WWF congo

Ntokou-Pikounda

Behoud van gorilla's en olifanten in de Republiek Congo 

Ntokou-Pikounda National Park en de omliggende bossen van de Republiek Congo behoren tot de meest intacte ecosystemen in het Congobekken. Het is de thuisbasis van vele gezonde populaties bedreigde diersoorten zoals westelijke laaglandgorilla's, bosolifanten en chimpansees. WWF wil deze schatkamer van biodiversiteit helpen behouden door samen te werken met de plaatselijke gemeenschappen.

Context

Ntokou-Pikounda National Park is een beschermd gebied van 4.272 km² in het noorden van de Republiek Congo. Het maakt deel uit van een van de meest intacte boslandschappen in het Congobekken. Het park bestaat voor 70% uit veengebieden. Die slaan enorme hoeveelheden koolstof op en herbergen opmerkelijke biodiversiteit.

Er zijn ongeveer 9.000 westelijke laaglandgorilla's (Gorilla gorilla gorilla) in het park – dat is een uitzonderlijk aantal, want de soort is ernstig bedreigd. Er leven ook 3.000 chimpansees, 500 bosolifanten, grijze papegaaien en veel nijlpaarden. Bouviers rode franjeaap, een uitgestorven gewaande soort, werd in 2015 in het park herontdekt.

Inclusief medebeheer van Ntokou-Pikounda National Park

Ntokou en Pikounda liggen rond het park en tellen zo'n 8.000 inwoners, waaronder ongeveer 500 inheemse bewoners. Doel van het project is dat Ntokou-Pikounda National Park en de omliggende bossen tegen 2030 een veilige habitat vormen voor gezonde populaties bosolifanten, primaten, nijlpaarden en een rijke biodiversiteit, waar gemeenschappen kunnen leven in een park dat financieel duurzaam is.

Om dat doel te bereiken, beheren WWF en de regering van de Republiek Congo samen het park. Samenwerking met lokale gemeenschappen is de hoeksteen van dit essentiële project voor het welzijn van de mens en het behoud van de natuur.

Naam van het project

Behoud van gorilla's en olifanten in de Republiek Congo 

regio

Congobekken

Duur

03.2022 - 06.2025

budget

€ 2.175.000

Partners

WWF International en WWF-Gabon

WWF congo

ons doel

Tegen 2030 bieden Ntokou-Pikounda National Park en de omliggende bossen een veilige habitat voor gezonde populaties bosolifanten, primaten, nijlpaarden en een rijke biodiversiteit, waar gemeenschappen kunnen leven in een financieel duurzaam park.

Bedreigingen die dit project het hoofd moet bieden

Stroperij

Stroperij, vooral voor bushmeat, is een plaag die vele diersoorten treft, zoals krokodillen, olifanten, gorilla's en buffels, die in de regio overvloedig aanwezig zijn.

Meer weten

Stroperij

Aantasting en vernietiging van habitats

Ntokou-Pikounda National Park en het omliggende gebied zijn nog vrijwel intact, maar worden bedreigd door ontbossingsprojecten waartegen wij ons verzetten.

meer weten

Aantasting en vernietiging van habitats

{ "animals": [ {"jaguar": false}, {"lynx": false}, {"brown_bear": false}, {"dolphin": false}, {"éléphant": true}, {"tiger": false}, {"forest_cat": false}, {"otter": false}, {"wolf": false}, {"rhinoceros": false}, {"lion": false}, {"bonobo": false}, {"gorilla": true}, {"tetra_lyre": false} ], "urls": [ {"jaguar": "/fr/especes-menacees/proteger-le-jaguar"}, {"lynx": "/fr/especes-menacees/proteger-le-lynx"}, {"brown_bear": "/fr/especes-menacees/proteger-ours-brun"}, {"dolphin": "/fr/especes-menacees/proteger-le-dauphin"}, {"elephant": "/fr/especes-menacees/proteger-elephant"}, {"tiger": "/fr/especes-menacees/proteger-le-tigre"}, {"forest_cat": "/fr/espece-menacee/chat-forestier"}, {"otter": "/fr/especes-menacees/proteger-la-loutre-deurope"}, {"wolf": "/fr/especes-menacees/proteger-le-loup"}, {"rhinoceros": "/fr/especes-menacees/proteger-le-rhinoceros"}, {"lion": "/fr/especes-menacees/proteger-le-lion"}, {"bonobo": "/fr/espece-menacee/bonobo"}, {"gorilla": "/fr/especes-menacees/proteger-le-gorille"}, {"tetra_lyre": "/fr/especes-menacees/proteger-le-tetras-lyre"} ] }
WWF gorille

Tot 2018 werd het park niet bewaakt. Stropers konden zomaar binnenkomen, maar vandaag is het verschil merkbaar: wilde dieren verspreiden zich doorheen het park. We moeten deze schat aan biodiversiteit koste wat kost behouden.

Pauwel De Wachter

Projectleider