Papoea-Nieuw-Guinea

Van regenwoud tot zeeschildpadden: bloeiende biodiversiteit behouden in Pomio

Weinig plaatsen prikkelen de verbeelding zoals Pomio. Het uitgestrekte regenwoud is een van de meest biodiverse bossen op aarde en herbergt een waaier aan endemische plant- en diersoorten. Veel daarvan zijn zelfs nog gloednieuw voor de wetenschap! Langs de kustlijn liggen dan weer enkele van de rijkste koraalriffen van onze planeet. Helaas laten de gevolgen van de klimaatverandering zich ook voelen in deze afgelegen, grotendeels ongerepte natuur. Bovendien veroorzaken boskap en palmolie-extractie biodiversiteitsverlies en habitatvernietiging. Daarom wil WWF er 200.000 hectare bos beschermen door duurzame praktijken te bevorderen en lokale natuurbeschermingsinspanningen te ondersteunen.

In 2024 trok WWF-België naar Pomio om een landschapsbeoordeling uit te werken: die legt de basis voor ons project voor de komende jaren. Bovendien legden we contacten met de gemeenschappen, de lokale overheid, academische partners en maatschappelijke organisaties met wie we gaan samenwerken voor dit project. Via gesprekken met 12 gemeenschappen konden we de bedreigingen, de kansen voor natuurbehoud en nieuwe inkomstenbronnen, en de sociale context in kaart brengen.

Uit groepsdiscussies met vrouwen en jongeren leerden we bijvoorbeeld hoe het veranderende klimaat voedselonzekerheid veroorzaakt. Ze vertelden ook dat ze te weinig inkomsten hebben om hun gezinnen te onderhouden. Samen met de lokale gemeenschappen willen we dus duurzame ondernemingskansen ontwikkelen en tegelijk belangrijke drijfveren voor ontbossing aanpakken. Zo willen we partnerschappen smeden voor ontbossingsvrije chocolade en koffie.

Tot slot bestudeerden we de huidige status van zeeschildpadden in Pomio. We analyseerden de bedreigingen voor de dieren en de huidige inspanningen van de gemeenschappen, en identificeerden de belangrijkste gebieden waar zeeschildpadden foerageren en nesten maken. Samen met de lokale gemeenschappen zetten we dit onderzoek verder. Zo gaan we hun nestgedrag bestuderen en de zeeschildpadden volgen via satelliettags.

Regio

Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Nieuw-Brittannië

Doelstelling

Tegen 2026 zijn 40.000 hectare prioritair bos en een nestgebied voor zeeschildpadden beschermd via beter beheer en duurzamere bestaansmiddelen. De belangrijkste leefgebieden van en bedreigingen voor zeeschildpadden zijn in kaart gebracht, en er is een lokaal beheerplan. In Pomio is ontbossing teruggedrongen dankzij een betere markttoegang voor kleinschalige landbouwers.

Partners

Conservation Environment Protection Authority, Department of Lands and Physical Planning, East New Britain Provincial Administration, FORCERT, Papua New Guinea FlyingLabs, Papua New Guinea University of Natural Resources & Environment, Pomio District Development Authority

Duur

01.2024 - 06.2026

Bijdrage 2024

€ 255.548

{ "animals": [ {"jaguar": false}, {"lynx": false}, {"brown_bear": false}, {"dolphin": false}, {"elephant": false}, {"tiger": false}, {"forest_cat": false}, {"otter": false}, {"wolf": false}, {"rhinoceros": false}, {"lion": false}, {"bonobo": false}, {"gorilla": false}, {"tetra_lyre": false}, {"panda": false}, {"turtle": true} ], "urls": [ {"jaguar": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-jaguar"}, {"lynx": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-lynx"}, {"brown_bear": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-bruine-beer"}, {"dolphin": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-dolfijn"}, {"elephant": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-olifant"}, {"tiger": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-tijger"}, {"forest_cat": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-wilde-kat"}, {"otter": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-europese-otter"}, {"wolf": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-wolf"}, {"rhinoceros": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-neushoorn"}, {"lion": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-leeuw"}, {"bonobo": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-bonobo"}, {"gorilla": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-gorilla"}, {"tetra_lyre": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-korhoen"}, {"panda": "/fr/especes-menacees/proteger-le-panda"}, {"turtle": "/nl/bedreigde-dieren/bescherm-de-zeeschildpadden"} ] }

ontdek de resultaten van de vorige jaren in onze jaarrapporten