9 fascinerende weetjes over de sneeuwluipaard

9 fascinerende weetjes over de sneeuwluipaard

De sneeuwluipaard leeft in de meest extreme omstandigheden ter wereld: Hoge gebergtes, vrieskou, ijle lucht en schaarse prooien... Om al deze moeilijkheden het hoofd te bieden, heeft zijn lichaam zich ongelooflijk goed aangepast. Dat de sneeuwluipaard een uitzonderlijk dier is, bewijzen we nog maar eens met deze 7 weetjes. 

1. De sneeuwluipaard heeft een super dikke vacht  

De sneeuwluipaard heeft de dikste vacht van alle katachtigen. 62.500 haren per vierkante centimeter (ter vergelijking: mensen hebben er 3.250)! Deze grijswit gevlekte vacht kan tot vijf centimeter lang zijn op de rug en zijkanten en bijna 12 cm lang op de buik.  

Dankzij deze dikke vacht kan hij overleven in extreme temperaturen tot -40°C! 

2. De sneeuwluipaard is een meester in camouflage  

De sneeuwluipaard wordt niet voor niets de "geest van de bergen" genoemd. Zijn grijswit gevlekte vacht past perfect in het rotsachtige en droge landschap van de Aziatische hooglanden.  

Essayez de repérer le léopard des neiges qui se cache sur la photo !
Vous ne trouvez pas? La solution est ici !

3. De staart van de sneeuwluipaard heeft verschillende functies  

De staart van een sneeuwluipaard kan 80 tot 105 cm lang zijn: naar verhouding is hij veruit de langste van alle katten. Enerzijds helpt het hem zijn evenwicht te bewaren tijdens zijn sprongen in de bergen. Anderzijds helpt het ook om hem warm te houden: hij gaat in een bal liggen en wikkelt zich in zijn staart. Tenslotte heeft de sneeuwluipaard ook de grappige gewoonte om erop te kauwen, misschien om te spelen. 

4. De sneeuwluipaard heeft grote poten

De grote met vacht bedekte poten van de sneeuwluipaard, die beter zijn dan Moon Boots, dienen als natuurlijke sneeuwschoenen: ze beschermen hem niet alleen tegen de kou, maar stellen hem ook in staat zijn gewicht te verspreiden over de zachte sneeuw en het steile terrein.   

5. De sneeuwluipaard is gemaakt om de ijle lucht van de hoogte in te ademen 

De sneeuwluipaard is waargenomen op hoogtes van meer dan 5.000 meter - waar de lucht bijzonder ijl is. Maar deze grote kat is ervoor gemaakt: hij heeft grote neusholten om de zeldzame hoge berglucht in te ademen. Zo kan hij ook de lucht opwarmen voor die zijn longen bereikt.   

6. Het gezichtsvermogen van de sneeuwluipaard is zes keer beter dan dat van de mens 

Om te kunnen jagen in dit dorre landschap waar het zicht slecht is, heeft het sneeuwluipaard een scherp gezichtsvermogen ontwikkeld: het is zes keer beter dan dat van de gemiddelde mens!   

léopard des neiges dans l'ombre

7. De sneeuwluipaard heeft kleinere voorpoten dan achterpoten  

Net als de denkbeeldige "dahu" in kinderverhalen zijn de voorpoten van de sneeuwluipaard korter dan zijn achterpoten. Zo kan hij efficiënt snelheid winnen wanneer hij door de bergen sprint, aan snelheden van maar liefst 64km/u. 

8. De sneeuwluipaard wint goud bij het verspringen 

Snel en flexibel, de sneeuwluipaard is zeker niet de laatste in atletiek. Maar bij het verspringen valt hij het meest op. Dankzij zijn bijzonder krachtige poten kan hij meer dan 15 meter springen, oftewel zeven keer zijn lengte! 

saut léopard des neiges

9. De sneeuwluipaard heeft ingebouwde schokdempers  

De brede, gespierde borst van de sneeuwluipaard beschermt hem tegen de impact van zijn indrukwekkende sprongen. Hierdoor kan hij efficiënt jagen en navigeren door het ruige bergterrein. 

Le monde du léopard des neiges

Ondanks dat de sneeuwluipaard een sterk lichaam heeft en goed is aangepast aan zijn extreme leefomstandigheden, wordt hij met uitsterven bedreigd. Want hij is niet beschermd tegen klimaatverandering of stropers... Twee bedreigingen die zijn kansen op overleven verkleinen. 

Maar wij kunnen zijn kansen op overleving vergroten. Adopteer deze winter symbolisch een sneeuwluipaard en bescherm hem van uitsterven.