De oostelijke vlakten van Cambodja zijn essentieel voor het behoud van bedreigde wilde diersoorten, zoals Aziatische olifanten en Siamese krokodillen. Maar door een gebrek aan politieke steun, personeel, middelen en financiering voor natuurbehoud worden jacht en habitatverlies nog niet naar behoren aangepakt. Gevolg: de populaties wilde dieren gaan er snel achteruit. Om die daling tegen te houden en om te keren, treft WWF gerichte maatregelen om bedreigde soorten en hun leefgebieden te beschermen.
Door habitatverlies neemt het aantal conflicten tussen mensen en Aziatische olifanten toe. Om die aan te pakken, hebben WWF en de getroffen gemeenschappen een strategie ontwikkeld: Conflict to Coexistence. We hebben nu in elk dorp een contactpersoon met wie we informatie uitwisselen. Die contactpersonen kregen ook een monitoringinstrument, waarmee ze conflicten en de gevolgen (gewassen die verloren gingen, negatieve houding ten opzichte van olifanten) in detail kunnen documenteren.
Twee keer per maand patrouilleerden rivierwachten in de leefgebieden van de Siamese krokodil. Zo beschermen we de soort, en kunnen we potentiële uitzetlocaties identificeren.
Vorig jaar bouwden we boombruggen voor gibbons en andere primaten; dit jaar installeerden we er wildcamera’s. Helaas onthulden de beelden nog geen gibbons, maar wel enkele individuen van een bedreigde langoersoort, Trachypithecus germaini.
In Cambodja beschermt WWF tot slot ook gieren. Deze aaseters vinden moeilijker en moeilijker veilig voedsel. Dat komt omdat hun habitat slinkt, aas vergiftigd is, of er minder aas beschikbaar is. Daarom organiseren we nu één keer per maand een ‘gierenrestaurant’: we bootsen natuurlijke voedersituaties na door kadavers te verspreiden over een open gebied. Zo bieden we de gieren een veilige extra voedselbron, en kunnen we de soort monitoren.
Regio
Mekongregio – Cambodja: oostelijke vlakten
doelstelling
Tegen 2027 zijn de droge bossen in de oostelijke vlakten van Cambodja beschermd dankzij innovatief beheer en rewildingactiviteiten. Zo willen we populaties van wereldwijd bedreigde diersoorten herstellen.
Partners
WWF-Cambodja
duur
07.2022 – 06.2027
bijdrage 2024
€ 501.420
onze resultaten
ontdek de resultaten van de vorige jaren in onze jaarrapporten