Met enkele van Europa’s grootste rivieren die België doorkruisen, een patchwerk aan bossen en open landschappen, en een stukje Noordzee, is België rijk aan kansen voor meer natuur. Hiervan getuigen de terugkeer van iconische soorten als de wolf, de wilde kat en de otter.
6.000 km²
Zoveel bos hebben we in België: dat is de oppervlakte van Oost- en West-Vlaanderen samen. 82% van het Belgische bos ligt in Wallonië.
75
Zoveel lynxen zouden in en rond het zuidelijke deel van ons land kunnen leven. Nu zwerft er maar één eenzame lynx rond.
5 km
wegen per km². Deze fragmenteren het leefgebied van wilde soorten en zijn de oorzaak van heel wat verkeersslachtoffers.
Wat doet WWF om de natuur in België te beschermen?
In België zijn er weinig natuurgebieden en bovendien zijn ze gefragmenteerd. Daarnaast krijgen deze gebieden te maken met vervuiling en worden ze vaak gebruikt als recreatiegebieden voor de mens.
Daarom werkt WWF aan een ecologisch netwerk dat de overlevingskansen van de dieren verhoogt. De otter en de wilde kat staan hier symbool voor. Door de leefomgeving van deze 'paraplusoorten' te verbeteren helpen we ook andere dieren zoals vissen, vogels en amfibieën. WWF werkt ook aan het vreedzaam samenleven van mens en dier, door conflicten met de wolf te voorkomen.
WWF beschermt ook de Noordzee, van schelpkokerwormbanken tot stranden en duinen, om de negatieve effecten van menselijke activiteiten en klimaatverandering te beperken.
Ten slotte wil WWF door middel van sensibiliseringsacties de burgers betrekken bij het proces en hen tonen hoe prachtig de natuur is. Zo kunnen we hen leren hoe ze samen met ons de natuur kunnen beschermen.
De natuur in België beschermen, is ook in actie komen tegen
DEGRADATIE VAN LEEFGEBIEDEN
Menselijke activiteiten vormen een bedreiging voor onze natuur: zeer snel toenemende urbanisatie, intensivering van land- en bosbouw, vervuiling. Deze activiteiten zijn de hoofdoorzaak van de aantasting van natuurlijke leefgebieden.
Sommige natuurgebieden lijden onder de steeds groeiende menselijke activiteiten. Daardoor krijgen dier- en plantensoorten het steeds lastiger en verdwijnt de biodiversiteit.
De otter, een solitair dier dat zowel in het water als op het land in zijn nopjes is, staat symbool voor levende rivieren. De Europese otter heeft zwaar te lijden onder de afwatering van waterrijke gebieden en de vervuiling van rivieren. WWF heeft samen met het INBO de soort bestudeerd en bepaald welke zones in Vlaanderen, o.a. in de Scheldevallei, prioritair beschermd moeten worden.
Begin 2018 dook de wolf, na een afwezigheid van meer dan honderd jaar, terug in België op. WWF begeleidt de terugkeer van de soort door maatregelen voor te stellen die het harmonieus samenleven van dier en mens mogelijk maken.
De wilde kat leeft in de uitgestrekte bossen van Wallonië. We weten nog relatief weinig over de soort in België. WWF doet onderzoek naar de wilde kat om de soort de nodige kansen te bieden.
Het korhoen is één van de meest iconische en bedreigde soorten op het plateau van de Hoge Venen. WWF heeft een herintroductieproject opgezet om te vermijden dat het dier lokaal zou uitsterven.
In de voorbije eeuw ging de biodiversiteit in België sterk achteruit. Gelukkig is er hoop: de wolf is teruggekeerd naar België en in 2020 werd er zelfs een eerste roedel gevormd.
WIST JE DAT?
In België heeft de otter al zo’n 20 jaar het statuut van beschermde soort. De soort is zeldzaam in België: de otter komt enkel voor in de Schelde en in het stroomgebied van de Ourthe. Ook in de vallei van de Semois leven mogelijk otters.
WIST JE DAT?
De ‘Living Planet Index’ meet de verandering in populatiegrootte van verschillende soorten in bepaalde gebieden. Goed nieuws: in de Belgische beschermde gebieden en waterrijke gebieden steeg de index met 48% tussen 1990 en 2018. Helaas is er ook een daling met 61% op plaatsen waar de natuur geen prioriteit is, bijvoorbeeld in landbouwgebieden. Landbouwgebieden beslaan 44% van het Belgische grondgebied.
Het is heel motiverend om soorten zoals de wolf en de otter te zien terugkeren, soms na meer dan een eeuw afwezigheid! Er zijn nog geschikte natuurlijke gebieden maar die zijn klein en gefragmenteerd. Op lange termijn hebben we dus nog veel werk voor de boeg. Samen met onze partners zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze soorten, en vele andere, een mooie toekomst tegemoet gaan in België.
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!