Bossen, brede rivieren, bergen, savannes en moerassen: je vindt het allemaal in het Congobekken. Dat baken van biodiversiteit huisvest meer dan 450 zoogdiersoorten en ruim 1.000 vogelsoorten. Bijna 80 miljoen mensen vinden er voedsel, water en onderdak. Jammer genoeg bedreigen ongebreidelde ontbossing en ontginning van natuurlijke rijkdommen het welzijn van de inheemse bevolking en de diersoorten die in het Congobekken leven.
742
Zoveel nieuwe soorten werden er ontdekt in het Congobekken tussen 2013 en 2023.
8%
van alle koolstof die bossen op onze planeet opslaan, zit in het Congobekken.
1,79 miljoen
Zoveel hectare tropisch regenwoud verdwijnt elk jaar in Centraal-Afrika.
Wat doet WWF om het Congobekken te beschermen?
In het hart van Afrika ligt het Congobekken, nu nog één van de grootste wildernissen op onze planeet. Nu nog, want menselijke activiteiten zetten de biodiversiteit er zwaar onder druk. Elke dag slinken de bossen, waardoor de levens van duizenden soorten in gevaar komen. Wilde dieren vallen ten prooi aan jacht en habitatvernietiging, en stropers zijn nog altijd al te verlekkerd op het ivoor van bosolifanten.
Daarom werkt WWF er samen met lokale en internationale autoriteiten aan duurzaam biodiversiteitsbeheer. Voor veel van onze projecten zijn de lokale gemeenschappen en inheemse volkeren onmisbare, actieve partners. Zo werken in de Republiek Congo, in Ntokou-Pikounda National Park, lokale gemeenschappen samen met WWF aan een innovatieve methode om conflicten tussen mensen, olifanten en gorilla's te beheren. Dankzij die aanpak staan de noden van de gemeenschappen én die van de wilde dieren centraal.
In Ntokou-Pikounda National Park werkt WWF nauw samen met lokale gemeenschappen en inheemse volken om olifanten en gorilla's te beschermen tegen stroperij.
Het Congobekken beschermen, is ook in actie komen tegen
ONTBOSSING
Het Congobekken is één van de grootste tropische wouden van onze planeet. 8% van alle koolstof die bossen op aarde opslaan, zit in het Congobekken. Industriële boskap eiste al een derde van de ooit bijna onverstoorde oerbossen op. Ook industriële landbouw en mijnen zetten het Congobekken zwaar onder druk. Tot slot is er in de dichtbevolkte gebieden veel vraag naar hout als energiebron: die vraag draagt ook bij tot ontbossing en habitatdegradatie.
De westelijke laaglandgorilla komt voor in Kameroen, Gabon, Equatoriaal-Guinea, de Democratische Republiek Congo (DRC) en de Republiek Congo. In de oostelijke bossen van de DRC leven oostelijke laaglandgorilla's; berggorilla's leven in de hooggelegen bossen van datzelfde gebied. Ontbossing vormt de belangrijkste bedreiging voor berggorilla's; de andere twee soorten staan vooral onder druk door jacht voor bushmeat.
Hoewel ze een cruciale rol spelen in het ecosysteem, leven er minder en minder bosolifanten in het Congobekken. Ze eten hopen fruit, waarvan de zaden ongeschonden door hun spijsverteringsstelsel reizen. Door hun behoefte te doen, verspreiden olifanten die zaden. Heel wat boomsoorten met zware zaden hangen volledig af van bosolifanten voor hun voortplanting. Zonder deze zachtaardige reuzen zouden de bossen van het Congobekken er dus helemaal anders uitzien. Reden te meer om de bosolifant te beschermen.
Met een diepte van tot wel 220 m is de Congostroom de diepste rivier ter wereld. Hoewel de vaargeul van de benedenstroom 'maar' 1,5 km breed is, vervoert de Congostroom er vijf keer meer water dan de Mississippi.
Wist je dat?
De bossen van het Congobekken huisvesten vijf van de grootste apensoorten op onze planeet: de westelijke laaglandgorilla, de oostelijke laaglandgorilla, de berggorilla, de chimpansee en de bonobo.
Wist je dat?
In het noorden van de Republiek Congo leven wel zes westelijke laaglandgorilla's per km². Er leven dus meer gorilla's dan mensen!
Wist je dat?
Het Congobekken herbergt het grootste veengebied van de tropen: er zit ruim 30 miljard ton koolstof ondergronds in opgeslagen!
Wist je dat?
Schubdieren zijn wereldwijd het grootste slachtoffer van illegale handel in wilde soorten. In de schubdierfamilie vallen wel acht verschillende soorten te onderscheiden, en drie daarvan komen voor in het Congobekken. De grootste is het reuzenschubdier, dat wel 35 kg kan wegen.
Ntokou-Pikounda National Park is niet alleen ontzettend waardevol door de bloeiende biodiversiteit die het huisvest, maar ook omdat het enorme hoeveelheden koolstof opslaat in zijn veengebieden. Zo helpt het park ons de klimaatverandering te bestrijden.
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!