Groene revolutie: innovatie in natuurbehoud
Groene revolutie: innovatie in natuurbehoud
3 maart is een belangrijke dag voor WWF, want het is Werelddag van de Wilde Dieren en Planten! Dit jaar staat die in het teken van innovatie in natuurbehoud. Drones die over regenwouden vliegen om illegale activiteiten op te sporen; artificiële intelligentie die mens-dierconflicten helpt voorkomen: the future is now. Benieuwd hoe vernieuwende technologieën WWF helpen om onze planeet te beschermen? We lichten een tipje van de sluier. Meer lezen? Daarvoor kan je terecht in ons magazine!
Inheemse volkeren beschermen de Amazone met drones
Wist je dat inheemse volkeren de beste bewakers van de Amazone zijn? In de afgelopen 40 jaar verdween maar 2% van de oorspronkelijke bossen in inheemse gebieden (terwijl we sinds 1970 ruim 17% van de Amazone verloren). Maar ze kampen met uitdagingen: niet-inheemse mensen dringen hun gebieden binnen en verwoesten de bossen met geweld. En hoe meer bos de Amazone verliest, hoe vatbaarder het regenwoud is voor branden. Daarom is illegale boskap opsporen en melden essentieel. Na de allesverwoestende bosbranden van 2019 schonk WWF meer dan 50 drones aan inheemse volkeren. Die gebruiken ze om veilig en efficiënt illegale boskap en bosbranden op te sporen en te documenteren. Met dat onweerlegbare bewijs gaan de autoriteiten aan de slag om illegale activiteiten te bestraffen.
Wanneer AI levens redt: mens-sneeuwluipaardconflicten voorkomen
In Pakistan leven 200 à 400 sneeuwluipaarden – een waardevolle populatie die we goed moeten beschermen. Hun belangrijkste bedreiging? Wraakacties door mensen, want sneeuwluipaarden vallen weleens vee aan. Daarom vroeg Muhammad Waseem van WWF in Pakistan zich af: ‘Hoe kunnen we gemeenschappen waarschuwen vóór sneeuwluipaarden vee aanvallen?’. De combinatie van wildcamera’s en artificiële intelligentie bood het antwoord: Muhammad ontwikkelde een systeem dat lokale gemeenschappen een waarschuwing stuurt wanneer wildcamera’s een sneeuwluipaard spotten. Zo kunnen ze zorgen dat hun vee veilig staat en conflicten voorkomen!
Bio-akoestiek: wanneer geluiden geheimen prijsgeven
Met de geluiden die dieren maken, delen ze informatie over zichzelf: waar leven ze precies? Hoe groot zijn hun populaties? Hoe gaat het met hen, en wat zijn ze aan het doen? De studie van die geluiden heet bio-akoestiek. In de Republiek Congo gebruikten wetenschappers van een Praagse universiteit bio-akoestische monitoring om meer te leren over een enigmatisch diertje: Bouviers rode franjeaap. Ze gebruikten twee soorten opnametoestellen. Eén soort maakten ze vast aan een boom, op twee meter hoogte, op een plek waar bladeren de opnames niet hinderden. Daarmee konden ze doorlopend geluiden opnemen. Het andere apparaat moesten ze zelf vasthouden. Daarvoor moesten ze dus dicht bij de aapjes komen. En die lieten zich niet storen door de wetenschappers: urenlang konden ze bij de groep blijven. Dat toont hoe rustig het is in hun leefomgeving.
Steuren redden via DNA-sporen
Steurenpopulaties slinken razendsnel in de Donau. Om deze iconische vissen te kunnen redden, hebben we nauwkeurige gegevens nodig over waar ze precies voorkomen en hoe ze zich gedragen. Maar de Donau strekt zich uit over 2.800 km. Hoe pak je zo’n onderzoek dan aan? Milieu-DNA biedt het antwoord. Onderzoekers namen waterstalen in de hele rivier en onderzochten het genetisch materiaal dat de steuren daarin achterlieten. Uit de resultaten van hun studie leren we welke leefgebieden we extra moeten onderzoeken en beschermen, en of de acties die we uitvoeren om populaties te ondersteunen – kweekprogramma’s, bijvoorbeeld – resultaten opleveren!
Benieuwd naar meer?
Zin om dieper te duiken in de wereld van innovatie in natuurbehoud? Dat kan! We schreven er een lang artikel over. Dat verschijnt in WWF Magazine 108. Adopteer vóór 25 maart jouw lievelingsdier of doe een maandelijkse gift, dan zit het magazine eind mei in je bus!