WWF congo

Ntokou Pikounda

Behoud van gorilla's en olifanten in de Republiek Congo 

Het Ntokou Pikounda Nationaal Park en de omliggende bossen in de Republiek Congo behoren tot de meest intacte ecosystemen in het Congobekken. Het is de thuisbasis van vele gezonde populaties van bedreigde diersoorten zoals de westelijke laaglandgorilla, bosolifanten en chimpansees. WWF wil deze schatkamer van biodiversiteit helpen behouden door samen te werken met de plaatselijke gemeenschappen.

Context

Het Ntokou Pikounda Nationaal Park is een beschermd gebied van 427.200 hectare in het noorden van de Republiek Congo. Het maakt deel uit van een van de meest intacte boslandschappen in het Congobekken. Met een oppervlakte die voor 70% uit veengebied bestaat, is het bovendien een van de belangrijkste ter wereld. Veengebieden, die bekend staan om hun hoge koolstofvoorraad, staan er ook om bekend een opmerkelijke biodiversiteit te herbergen.

Er zijn ongeveer 9.000 westelijke laaglandgorilla's (Gorilla gorilla) in het park, een uitzonderlijk aantal voor deze ernstig bedreigde diersoort. Er zijn ook 3.000 chimpansees, 500 bosolifanten, grijze papegaaien en veel nijlpaarden. De Bouviers rode franjeaap, waarvan men dacht dat ze uitgestorven waren, werden in 2015 in het park herontdekt.

Inclusief medebeheer van Ntokou Pikounda Park

De departementen Ntokou en Pikounda, aan de grotere periferie van het park, tellen ongeveer 8.000 inwoners, waaronder ongeveer 500 inheemse bewoners. Het doel van het project is dat het Ntokou Pikounda National Park en de omliggende bossen tegen 2030 een veilige habitat vormen voor gezonde populaties bosolifanten, primaten, nijlpaarden en een rijke biodiversiteit, waar gemeenschappen kunnen leven in een park dat financieel duurzaam is.

Daartoe zal het park gezamenlijk worden beheerd door WWF en de regering van de Republiek Congo. De samenwerking met lokale gemeenschappen is de hoeksteen van dit project. Voor het welzijn van de mens en het behoud van de natuur is het namelijk absoluut noodzakelijk dat deze opdracht wordt uitgevoerd.

Naam van het project

Behoud van gorilla's en olifanten in de Republiek Congo 

regio

Congobekken

Duur

2022 - 2025

budget

€ 1 600 000 / jaar 

Partners

WWF-International en WWF-Gabon

WWF congo

ons doel

Tegen 2030 zullen het Ntokou Pikounda National Park en de omliggende bossen een veilige habitat bieden voor gezonde populaties bosolifanten, primaten, nijlpaarden en een rijke biodiversiteit, waar gemeenschappen kunnen leven in een financieel duurzaam park.

Bedreigingen die dit project het hoofd moet bieden

Stroperij

Stroperij, vooral voor bushmeat, is een plaag die vele diersoorten treft, zoals krokodillen, olifanten, gorilla's en buffels, die in de regio overvloedig aanwezig zijn.

Meer weten

Stroperij

Aantasting en vernietiging van habitats

Het Ntokou Pikounda Park en het omliggende gebied zijn nog vrijwel intact, maar worden bedreigd door ontbossingsprojecten waartegen wij ons verzetten.

meer weten

Aantasting en vernietiging van habitats

{ "animals": [ {"jaguar": false}, {"lynx": false}, {"brown_bear": false}, {"dolphin": false}, {"éléphant": true}, {"tiger": false}, {"forest_cat": false}, {"otter": false}, {"wolf": false}, {"rhinoceros": false}, {"lion": false}, {"bonobo": false}, {"gorilla": true}, {"tetra_lyre": false} ], "urls": [ {"jaguar": "/fr/especes-menacees/proteger-le-jaguar"}, {"lynx": "/fr/especes-menacees/proteger-le-lynx"}, {"brown_bear": "/fr/especes-menacees/proteger-ours-brun"}, {"dolphin": "/fr/especes-menacees/proteger-le-dauphin"}, {"elephant": "/fr/especes-menacees/proteger-elephant"}, {"tiger": "/fr/especes-menacees/proteger-le-tigre"}, {"forest_cat": "/fr/espece-menacee/chat-forestier"}, {"otter": "/fr/especes-menacees/proteger-la-loutre-deurope"}, {"wolf": "/fr/especes-menacees/proteger-le-loup"}, {"rhinoceros": "/fr/especes-menacees/proteger-le-rhinoceros"}, {"lion": "/fr/especes-menacees/proteger-le-lion"}, {"bonobo": "/fr/espece-menacee/bonobo"}, {"gorilla": "/fr/especes-menacees/proteger-le-gorille"}, {"tetra_lyre": "/fr/especes-menacees/proteger-le-tetras-lyre"} ] }
WWF gorille

Tot 2018 werd het park niet bewaakt. Stropers konden zomaar binnenkomen, maar vandaag is het verschil merkbaar: wilde dieren verspreiden zich doorheen het park. We moeten deze schat aan biodiversiteit koste wat kost behouden.

Pauwel De Wachter

Projectleider