Het Congobekken herbergt een verscheidenheid aan bossen, rivieren, bergen, savannes en moerassen. Het gebied wordt gekenmerkt door een indrukwekkende biodiversiteit: je vindt er meer dan 450 zoogdiersoorten en meer dan 1 000 vogelsoorten! Bijna 80 miljoen mensen vinden er voedsel, water en onderdak. Jammer genoeg bedreigen de ongebreidelde ontbossing en ontginning van ertsen het welzijn van de inheemse bevolking en de diersoorten die er leven.
5 000 km²
oerbos wordt elk jaar vernietigd in de Democratische Republiek Congo (DRC).
1%
Dat is wat er nog rest van de oorspronkelijke populatie bosolifanten in de DRC.
3 800
oostelijke laaglandgorilla’s leven er vandaag nog in het wild tegenover 17 000 in 1990. Er wordt vooral op de soort gejaagd voor het vlees.
Wat doet WWF om het Congobekken te beschermen?
Het Congobekken, gelegen in het hart van Afrika, is één van de grootste wildernissen ter wereld. Maar de biodiversiteit wordt er bedreigd door menselijke activiteiten. Omdat de oppervlakte woud steeds kleiner wordt, komt het voortbestaan van duizenden soorten in gevaar. Daarbij komt nog dat de fauna het slachtoffer is van de jacht op ‘bushmeat’ en dat de bosolifant lijdt onder stroperij.
WWF werkt nauw samen met de lokale en internationale overheden aan een duurzamer beheer van de wouden. Heel wat van die projecten voeren we samen met de lokale bevolking uit. In de DRC testen we projecten voor inclusief beheer door de gemeenschappen. We steunen bijvoorbeeld acht gemeenschapsbosconcessies in de provincie Mai-Ndombe. Deze wouden zijn het leefgebied van bonobo’s en zouden in aanmerking kunnen komen voor een project rond ecotoerisme.
In de provincie Noord-Kivu ontwikkelt WWF initiatieven om de druk op de wouden van het Nationaal Park Virunga te verminderen. Deze projecten beogen tegelijkertijd ook dat de levensomstandigheden van de lokale bevolking verbeteren.
Het Ntokou Pikounda Nationaal Park is de thuisbasis van vele gezonde populaties van bedreigde diersoorten zoals de westelijke laaglandgorilla, bosolifanten en chimpansees.
Het Congobekken beschermen, is ook in actie komen tegen
ONTBOSSING
Het Congobekken is één van de grootste tropische wouden van de planeet en is goed voor de opslag van 8% van de CO2 die opgeslagen wordt door bossen. De industriële houtkap beslaat vandaag ongeveer een derde van de ooit bijna ongerepte oerbossen. Daarbovenop komt de ontbossing voor industriële landbouw en de ontginning van ertsen. Ook de grote vraag naar hout voor de energievoorziening draagt bij aan de ontbossing en de degradatie van dichtbevolkte gebieden.
De bonobo komt enkel voor in de vochtige tropische wouden van de DRC, op de linkeroever van de Congostroom. De ontbossing en de jacht op ‘bushmeat’ bedreigen deze aap. Het WWF-project dat gemeenschappen ondersteunt bij het duurzaam beheer van hun gemeenschapsbosconcessies is ook gericht op de bescherming van de bonobo. In twee gemeenschapsbossen bouwen we initiatieven rond bonobo-ecotoerisme uit.
De westelijke laaglandgorilla komt voor in Kameroen, Gabon, Equatoriaal-Guinea, de Democratische Republiek Congo en Congo-Brazzaville. De oostelijke laaglandgorilla leeft daarentegen in de wouden in het oosten van de DRC, en de berggorilla in de bossen op grote hoogte in hetzelfde gebied. De berggorilla wordt bedreigd door de ontbossing, de twee andere soorten vooral door de jacht op ‘bushmeat’.
De bosolifant verdwijnt geleidelijk uit het Congobekken. Nochtans speelt de soort een essentiële rol. Omdat olifanten vruchten eten, zijn het belangrijke verspreiders van de zaden van een groot aantal bomen. Zonder de soort zou de bossamenstelling er helemaal anders uit zien. Een reden te meer om de soort te beschermen.
De Congostroom is de diepste rivier ter wereld, tot wel 220 m diep. Benedenstrooms vervoert hij vijf keer de hoeveelheid water van de Mississippirivier op een vaargeul van minder dan 1,5 km breed.
Wist je dat?
Vijf van de grootste apensoorten leven in de bossen van Congo: de westelijke laaglandgorilla, de oostelijke laaglandgorilla, de berggorilla, de chimpansee en de bonobo.
Wist je dat?
In het noorden van Congo-Brazzaville leeft er een grote populatie westelijke laaglandgorilla’s: tot zes gorilla's per km², er leven dus meer gorilla’s dan mensen.
Wist je dat?
Onlangs werd ontdekt dat het Congobekken het grootste veengebied van de tropen herbergt, goed voor meer dan 30 miljard ton koolstof die ondergronds wordt opgeslagen!
Wist je dat?
De schubdieren vormen een familie van acht verschillende soorten en zijn wereldwijd het grootste slachtoffer van de handel in wilde soorten. De regenwouden van het Congobekken herbergen drie van deze acht soorten, waaronder het reuzenschubdier dat tot 35 kg kan wegen.
De grootste uitdaging voor de bescherming van de natuur in het Congobekken bestaat erin het op een inclusieve manier aan te pakken, dus samen met en tegelijkertijd ten voordele van de lokale gemeenschappen.
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!