9 fascinerende weetjes over de sneeuwluipaard

9 fascinerende weetjes over de sneeuwluipaard

De sneeuwluipaard leeft in de meest extreme omstandigheden ter wereld: hoge gebergtes, vrieskou, ijle lucht en schaarse prooien ... Om al deze moeilijkheden het hoofd te bieden, heeft zijn lichaam zich ongelooflijk goed aangepast. Dat de sneeuwluipaard een uitzonderlijk dier is, bewijzen we nog maar eens met deze negen weetjes. 

1. De sneeuwluipaard heeft een super dikke vacht  

De sneeuwluipaard heeft de dikste vacht van alle katachtigen met 62.500 haren per vierkante centimeter (ter vergelijking: mensen hebben er 3.250)! De haren van zijn grijswit gevlekte vacht kunnen tot vijf centimeter lang zijn op de rug en zijkanten en bijna 12 cm lang op zijn buik.  

Dankzij deze dikke vacht kan hij overleven in extreme temperaturen tot -40°C! 

2. De sneeuwluipaard is een meester in camouflage  

De sneeuwluipaard wordt niet voor niets de 'geest van de bergen' genoemd. Zijn grijswit gevlekte vacht past perfect in het rotsachtige en droge landschap van de Aziatische hooglanden.  

Waar zit de sneeuwluipaard op deze foto?
Klik hier voor het antwoord!

3. De staart van de sneeuwluipaard heeft verschillende functies  

De staart van een sneeuwluipaard kan 80 tot 105 cm lang zijn: naar verhouding is dat veruit de langste staart van alle katten. Enerzijds helpt zijn staart hem zijn evenwicht te bewaren tijdens zijn sprongen in de bergen. Anderzijds helpt de staart ook om hem warm te houden: hij gaat in een bal liggen en wikkelt zich in zijn staart. Tenslotte heeft de sneeuwluipaard ook de grappige gewoonte om erop te kauwen, misschien om te spelen. 

4. De sneeuwluipaard heeft grote poten

De grote met vacht bedekte poten van de sneeuwluipaard, die beter zijn dan Moon Boots, dienen als natuurlijke sneeuwschoenen: ze beschermen hem niet alleen tegen de kou, maar stellen hem ook in staat zijn gewicht te verspreiden over de zachte sneeuw en het steile terrein.   

5. De sneeuwluipaard is gemaakt om de ijle lucht van de hoogte in te ademen 

We hebben bewijs dat sneeuwluipaarden op hoogtes van 5.000 meter voorkomen. Daar is de lucht bijzonder ijl. Maar deze grote kat is daarvoor gemaakt: hij heeft grote neusholten, waarmee hij de kostbare, hoge berglucht kan inademen. Zo kan hij ook de lucht opwarmen voor die zijn longen bereikt.   

6. Het zicht van de sneeuwluipaard is zes keer beter dan dat van de mens 

Om te kunnen jagen in dit dorre landschap, waar er weinig zichtbaarheid is, heeft de sneeuwluipaard een scherp gezichtsvermogen ontwikkeld: zijn zicht is zes keer beter dan dat van de gemiddelde mens!   

léopard des neiges dans l'ombre

7. De sneeuwluipaard heeft kleinere voorpoten dan achterpoten  

De voorpoten van de sneeuwluipaard zijn korter dan zijn achterpoten. Zo kan hij efficiënt snelheid maken wanneer hij door de bergen sprint, aan maar liefst 64 km per uur. 

8. De sneeuwluipaard is een kampioen in verspringen 

Sneeuwluipaarden zijn snel en flexibel - geboren atletiekkampioenen! Zijn favoriete discipline? Verspringen! Dankzij zijn bijzonder krachtige poten kan hij meer dan 15 meter springen - dat is zeven keer zijn eigen lengte! 

saut léopard des neiges

9. De sneeuwluipaard heeft ingebouwde schokdempers  

De brede, gespierde borst van de sneeuwluipaard beschermt hem tegen de impact van zijn indrukwekkende sprongen. Hierdoor kan hij efficiënt jagen en navigeren door het ruige bergterrein. 

Adopteer ten laatste op 1 februari 2024 een sneeuwluipaard en geef je hartendief een superschattig sneeuwluipaardknuffeltje voor Valentijn!
snowleopard.wwf.be

Je leest het: sneeuwluipaarden hebben sterke lichamen en zijn goed aangepast aan hun extreme leefomstandigheden. Toch worden ze met uitsterven bedreigd. Want de soort is niet beschermd tegen klimaatverandering of stropers ... En die bedreigingen verkleinen zijn overlevingskansen drastisch. 

Maar wij kunnen zijn kansen op overleving vergroten. Adopteer ten laatste op 1 februari 2024 een sneeuwluipaard en geef je hartendief een superschattig sneeuwluipaardknuffeltje voor Valentijn!