De Miombo-bossavanne strekt zich uit over 2,7 miljoen km² in Centraal- en Zuidelijk Afrika. Het gebied is dunbevolkt en nog relatief ongerept. In de graslanden, bossavannes en dichter beboste gebieden leven iconische soorten zoals olifanten, neushoorns, zebra's, leeuwen en wilde honden. De belangrijkste uitdagingen? Leefgebieden beschermen en met elkaar verbinden, mens-dierconflicten voorkomen en ontbossing en stroperij tegengaan.
54%
van de 8.500 plantensoorten in de Miombo-bossavanne komen enkel daar voor.
160.000
Zoveel olifanten leven er in de Miombo-bossavanne: dat is bijna de helft van alle Afrikaanse savanne-olifanten.
12.700
Zoveel km² bos verliest de Miombo-bossavanne elk jaar. Dat is meer dan een derde van de oppervlakte van België.
Wat doet WWF om de Miombo-bossavanne te beschermen?
De Miombo-bossavanne is een relatief ongerept gebied, maar de ontwikkeling ervan vormt een bedreiging en vraagt bijzondere aandacht.
WWF zet zich in om de biodiversiteit te beschermen, de conflicten tussen dieren en lokale bevolking te beperken en de aantasting van natuurgebieden te stoppen.
Centraal- en Zuidelijk Afrika, verspreid over verschillende landen: Angola, Democratische Republiek Congo, Malawi, Mozambique, Tanzania, Zambia en Zimbabwe
Oppervlakte
2,7 miljoen km²
Klimaat
Tropisch, subtropisch en gematigd, afhankelijk van de regio
De bevolking in het gebied neemt voortdurend toe, met als gevolg de verdwijning van wilde dieren en planten. De mens dringt ook steeds meer door in beschermde gebieden, wat meer conflicten tussen mens en dier veroorzaakt.
In de Afrikaanse savannes worden olifanten bedreigd door stropers en door de vernietiging van hun habitat. In Malawi steunt WWF-België het beheer van drie parken waar de olifantenpopulatie met 7% per jaar toeneemt. In Zambia werd het Nationaal Park Sioma Ngwezi beveiligd.
In het Nationaal Park Liuwa Plain in Zambia bleef er maar één leeuw over. Dankzij herintroducties en de natuurlijke aangroei van de soort zijn er vandaag 13 leeuwen, waaronder drie welpen. In Malawi is de populatie leeuwen in de parken Majete en Liwonde met 70% toegenomen sinds 2018, tot 31 leeuwen in 2020.
De zwarte neushoorn is een prioritaire soort in de parken die gesteund worden door WWF in Malawi. Hun populatie steeg er van 27 naar 58 individuen sinds 2018. Dat cijfer houdt ook rekening met de 17 zwarte neushoorns die in 2019 overgebracht werden uit Zuid-Afrika om de populatie en de genetische diversiteit te verhogen.
De Miombo-bossavanne is een uitgestrekt ecosysteem van 2,7 miljoen km² dat een gordel vormt door Angola, Democratische Republiek Congo, Malawi, Mozambique, Tanzania, Zambia en Zimbabwe.
Wist je dat?
160 000 olifanten leven in de Miombo-bossavanne, goed voor bijna de helft van de Afrikaanse savanne-olifanten. Het gebied herbergt ook zwarte neushoorns, leeuwen, jachtluipaarden, wilde honden, hyena’s, nijlkrokodillen, nijlpaarden en gnoes.
Wist je dat?
De Miombo-bossavanne wordt gezien als de uiterste grens van een ongerept gebied in een regio waar de leefgebieden van wilde dieren steeds vaker omgezet worden tot landbouwgrond.
Wist je dat?
Door bosontginning wordt er minder koolstof opgeslagen en komt er meer schadelijk broeikasgas vrij. De natuurlijke ecosystemen intact houden, is dus heel belangrijk.
Wist je dat?
31% van het grondgebied van Zambia bestaat uit 20 nationale parken en 36 wildbeheergebieden.
Ik was onder de indruk van de terugkeer van zes soorten gieren (waaronder vier bedreigde soorten) in het Nationaal Park Liwonde in Malawi. De gieren voeden zich met karkassen die achtergelaten worden door leeuwen en jachtluipaarden. Daardoor daalt het risico op de verspreiding van ziektes.
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!