Hoe kunnen we natuur en dieren beschermen bij extreme temperaturen?

Hoe kunnen we natuur en dieren beschermen bij extreme temperaturen?

Deze zomer hebben verschillende Europese landen te kampen met extreme temperaturen. Ook bij ons stijgt het kwik opnieuw. Hoe kunnen we de natuur een handje helpen als het zo warm wordt? Hier zijn onze zeven tips!

Hittegolven bestrijden is moeilijk. Gelukkig biedt de natuur veel oplossingen om de effecten te beperken en dieren te beschermen. Hier zijn onze zeven tips die je vandaag nog in de praktijk kan brengen, op je terras of in je tuin!

1. Geef dieren water!

Zet op je terras of in je tuin waterbakjes voor kleine dieren zoals vogels en egels. Ze zullen je dankbaar zijn!  

Ververs het water regelmatig en vermijd bakken die te diep zijn: daar kunnen dieren in verdrinken. Je zet de bakjes ook het best in de schaduw.

Als je een waterpoel in de buurt hebt, kan je een loopbruggetje voor dieren bouwen, bijvoorbeeld met hout. Zo komen ze niet vast te zitten als het water te laag staat.

2. Creëer schuilplaatsen voor dieren

Maak schaduwrijke schuilplaatsen voor dieren met stenen, boomstammen en struiken.

3. Stop met maaien en laat takken en blaadjes liggen

Zo bouw je snel waterreserves op en tover je je tuin om tot spons!  

Hoe meer organische lagen (gras, bladeren, compost, mos, bomen) er zijn, hoe meer water de bodem zal vasthouden. Een goed gevulde tuin kan de grondtemperatuur met enkele graden verlagen ... En zal veel meer dieren aantrekken!  

Laat de maaier tot september in de garage, bouw schuilplaatsen voor dieren met takken, en laat de blaadjes liggen!  

hérisson dans les feuilles

4. Bedek de bodem

Kale grond droogt heel snel uit: hij kan geen regenwater vasthouden en warmt daardoor snel op. Kort gras biedt dieren ook geen schuilplaats. Een dikke laag mulch helpt de bodem daarentegen om vocht vast te houden.  

Hoe zorg je daarvoor? Je kan bijvoorbeeld compost, houtsnippers en tuinafval verspreiden. Dat bespaart je een ritje naar het containerpark en geeft de natuur een krachtig hulpmiddel om zichzelf te beschermen.

5. Beperk je waterverbruik

Ga duurzaam te werk in de tuin. Vang regenwater op en gebruik dat om je planten water te geven. Tip: geef alleen water op de koelste momenten van de dag!

6. Planten, planten, planten!

Bomen zijn onze superhelden: ze absorberen CO2, zorgen dat de waterhuishouding in evenwicht blijft, bieden schaduw en huisvesten kostbare ecosystemen. En hoe hoger ze zijn, hoe meer schaduw ze geven en hoe meer CO2 ze absorberen.  

Kortom, plant bomen en struiken als je kan! Zo krijg je gratis airconditioners en waterpompen in je tuin. 

Arbre prairie fleurie

7. Langetermijndenken 

Nu de gevolgen van de klimaatcrisis ook hier al voelbaar zijn, moeten we een langetermijnvisie ontwikkelen. Niet alleen voor droogte en overstromingen, maar ook voor het behoud van de biodiversiteit. 
 
Zie je tuin als een experiment voor natuurlijke oplossingen: plant bloemen voor bestuivers, leg een composthoop aan, vervang enkele terrastegels door vaste planten, maak een biologische moestuin ... Aan jou de keuze! 

Wil je op de hoogte blijven van onze acties?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief