Sneeuwluipaard

Familie

Katachtige

wetenschappelijke naam

Panthera uncia

populatie

Ongeveer 4 000

Diet

Zijn favoriete prooien zijn steenbokken, blauwe schapen en Himalaya tahr.

Carnivoor.

voortplanting

Twee tot drie jongen per nest vanaf van twee jaar.

Habitat

Steile berggebieden, alpengraslanden en gematigde naaldbossen.

Grootte en gewicht

Van 86 tot 125 cm lang / tot 50 kg

Gebied

Centraal-Azië

Status

Kwetsbaar

Adopteer een sneeuwluipaard

Door symbolisch een dier te adopteren geef je ons concrete en duurzame middelen om te werken aan het behoud van de soort en aan de bescherming van hun habitat.

Bedreigingen voor de sneeuwluipaard

Klimaatverandering

Hooggebergte-ecosystemen zoals de Himalaya behoren tot de meest kwetsbare voor klimaatverandering. De sneeuwluipaard, aangepast aan de jacht boven de boomgrens maar onder 5.000m, ziet zijn verspreidingsgebied elk jaar kleiner worden.

Meer weten

kLIMAATVERANDERING

Habitatverlies

Naast de gevolgen van de klimaatverandering zorgt ook de groei van de menselijke bevolking en de veestapel voor een inkrimping van de natuurlijke habitat van de soort, terwijl de mijnbouw en de aanleg van wegen zijn territorium fragmenteren.

meer weten

Habitatverlies

Conflicten tussen mensen en dier

De afname van zijn habitat in combinatie met de jacht en de extra ruimte voor veeteelt leidt tot een afname van de prooipopulaties van de sneeuwluipaard. Dit vergroot de kans dat hij in de buurt komt van menselijke activiteiten. Door een beroep te doen op het vee (schapen, geiten, paarden en jonge jaks) voor voedsel, is er meer risico op vergelding. Herders doden soms sneeuwluipaarden om hun kuddes te beschermen. 

Meer weten

Conflicten tussen mens en dier

Stroperij

De sneeuwluipaard wordt nog steeds gestroopt, soms opportunistisch, voor zijn gewaardeerde pels, terwijl zijn botten en delen van zijn anatomie nog steeds begeerd worden door de traditionele Chinese geneeskunde.

Meer weten

Stroperij

Het engagement van WWF-België voor de sneeuwluipaard

WWF zet zich in voor de bescherming van de sneeuwluipaard en zijn habitat, met name in Nepal.

panthère des neiges

Beperking van conflicten tussen mens en dier 

WWF werkt nauw samen met lokale overheden en gemeenschappen om conflicten tussen mensen en wilde dieren op te lossen. Onze teams ondersteunen met name houderijtechnieken die sneeuwluipaarden ervan weerhouden vee aan te vallen. Dit vermindert het risico van vergelding en versterkt de betrokkenheid van de gemeenschap bij het behoud van de sneeuwluipaard.

Studies over de sneeuwluipaard

Een beter begrip van katachtigen en hun habitat is essentieel om ze beter te beschermen. In verschillende landen met sneeuwluipaarden zijn lokale gemeenschappen betrokken bij het toezicht op en het onderzoek naar sneeuwluipaarden.

panthère des neiges

De stroperij van de sneeuwluipaard stoppen

WWF werkt samen met de internationale NGO TRAFFIC, die op lokaal, regionaal en internationaal niveau de handel in wilde dieren bestrijdt. Met de steun van WWF worden lokale gemeenschappen ter plaatse ook de "ogen van de berg"; sommige leden leren illegale activiteiten in het gebied op te sporen en deze aan de autoriteiten te melden.

Hoe kan ik het verschil maken voor de sneeuwluipaard?

Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!