Gebieden

Bescherm het natuurlijke erfgoed van onze planeet

 

Verbazingwekkende plekken die rijk zijn aan biodiversiteit vind je over de hele planeet. Die natuurschatten beschermen is heel belangrijk voor de gezondheid van onze kwetsbare ecosystemen en voor het welzijn van lokale gemeenschappen die ervan afhangen. WWF-België zet zich zowel lokaal als globaal in om die natuurlijke rijkdommen te verdedigen en te behouden. We zijn daarvoor actief in zes prioritaire gebieden.

238
ecoregio’s, geïdentificeerd door WWF, zijn goed voor 95% van alle soorten die op aarde leven
35
prioritaire gebieden op zee en op land waarop WWF zich focust

 

 

Amazonegebied

Het Amazonegebied, gevormd door het grootste regenwoud en het langste rivierbekken ter wereld, herbergt een rijke biodiversiteit. Het is de thuisbasis van een tiende van de gekende diersoorten op de planeet. 34 miljoen mensen, waaronder 420 inheemse groepen, leven er. Maar dit idyllische en weelderige gebied is nog nooit zo kwetsbaar en bedreigd geweest als vandaag.

Congobekken

Het Congobekken met zijn enorme oerwouden herbergt meer dan 450 soorten zoogdieren en meer dan 1 000 soorten vogels. Eeuwenlang leefden de lokale gemeenschappen in evenwicht met het woud. Hoewel de uitzonderlijke biodiversiteit lange tijd goed bewaard gebleven is, wordt ze sinds kort bedreigd door de ontginning van ertsen en overbejaging van wilde dieren. Ook de ontbossing voor de energievoorziening en de commerciële landbouw vormen een bedreiging.

België

België is een klein en dichtbevolkt land met een gevarieerd landschap en rijke ecosystemen. Je vindt er zeldzame soorten zoals de wolf, de wilde kat of de otter. Menselijke activiteiten tasten de leefgebieden van deze wilde soorten echter aan waardoor hun permanente vestiging of voortbestaan in gevaar komt.

Groene hart van Europa

Het ‘groene hart van Europa’ herbergt enkele van de meest spectaculaire natuurlijke gebieden van Europa en enkele van de laatste grote oerbossen op ons continent. Het gebied is de thuisbasis van twee derde van de Europese populaties beren, lynxen en wolven.

Mekongregio

De Mekong is de tiende langste rivier ter wereld en stroomt door zes landen in Azië. In de rivier en langs de oevers leven duizenden soorten. Het stroomgebied van de Mekong voorziet een inkomen en voedsel voor 80% van de lokale bevolking. Het evenwicht vinden tussen de menselijke behoeften en het behoud van deze natuurlijke rijkdom, dat is de uitdaging. 

Miombo-bossavanne

In de Miombo-bossavanne leven iconische Afrikaanse soorten: olifanten, neushoorns, leeuwen, nijlpaarden, jachtluipaarden en giraffen. In het gebied waken we over het behoud van de biodiversiteit en over de duurzame ontwikkeling van de lokale bevolking.

Papua new guinea

Papoea-Nieuw-Guinea

In het hart van de Stille Oceaan ligt Papoea-Nieuw-Guinea, een baken van biodiversiteit en cultureel erfgoed. Je vindt er weelderige regenwouden en buitengewone koraalriffen, en wel zes van de zeven zeeschildpaddensoorten. Hoewel lokale gemeenschappen er al eeuwenlang in harmonie met de natuur leven, staat ook dit paradijs onder druk. Klimaatverandering, ontbossing, overbevissing en vervuiling bedreigen de unieke eilandecosystemen en de traditionele levenswijzen van de inwoners.

Nieuws

Hoe kan ik het verschil maken?

Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen! 

Jaarrapport

Samen in actie!

Ontdek in ons jaarrapport alle acties die WWF heeft ondernomen dankzij de steun van onze leden, donateurs en partners.

ONTDEK HET VOLLEDIGE JAARRAPPORT