Stel je een imposant oerbos voor waardoor een brede, eindeloze rivier stroomt. Een oerbos waarin inheemse volkeren leven. Dat de prachtigste planten en kleurrijkste dieren herbergt. Allemaal zijn ze afhankelijk van de natuurlijke rijkdommen van deze majestueuze habitat. Toch is het idyllische, weelderige Amazonegebied nog nooit zo kwetsbaar en bedreigd geweest als vandaag.
15-20%
van de zoetwatervoorraad op onze planeet danken we aan het Amazonegebied.
1 op 10
van alle diersoorten die we vandaag kennen, komt voor in het Amazonegebied.
21 tot 43%
van de oorspronkelijke omvang van het Amazonegebied zou verloren gaan tegen 2050, door de aanleg van wegen, hydro-elektrische installaties en mijnbouwprojecten.
Wat doet WWF om het Amazonegebied te beschermen?
WWF is vastberaden om het Amazonegebied te beschermen door de belangrijkste natuurlijke hulpbronnen en soorten te beschermen en door ervoor te zorgen dat het gebied duurzaam ontwikkelt, niet alleen voor het welzijn van de bewoners, maar voor de hele planeet.
Om dat te verwezenlijken, voert WWF terreinprojecten uit in het Amazonegebied. Onze teams werken er samen met de lokale gemeenschappen en inheemse bevolkingen om de bedreigde soorten en hun habitat te beschermen. In België pleit WWF bij onze beleidsmakers voor een sterke Europese wetgeving en sensibiliseert het de burgers over de oorzaken van de ontbossing in het Amazonegebied en over de impact van hun consumptie op deze ontbossing.
In het Ecuadoraanse Amazonegebied monitoren we de waterkwaliteit van zoetwaterbronnen, beschermen we rivierdolfijnen en organiseren we bewustmakingsacties.
Het Amazonegebied beschermen, is ook in actie komen tegen
ONTBOSSING
De ontbossing van het Amazonegebied is veruit het grootste milieuprobleem in de regio. Elk jaar worden er duizenden hectaren Amazonewoud gekapt, vooral voor veeteelt en landbouw.
Voor 85% van de bedreigde diersoorten is het verlies van hun habitat één van de grootste bedreigingen. Menselijke activiteiten zijn de oorzaak van de vernietiging van deze ecosystemen.
Om te voldoen aan de groeiende vraag naar voedsel en ruimte dringt de mens steeds verder door in natuurgebieden. Daardoor ontstaat vaak een hevige rivaliteit.
van zijn habitat wordt beïnvloed door menselijke activiteiten: intensieve landbouw, houtkap en wegenbouw
Diersoorten
Jaguar
De jaguar mag dan al een geducht roofdier zijn, de soort lijdt daarom niet minder onder menselijke activiteiten: 50% van hun oorspronkelijke leefgebied is verdwenen en de soort is zeer gewild door stropers. WWF-België zet zich al verschillende jaren in voor de bescherming van de jaguar en zijn habitat.
34 miljoen mensen, waaronder 420 inheemse groepen, leven in het Amazonegebied. Ze zijn afhankelijk van de natuurlijke rijkdommen van het gebied, net zoals miljoenen andere mensen in de wereld. Het Amazonegebied is een kostbare bron van voedsel, water, hout en medicijnen, maar het speelt vooral een heel belangrijke rol voor stabiliteit van het klimaat op aarde.
Wist je dat?
60% van de oppervlakte van het Amazonewoud ligt in Brazilië.
Wist je dat?
Het Amazonewoud beslaat 39% van de totale oppervlakte van Latijns-Amerika.
Wist je dat?
Het Amazonewoud is goed voor een opslag van gemiddeld 118 miljard ton koolstof. Het speelt een sleutelrol door CO₂ uit de atmosfeer op te nemen en op te slaan. Op die manier vertraagt het de klimaatopwarming.
Wist je dat?
7 000 km. Zo lang is de Amazone, de langste rivier ter wereld!
Wist je dat?
Het Amazonewoud is het grootste, nog bestaande oerbos. Het vertegenwoordigt de helft van de oppervlakte van alle regenwouden op de aarde.
Wist je dat?
De Amazonedolfijn, de terekayschildpad, de jaguar en de luiaard, maar ook schitterende ara’s, talloze kleurrijke kikkers, slangen, piranha’s en duizenden andere diersoorten leven in het Amazonegebied. Elke week worden er trouwens nog nieuwe soorten ontdekt!
Wist je dat?
Het Amazonegebied is anderhalve keer zo groot als de Europese Unie en twee keer zo groot als India.
De inheemse gemeenschappen helpen bij het goed beheer van hun leefgebieden is van vitaal belang voor de bescherming van het Amazonewoud. We werken samen om dat te bereiken!
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!
Vandaag hebben we een unieke kans. Een nieuwe Europese wetgeving over ontbossingsgerelateerde producten en vernietiging van tropische wouden ligt binnen handbereik.
Meer dan acht miljoen hectare bos zijn in 2019 in rook opgegaan in Bolivia, Brazilië en Paraguay. Help ons om iets te doen voor de duizenden mensen die alles verloren hebben en de miljoenen dieren die in het vuur gebleven zijn door een gift te doen aan het noodfonds van WWF.