Wil je onze planeet beschermen? Begin dan bij wat er op je bord ligt. Want onze voeding - en hoe we die produceren - is verantwoordelijk voor 29% van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Dat is bijna 1/3de! Gelukkig kan ieder van ons zijn steentje bijdragen en mee het verschil maken. Met duurzame producten op je bord, bescherm je de natuur, beperk je ontbossing en vermijd je de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is beter eten voor de planeet en jezelf gemakkelijk! #Eat4Change
Maak 3 maal per dag het verschil voor een betere toekomst
De meeste Belgen schuiven drie keer per dag de voeten onder tafel, voor ontbijt, lunch en diner. Dat betekent dat we elke dag drie kansen krijgen om bij te dragen aan een mooiere toekomst.* Simpelweg door duurzame voedingskeuzes te maken. Dit is een kleine actie, maar opgeteld zorgt die voor de grote veranderingen die we allemaal willen zien. Door alleen je voedingspatroon aan te passen, kan je je ecologische voetafdruk al met 50% verkleinen!
* WWF dankt de laatstejaarsstudenten van het IHECS die ons, in het kader van hun thesis, het concept ‘drie kansen per dag’ om een betere toekomst uit te bouwen, hebben voorgesteld.
Vier gouden regels voor een duurzaam dieet
Wil je het verschil maken? Je hebt het zelf in de hand, of beter gezegd: in je bord. Ons onderzoek "Het Duurzame Winkelmandje" toont het aan, jouw voedingskeuzes beïnvloeden de industrie en zetten een verandering in gang richting een voedingsindustrie die respectvol omgaat met zijn omgeving en de mensen erin. Klinkt goed? Duurzaam eten kan ook nog eens gemakkelijk, snel en zelfs goedkoper zijn! Zo begin je eraan.
Volg deze vier regels voor een duurzaam dieet:
- Zet bovenaan je boodschappenlijstje zoveel mogelijk producten van plantaardige oorsprong. Daarmee bedoelen we: groenten, fruit, peulvruchten, granen, etc.
- We zijn dan wel opgegroeid met ons stukje vlees bij elke maaltijd. Dat is allesbehalve de gezonde keuze, noch voor jou, noch voor de planeet. Probeer daarom maximum twee à drie keer per week vlees, gevogelte, charcuterie en melkproducten te consumeren. Vandaag eet de Belg bijna het dubbel van de aanbevolen hoeveelheid. En meer dan de helft van de Belgen eet te veel eiwitten.
- Maak van vis en zeevruchten de uitzondering. Wil je toch graag vrijdag visdag behouden? Raadpleeg dan de viswijzer van WWF om te weten welke soorten vis en zeevruchten te vermijden, omdat ze bijvoorbeeld overbevist of op een niet-duurzame manier gekweekt worden, en welke soorten wel een goede keuze zijn.
- Bij dierlijke producten betekent een lage prijs vaak lage kosten voor de producent. Om die kosten te drukken, maken ze keuzes die slecht zijn voor het dier en voor het milieu. Kies daarom voor producten van lokale boeren, waar de dieren buiten worden grootgebracht en zich voeden met het gras uit de weide. Het verschil zal je ook proeven!
- Geef voorkeur aan producten die gemaakt worden via duurzame productiesystemen. Waarbij ook de boeren eerlijke ondersteuning en verloning krijgen. Zoals in collectieve moestuinen, bedrijven met bepaalde labels of producenten die transparant zijn over hun processen en oorsprong van de producten.
- Kies de juiste voeding op het juiste moment van de juiste plek. Lokale boerderijen die het ritme van de natuur volgen zijn altijd een betere keuze dan producten die uit een ander klimaat moeten worden getransporteerd.
Onze tips voor duurzame voeding
Ontdek onze tips over duurzame voeding die je zowel thuis als op restaurant kan gebruiken
Seizoensgebonden eten, beschermt het milieu
Elke locatie heeft zijn eigen klimaat, specialisatie en kennis. In België hebben we dat ook. Door voeding te kiezen van hier op het moment dat we het hier kunnen produceren, respecteren we onze eigen boeren, hun kennis en onze natuur. Voeding die we buiten het seizoen consumeren, wordt vaak getransporteerd met het vliegtuig, per boot of vrachtschip en zijn enorm energie-intensief. Zeker als ze in serres geproduceerd worden. Bovendien worden de producten vaak bespoten met chemische bewaarmiddelen zodat ze tijdens het transport hun goede vorm niet verliezen. En tenslotte, worden ze vaak geproduceerd in werkomstandigheden die te wensen overlaten. De keuze is dan snel gemaakt, toch?
Groenten en fruit van december!
Jouw gidsen voor betere voedingskeuzes
Onzichtbare soja
Wist je dat er verborgen soja kan zitten in je lievelingsgerechten?
Europeanen consumeren gemiddeld 60,6 kg soja per jaar per persoon. Gebruik dit gratis online hulpmiddel om jouw koelkast te analyseren en te begrijpen hoe dit mogelijk is!
De viswijzer van WWF
Om je te helpen een duurzame keuze te maken, heeft WWF een stoplichtsysteem ontworpen om vis, schaal- en schelpdieren te beoordelen op de volgende criteria: toestand van de visbestanden, milieu-impact en beheer van visserij en aquacultuur wereldwijd. Koop indien mogelijk alleen vis, schaal- en schelpdieren uit de categorie “goede keuze” (groen).
De eiwitgids van WWF
WWF-België heeft deze eiwitgids samengesteld om je te helpen met plantaardige alternatieven te vinden voor dierlijke producten, maar vooral om producten te kiezen die minder impact hebben op de planeet. Deze gids evalueert de ecologische impact van verschillende bronnen van dierlijke (vlees, zuivel, eieren) en plantaardige eiwitten, voor de verschillende productiesystemen in ons land.
Chocolate Scorecard
Gebruik de Chocolate Scorecard bij het kiezen van de beste chocolade . Met deze tool krijg je inzicht in de ecologische en sociale impact van de productie van verschillende chocolademerken en -verdelers. Cacao is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing in de wereld.
Wat beïnvloedt je voedingskeuzes?
Ontdek hoe verschillende omgevingen invloed kunnen hebben op de manier waarop je eet en leer meer over de impact van je eetgewoontes via deze tool.