zaden. Heel wat boomsoorten met zware zaden hangen volledig af van bosolifanten voor hun voortplanting. Zonder deze zachtaardige reuzen zouden de bossen van het Congobekken er dus helemaal anders uitzien. Reden te meer om de bosolifant te beschermen.

 

Ntokou-Pikounda National Park is niet alleen ontzettend waardevol door de bloeiende biodiversiteit die het huisvest, maar ook omdat het enorme hoeveelheden koolstof opslaat in zijn veengebieden. Zo helpt het park ons de klimaatverandering te bestrijden.

Sam Nziengui-Kassa,

Program Manager WWF-België

Hoe kan ik het verschil maken?

Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!