mieux manger

Duurzame Voeding

Beter eten voor de planeet en voor jezelf 

Wil je onze planeet beschermen? Begin dan bij wat er op je bord ligt. Want onze voeding - en hoe we die produceren - is verantwoordelijk voor 29% van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. Dat is bijna 1/3de! Gelukkig kan ieder van ons zijn steentje bijdragen en mee het verschil maken. Met duurzame producten op je bord, bescherm je de natuur, beperk je ontbossing en vermijd je de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is beter eten voor de planeet en jezelf gemakkelijk! #Eat4Change

Maak 3 maal per dag het verschil voor een betere toekomst

De meeste Belgen schuiven drie keer per dag de voeten onder tafel, voor ontbijt, lunch en diner. Dat betekent dat we elke dag drie kansen krijgen om bij te dragen aan een mooiere toekomst.* Simpelweg door duurzame voedingskeuzes te maken. Dit is een kleine actie, maar opgeteld zorgt die voor de grote veranderingen die we allemaal willen zien. Door alleen je voedingspatroon aan te passen, kan je je ecologische voetafdruk al met 50% verkleinen!

* WWF dankt de laatstejaarsstudenten van het IHECS die ons, in het kader van hun thesis, het concept ‘drie kansen per dag’ om een betere toekomst uit te bouwen, hebben voorgesteld.

25 %
Ons voedselsysteem vertegenwoordigt immers 25% van de uistoot van broeikasgassen in België
1,5°C 
Onze ecologische voetafdruk verkleinen is in overeenstemming met de klimaatdoelstelling van maximaal 1,5°C temperatuurstijging

Vier gouden regels voor een duurzaam dieet

Wil je het verschil maken? Je hebt het zelf in de hand, of beter gezegd: in je bord. Ons onderzoek "Het Duurzame Winkelmandje" toont het aan, jouw voedingskeuzes beïnvloeden de industrie en zetten een verandering in gang richting een voedingsindustrie die respectvol omgaat met zijn omgeving en de mensen erin. Klinkt goed? Duurzaam eten kan ook nog eens gemakkelijk, snel en zelfs goedkoper zijn! Zo begin je eraan.

Volg deze vier regels voor een duurzaam dieet:

  • Zet bovenaan je boodschappenlijstje zoveel mogelijk producten van plantaardige oorsprong. Daarmee bedoelen we: groenten, fruit, peulvruchten, granen, etc.
  • We zijn dan wel opgegroeid met ons stukje vlees bij elke maaltijd. Dat is allesbehalve de gezonde keuze, noch voor jou, noch voor de planeet. Probeer daarom maximum twee à drie keer per week vlees, gevogelte, charcuterie en melkproducten te consumeren. Vandaag eet de Belg bijna het dubbel van de aanbevolen hoeveelheid. En meer dan de helft van de Belgen eet te veel eiwitten.
  • Maak van vis en zeevruchten de uitzondering. Wil je toch graag vrijdag visdag behouden? Raadpleeg dan de viswijzer van WWF om te weten welke soorten vis en zeevruchten te vermijden, omdat ze bijvoorbeeld overbevist of op een niet-duurzame manier gekweekt worden, en welke soorten wel een goede keuze zijn.
  • Bij dierlijke producten betekent een lage prijs vaak lage kosten voor de producent. Om die kosten te drukken, maken ze keuzes die slecht zijn voor het dier en voor het milieu. Kies daarom voor producten van lokale boeren, waar de dieren buiten worden grootgebracht en zich voeden met het gras uit de weide. Het verschil zal je ook proeven!
  • Geef voorkeur aan producten die gemaakt worden via duurzame productiesystemen. Waarbij ook de boeren eerlijke ondersteuning en verloning krijgen. Zoals in collectieve moestuinen, bedrijven met bepaalde labels of producenten die transparant zijn over hun processen en oorsprong van de producten.
  • Kies de juiste voeding op het juiste moment van de juiste plek. Lokale boerderijen die het ritme van de natuur volgen zijn altijd een betere keuze dan producten die uit een ander klimaat moeten worden getransporteerd.
Mieux manger

Onze tips voor duurzame voeding

Ontdek onze tips over duurzame voeding die je zowel thuis als op restaurant kan gebruiken

Eat4Change, het boek vol duurzame en gezonde recepten

Eet bewuster

Door elke maaltijd - ontbijt, lunch en diner - te kiezen voor een duurzaam bord, bouw jij aan een betere toekomst voor de planeet en voor jezelf. Maar drie maaltijden per dag, betekent ook dat je wel wat inspiratie kan gebruiken. Het Eat4Change-boek, geschreven door WWF-België samen met de gepassioneerde keukentherapeute Amandine Poli, bestaat precies daarvoor. Je vindt er tal van originele recepten, inspiratie en advies gebundeld in één E-book. Zo maken we duurzaam eten nog makkelijker, sneller, gezonder en goedkoper! Ontdek de recepten voor elk moment van de dag en elk seizoen van het jaar.

* verplichte velden

Onzichtbare soja

Wist je dat er verborgen soja kan zitten in je lievelingsgerechten?

Europeanen consumeren gemiddeld 60,6 kg soja per jaar per persoon. Gebruik dit gratis online hulpmiddel om jouw koelkast te analyseren en te begrijpen hoe dit mogelijk is!

consoguide poisson WWF

De viswijzer van WWF

Om je te helpen een duurzame keuze te maken, heeft WWF een stoplichtsysteem ontworpen om vis, schaal- en schelpdieren te beoordelen op de volgende criteria: toestand van de visbestanden, milieu-impact en beheer van visserij en aquacultuur wereldwijd. Koop indien mogelijk alleen vis, schaal- en schelpdieren uit de categorie “goede keuze” (groen).

WWF protein guide

De eiwitgids van WWF

WWF-België heeft deze eiwitgids samengesteld om je te helpen met plantaardige alternatieven te vinden voor dierlijke producten, maar vooral om producten te kiezen die minder impact hebben op de planeet. Deze gids evalueert de ecologische impact van verschillende bronnen van dierlijke (vlees, zuivel, eieren) en plantaardige eiwitten, voor de verschillende productiesystemen in ons land.

Cocoa beans

Chocolate Scorecard

Gebruik de Chocolate Scorecard bij het kiezen van de beste chocolade . Met deze tool krijg je inzicht in de ecologische en sociale impact van de productie van verschillende chocolademerken en -verdelers. Cacao is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing in de wereld.

Wat beïnvloedt je voedingskeuzes?

Ontdek hoe verschillende omgevingen invloed kunnen hebben op de manier waarop je eet en leer meer over de impact van je eetgewoontes via deze tool.

Seizoensgebonden eten, beschermt het milieu

Elke locatie heeft zijn eigen klimaat, specialisatie en kennis. In België hebben we dat ook. Door voeding te kiezen van hier op het moment dat we het hier kunnen produceren, respecteren we onze eigen boeren, hun kennis en onze natuur. Voeding die we buiten het seizoen consumeren, wordt vaak getransporteerd met het vliegtuig, per boot of vrachtschip en zijn enorm energie-intensief. Zeker als ze in serres geproduceerd worden. Bovendien worden de producten vaak bespoten met chemische bewaarmiddelen zodat ze tijdens het transport hun goede vorm niet verliezen. En tenslotte, worden ze vaak geproduceerd in werkomstandigheden die te wensen overlaten. De keuze is dan snel gemaakt, toch?

Onze recepten van het seizoen:

  • Ontbijt: Expresyoghurt
  • Lunch: Tomaten- en frambozengazpacho
  • Avondeten: Een kleurijke pan
Ontdek al onze recepten in het gratis E-book

Groenten en fruit van juli!

Fruit een groenten juni
Source : We Act for Good

Project Eat4Change: Maak het verschil in je bord!

Het internationale project #Eat4Change wil de jonge consument bewustmaken van de impact die hun keuzes hebben op de wereld. Het project, dat onder andere door de EU gefinancierd werd, geeft jongeren inzichten rond duurzame voeding. Want alleen door onze keuzes te veranderen kunnen we de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling, zoals het beperken van de opwarming van de aarde met 1,5°C, halen. Een gemeenschap van gepassioneerde mensen leidt dit project en toont hoe je je dieet kan aanpassen aan de noden van de planeet.

WWF Youth Team

Wil jij niet alleen je eigen dieet veranderen, maar ook anderen hiervoor aanzetten en nog meer in actie komen voor de planeet? Met het Youth Team van WWF-België krijgen jongeren tussen 16 en 25 jaar de mogelijkheid om concrete acties op zetten om zoveel mogelijk mensen aan te moedigen om voor duurzame voeding te kiezen. Zo willen we een netwerk creëren van geëngageerde jongeren die in actie komen voor een duurzamere toekomst!

Als je geïnteresseerd bent in het WWF Youth Team, ontdek dan hun acties door hieronder te klikken en aarzel niet om je aan te melden voor de editie 2023-2024!