Het Duurzame Winkelmandje, goed voor natuur en klimaat

Het Duurzame Winkelmandje, goed voor natuur en klimaat

Kiezen voor duurzame voedingsproducten, zo onze impact op klimaatverandering en biodiversiteitsverlies verminderen, en dat voor dezelfde prijs? Het is mogelijk.

Om de neerwaartse trend van de biodiversiteit om te buigen en de klimaatcrisis aan te pakken, is een transitie naar een meer duurzame en rechtvaardige voedselproductie en landbouw noodzakelijk. Daarom startte WWF met het project ‘#Eat4Change’. De consumptie van dierlijke producten neemt al enkele jaren af. Dit project wilt bijdragen aan deze evolutie door jonge Europese burgers te helpen met het aanpassen van hun eetpatroon, en aan het verduurzamen van de voedselproductie.

In het kader van dit project liet WWF-België onderzoeken hoe we door onze consumptie aan te passen de opwarming van de aarde kunnen beperken tot 1,5°C, en toch lekker kunnen eten eten zonder al te ingrijpende veranderingen aan dat eetpatroon en ons budget.

Huidige en aangepaste dagelijkse eetgewoonten voor een gezin van vier personen
(twee volwassenen, een adolescent, een kind)

Aanpassingen aan ons huidige eetpatroon

Meer

  • groenten, fruit, peulvruchten zoals linzen en kikkererwten, noten, graanproducten, plantaardige alternatieven voor vlees en melk, zoals tofu, tempeh, quorn en sojadrink.

Minder

  • vlees, voornamelijk rund, varken en kip (tweemaal per week)
  • zuivelproducten (driemaal per week)
  • bewerkte producten zoals frisdank, snacks en alcoholische dranken.

Kies voor producten afkomstig van meer duurzame productiesystemen (biologisch, extensieve veehouderij) en die een eerlijke verloning voor de landbouwer garanderen.

Impact op milieu, klimaat en budget

Als we duurzamer consumeren:

  • Het budget voor het Duurzame Winkelmandje daalt met bijna 9%. Met het uitgespaarde budget kan je meer duurzame en eerlijke producten van betere kwaliteit aankopen.
  • De impact op de klimaatverandering wordt meer dan gehalveerd.
  • Het aangepaste eetpatroon vereist 37% minder landoppervlak waardoor de druk op de natuur vermindert.
  • Andere factoren die bijdragen aan de schade aan ecosystemen (zoals eutrofiëring) dalen allemaal.

Kiezen voor voedingsproducten van betere kwaliteit met minder impact op het milieu ligt binnen ieders handbereik. Iedereen kan zijn of haar eetgewoonten aanpassen. Het is goed voor de planeet, voor jezelf en voor je portemonnee!

Tips voor een duurzaam boodschappenlijstje:

  • Kies bij voorkeur voor (lokale) producten van plantaardige oorsprong zoals groenten, fruit, peulvruchten en graanproducten.
  • Kies geregeld voor weinig bewerkte plantaardige vlees- en zuivelalternatieven zoals tofu, tempeh, quorn of sojadrink.
  • Matig je consumptie van vlees (voornamelijk varken, kip en rund) en zuivel.
  • Kies voor producten die afkomstig zijn uit duurzame productiesystemen (bv. biologische) en die een eerlijke verloning ondersteunen. Koop daarom producten met een erkend duurzaamheidslabel of via lokale markten, de korte keten, hoevewinkels en andere initiatieven die de positie van de landbouwer en landbouwster beschermen en meer transparantie over de productiewijze en herkomst bieden.
  • Geef de voorkeur aan lokale en seizoensgebonden producten. Hiermee steun je de lokale landbouw en eet je mee met de seizoenen.
  • Behandel vis, schaal- en schelpdieren als een delicatesse. Kies als je vis eet voor soorten zoals haring, ansjovis, tilapia of omegabaars die op een duurzame manier worden gevangen of gekweekt. Deze krijgen de voorkeur op soorten zoals tonijn, kabeljauw of zalm die reeds overbevist worden of op niet-duurzame manieren worden gekweekt. Raadpleeg onze viswijzer voor een doordachte keuze.
  • Beperk je consumptie van frisdank, snacks en alcoholische dranken.

Honger naar meer?

Wil je graag weten hoe we tot deze resultaten zijn gekomen, of de aanbevelingen wat dieper uitspitten? Lees dan:

Duurzaam winkelmandje: mogelijkheden voor meer duurzame eetgewoontes in België

De volledige studie ‘Towards a sustainable, healthy and affordable Belgian diet’ (in het Engels)