We putten de natuurlijke hulpbronnen van de planeet uit alsof ze onbeperkt zijn. Nochtans heeft het overmatige gebruik ervan niet alleen een negatieve impact op het milieu, maar bemoeilijkt het ook hun natuurlijk herstel. Het is dus de hoogste tijd om ons voedselsysteem van productie tot consumptie grondig onder de loep te nemen. Enkel zo kunnen we voldoende voedsel blijven produceren voor de toenemende bevolking op onze planeet en tegelijk de druk op het milieu verlagen en een eerlijke verdeling van voedsel mogelijk maken.
80%
van de wereldwijde ontbossing is toe te schrijven aan landbouwproductie.
1/3
van het geproduceerde voedsel wordt verspild.
6,9%
Het aandeel landbouwgrond dat in België gebruikt wordt voor biologische landbouw.
Wat doet WWF om bij te dragen aan duurzame voeding?
Een van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw bestaat eruit om milieubescherming te combineren met het voeden van steeds meer mensen. WWF streeft ernaar om duurzame voedselsystemen te ontwikkelen die bijdragen aan het behoud van de natuur en aan de voedselveiligheid.
WWF richt zijn inspanningen daarvoor op drie niveaus: productie, consumptie en verspilling. De doelstellingen van WWF tegen 2030 zijn: 50% van de oppervlakte gewijd aan landbouw en aquacultuur worden op duurzame wijze beheerd, een halvering van de mondiale verspilling van voedsel en verliezen na oogst, een halvering van de wereldwijde voedselvoetafdruk door de menselijke en planetaire gezondheid op elkaar af te stemmen.
Daarom pleiten we in België voor een duidelijk politiek kader op Europees en Belgisch niveau dat de nefaste impact van onze manier van produceren en consumeren vermindert. We promoten een streven naar duurzame toeleveringsketens bij de voedingsindustrie en nieuwe consumptiepatronen bij de burgers. Op die manier willen we de broeikasgasuitstoot en de ontbossing beperken en de biodiversiteit in landbouwgebied herstellen. Tegelijk ondersteunen we projecten voor de verbetering van de voedselproductie die in harmonie zijn met de natuur. Om die doelstellingen te realiseren werken we samen met producenten, leveranciers, consumenten en handelaars.
De huidige manier van voedsel produceren is een enorme bedreiging voor de natuur. Het is de oorzaak van 70% van het verlies aan biodiversiteit en bedreigt de fauna omwille van de druk op de natuurgebieden en beschermde habitats. Voor de productie van de grondstoffen die we in België importeren, wordt jaarlijks 1,4 keer de oppervlakte van België aan landbouwgebied geëxploiteerd in landen waar tropische bossen met hoge snelheid worden vernietigd. Het gaat hierbij voornamelijk om voedselproducten zoals soja, cacao en palmolie.
WWF ontwikkelde het project ‘Eat4Change’ voor een meer duurzame voeding. Gedurende dit programma dat vier jaar loopt, zal WWF instrumenten ontwikkelen om consumenten te helpen kiezen voor duurzame voeding door onder andere hun consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen.
Een gezond landbouwsysteem dat zowel mens als natuur ondersteunt, vraagt om een duurzaam voedselsysteem. WWF werkt nauw samen met beleidsmakers, landbouwerbedrijven en handelaars om een dialoog op te zetten die ‘best practices’ in de landbouw ondersteunt, win-winkansen zoekt voor landbouwbedrijven en natuur en die zorgt voor consistentie in de hele voedselketen, van boerderij tot bord.
PRODUCENTEN EN HANDELAARS BEGELEIDEN
Voedingsgidsen ontwikkelen
WWF doet onderzoek naar de impact van specifieke voeding. Zo kunnen we aan consumenten een wetenschappelijke houvast geven tijdens hun inkopen. Uit dit onderzoek ontwikkelen we gidsen voor betere voedingskeuzes, waaronder de Viswijzer, de Eitwitgids, de Chocolate Scorecard en Onzichtbare soja.
Bossen zoals die in het Amazonegebied worden gekapt om land te ontginnen voor de veeteelt of voor de productie van palmolie, cacao, soja of graan. Te vaak is er een rechtstreeks verband tussen onze consumptie in België en de vernietiging van de meest kostbare plekken op aarde. We moeten hier een einde aan maken.
De biodiversiteit en ons landbouw- en voedingssysteem zijn nauw met elkaar verbonden. Een duurzame landbouw bevordert en wordt versterkt door de biodiversiteit. Omgekeerd is die biodiversiteit cruciaal voor een duurzame voedselproductie en de voordelen daarvan voor alle mensen op onze planeet.
Dankzij jouw steun kunnen we ons werk verder zetten om de natuur te beschermen en te bouwen aan een wereld waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. Een levende en veerkrachtige natuur die we vol trots kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Er zijn heel wat manieren om samen in actie te komen!
Wat we eten beïnvloedt niet alleen onze eigen gezondheid, maar ook die van de planeet. Bewuster eten en slimmere voedselkeuzes maken voor jezelf en de planeet is makkelijk! Ontdek de tips van WWF om bewuster te eten en je dagelijks in te zetten voor de planeet.
Voor een gezonde en duurzame voeding hebben we in 2020 het project ‘Eat4Change’ gelanceerd. Het doel? Dat de 52 miljoen Europeanen de principes begrijpen van evenwichtig, gediversifieerd en duurzaam voedsel dat in harmonie is met de natuur.
Plasticafval is alomtegenwoordig en vormt een ernstige bedreiging voor onze planeet. Zowel op het vlak van productie, sortering als hergebruik kunnen we eenvoudige stappen zetten om onze ecologische voetafdruk op het vlak van afval en plastic te verkleinen.
Laat je spullen eerst herstellen voor je nieuwe koopt
Koop tweedehands
Maak je eigen compost en recycleer afval
PRAKTISCHE TIPS
Bescherm de biodiversiteit
Samen kunnen we ons elke dag inzetten om onze wonderbaarlijke natuur te beschermen en onze impact op de biodiversiteit te verminderen. Begin gewoon bij je thuis, op je balkon of in je tuin.