Wat doet WWF om de Miombo-bossavanne te beschermen?

De Miombo-bossavanne is een relatief ongerept gebied, maar de ontwikkeling ervan vormt een bedreiging en vraagt bijzondere aandacht.

WWF zet zich in om de biodiversiteit te beschermen, de conflicten tussen dieren en lokale bevolking te beperken en de aantasting van natuurgebieden te stoppen.

Lees meer over onze projecten in ons jaarrapport

Geografische ligging

Centraal- en Zuidelijk Afrika, verspreid over verschillende landen: Angola, Democratische Republiek Congo, Malawi, Mozambique, Tanzania, Zambia en Zimbabwe

Oppervlakte

2,7 miljoen km²

Klimaat

Tropisch, subtropisch en gematigd, afhankelijk van de regio

Landschap

Graslanden, bossavannes en beboste gebieden

De Miombo-bossavanne beschermen, is ook in actie komen tegen

STROPERIJ

De Miombo-bossavanne lijdt, ook in Zambia, onder stroperij en handel in wilde soorten. Bedreigingen die in het bijzonder de olifanten treffen.

Ontdek meer

STROPERIJ

MENS-DIERCONFLICTEN

De bevolking in het gebied neemt voortdurend toe, met als gevolg de verdwijning van wilde dieren en planten. De mens dringt ook steeds meer door in beschermde gebieden, wat meer conflicten tussen mens en dier veroorzaakt.

Ontdek meer

MENS-DIERCONFLICTEN

Olifant

In de Afrikaanse savannes worden olifanten bedreigd door stropers en door de vernietiging van hun habitat. In Malawi steunt WWF-België het beheer van drie parken waar de olifantenpopulatie met 7% per jaar toeneemt. In Zambia werd het Nationaal Park Sioma Ngwezi beveiligd.

Een troep leeuwinnen jagend in de Afrikaanse savanne

Leeuw

In het Nationaal Park Liuwa Plain in Zambia bleef er maar één leeuw over. Dankzij herintroducties en de natuurlijke aangroei van de soort zijn er vandaag 13 leeuwen, waaronder drie welpen. In Malawi is de populatie leeuwen in de parken Majete en Liwonde met 70% toegenomen sinds 2018, tot 31 leeuwen in 2020.

Zwarte neushoorn beschrijving habitat populatie

Neushoorn

De zwarte neushoorn is een prioritaire soort in de parken die gesteund worden door WWF in Malawi. Hun populatie steeg er van 27 naar 58 individuen sinds 2018. Dat cijfer houdt ook rekening met de 17 zwarte neushoorns die in 2019 overgebracht werden uit Zuid-Afrika om de populatie en de genetische diversiteit te verhogen.

 

Een leeuwin met haar drie welpen loopt in de savanne

Ik was onder de indruk van de terugkeer van zes soorten gieren (waaronder vier bedreigde soorten) in het Nationaal Park Liwonde in Malawi. De gieren voeden zich met karkassen die achtergelaten worden door leeuwen en jachtluipaarden. Daardoor daalt het risico op de verspreiding van ziektes.

Pauwel De Wachter,

Program Manager WWF-België

Hoe kan ik het verschil maken?

Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!