Hittegolf: hoe kunnen we de natuur en de dieren beschermen?
Hittegolf: hoe kunnen we de natuur en de dieren beschermen?
Nu de zomer begint, hebben verschillende Europese landen al te kampen met hittegolven. Het warmterecord in Brussel zou vandaag wel eens bereikt kunnen worden... Toevallig is het ook de dag voor de wereldwijde bestrijding tegen woestijnvorming en droogte. Wat kunnen we doen om dit tegen te gaan? Hier zijn onze vijf tips!
België heeft te kampen met hoge temperaturen. Het is moeilijk om deze te doen dalen, maar de natuur biedt oplossingen om mens en dier te beschermen.
Hier zijn vijf tips om de natuur bij te staan tijdens de hittegolf. Zo tover jij je tuin om tot een koele oase!
1. Geef de dieren water!
Dit is het meest dringend: installeer ergens in de schaduw, op je terras of in je tuin waterbakjes voor kleine dieren zoals vogels of egels. Dit hebben ze nodig om het warme weer te overleven!
Ververs het water regelmatig en vermijd bakken die te diep zijn, daar kunnen dier in verdrinken.
2. Stop met het gras te maaien en laat de bladeren liggen
Een onderhoudsarme tuin is alleen goed om de ogen van Engelse tuinliefhebbers te strelen. Ons doel is om onze tuinen in sponzen te veranderen. Dit is de snelste manier om waterreserves op te bouwen.
Hoe meer organische lagen (grassen, bladeren, compost, mos, bomen) er zijn, hoe meer water de bodem zal vasthouden. Een goed gevulde tuin kan de grondtemperatuur met enkele graden verlagen... En zal veel gastvrijer zijn voor dieren!
Laat de maaier tot september in de garage, maak een stapel takken om schuilplaatsen voor dieren te creëren, en laat de bladeren liggen waar ze liggen!

3. Bedek de bodem
Kale grond droogt zeer snel uit: het kan het regenwater niet vasthouden en warmt daardoor snel op. Kort gras kan ook geen schuilplaats bieden voor dieren. Een dikke laag "mulch" helpt de bodem om vocht vast te houden.
Dit kan op verschillende manieren: je kan bijvoorbeeld compost, houtsnippers en tuinafval verspreiden. Dat bespaart je een ritje naar het containerpark en geeft de natuur vooral een krachtig wapen in handen om zichzelf te beschermen.
4. Planten, planten, planten!
Bomen zijn onze superhelden: ze absorberen CO2, verbeteren het evenwicht van de watercyclus, bieden schaduw en huisvesten een kostbaar ecosysteem. En ze worden beter met de tijd: hoe hoger ze zijn, hoe meer schaduw ze geven; hoe ouder ze zijn, hoe meer CO2 ze absorberen.
Kortom, als je kan, plant bomen en struiken! Ze zullen fungeren als airconditioners en waterpompen, allemaal gratis!

5. Langetermijndenken
ANu de gevolgen van de klimaatcrisis al tot ver in de omtrek voelbaar zijn, is het noodzakelijk dat we een visie op langere termijn ontwikkelen. Niet alleen voor droogte en overstromingen, maar ook voor het behoud van de biodiversiteit, bijvoorbeeld.
Zie je tuin als een experiment voor op natuur gebaseerde oplossingen: plant bloemen voor bestuivers, begin een composthoop, vervang enkele terrastegels door vaste planten, maak een biologische moestuin... aan jou de keuze!
Dag voor de wereldwijde bestrijding van woestijnvorming en droogte
Het toeval wil dat 17 juni de dag voor de wereldwijde bestrijding van woestijnvorming en droogte is. Deze dag is een gelegenheid om het publiek bewust te maken van dit verschijnsel, dat zich vooral voordoet in droge, semi-droge of subhumide gebieden.
Sinds de jaren 2000 is het aantal droogteperiodes met 29% gestegen ten opzichte van de 20 jaar daarvoor. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door menselijke activiteiten en klimaatschommelingen. En, net als hittegolven, zijn droogtes niet langer een ver-van-mijn-bed probleem. Ook hier zijn onze bodems in nood. Ook hier hebben we problemen om water op te slaan, te bewaren en de natuur haar rol als spons te laten spelen in geval van overstromingen.
Veel van de antwoorden op deze uitdagingen liggen in de natuur. Op de natuur gebaseerde oplossingen zouden de intensiteit van klimaat- en weerrisico's zelfs met 26% kunnen verminderen. Dit is wat ons laatste verslag liet zien. "Door de natuur te herstellen en te beschermen, kunnen we ecosystemen veerkrachtiger maken in het licht van de klimaatverandering en essentiële diensten blijven leveren aan de mensheid", aldus Antoine Lebrun.
Herstel van de natuur is een investering die ons in staat zal stellen in de toekomst paraat en veerkrachtiger te zijn, en zo het ergste te voorkomen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief