Zeldzame beelden van Bouviers rode franjeaap in de republiek Congo

Zeldzame beelden van Bouviers rode franjeaap in de republiek Congo

Een team van WWF slaagde erin om nieuwe, zeldzame beelden te maken van een groep Bouviers rode franjeapen. En dat is prachtig nieuws, want tot 2015 dachten we dat deze inheemse apensoort uit de republiek Congo uitgestorven was.

Fantastische verrassing in Ntokou Pikounda National Park in de republiek Congo! Een natuurbehoudteam van WWF had er het geluk om op een groep Bouviers rode franjeapen (Piliocolobus bouvieri) te stoten. Ze konden de dieren zelfs filmen. Dat is uitzonderlijk, want de apensoort is bedreigd en leeft enkel in dit park. Het team telde minstens zes apinnen met jongen: een bemoedigend teken voor de soort.

Bouviers rode franjeaap duikt weer op

Tot voor kort dachten we dat Bouviers rode franjeaap uitgestorven was. In 2015 wist Belgisch primatoloog Lieven Devreese hem voor het eerst vast te leggen op foto: het bewijs dat de soort het overleefde! Voor de eerste bewegende beelden van deze aap was het wachten tot 2021. Toen konden onze teams op het terrein de soort vereeuwigen in een filmpje dat de wereld rondging.

We schatten nu dat er 1.000 à 10.000 Bouviers rode franjeapen zijn. Die cijfers zijn gebaseerd op observaties en het beschikbare leefgebied voor de aap. Dat wil niet zeggen dat het gevaar geweken is.

Bouviers rode franjeaap blijkt namelijk nieuwsgierig te zijn – hij vlucht ook niet snel weg. Dat maakt van hem een gemakkelijke prooi voor stropers, die aangetrokken worden door de bloeiende biodiversiteit in het park.

Ntokou Pikounda, een beschermde parel van de biodiversiteit in de republiek Congo

In Ntokou Pikounda National Park leven grote populaties westelijke laaglandgorilla’s, chimpansees, bosolifanten, nijlpaarden en buffels, en heel wat breedvoorhoofdkrokodillen. Je vindt er ook luipaarden, Afrikaanse goudkatten en hyena's. 

De lokale gemeenschappen leven er vooral van visvangst. Het park helpt hun om het visbestand te beschermen tegen vissers en jagers, die van alle uithoeken naar het park trekken.

Sinds vijf jaar steunt WWF de natuurbehoudsinspanningen van de overheid in Ntokou Pikounda National Park. Dat doen we in het bijzonder door de rangers, die de fauna en flora beschermen tegen stropers, te helpen. We werken ook samen met de lokale gemeenschappen. Die zijn er al eeuwenlang afhankelijk van de boshabitat: samen met hen gaan we dus op zoek naar manieren om dat essentiële leefgebied duurzaam te beheren.

Actie voor het te laat is

De beelden van Bouviers rode franjeaap herinneren ons eraan dat we nú moeten handelen om de belangrijkste leefgebieden op onze planeet te redden en bedreigde diersoorten te beschermen. We mogen dus niet stilzitten!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief