Reis met zeeschildpadden naar Papoea-Nieuw-Guinea
Reis met zeeschildpadden naar Papoea-Nieuw-Guinea
Al miljoenen jaren trekken zeeschildpadden door de oceaan en leven ze in de meest paradijselijke plekken. Maar tegenwoordig wordt hun paradijs bedreigd, net als hun toekomst. Ontdek hoe wij het verschil maken in deze tropische ecosystemen voor zeeschildpadden en lokale gemeenschappen, met ons nieuwe project in Papoea-Nieuw-Guinea.
Een paradijs op aarde, zoals in onze kinderlijke verbeelding. Landinwaarts hoge karstbergen bedekt met regenwoud. Aan de kust een ongerept strand dat het eiland van de oceaan scheidt. Deze plek is geen luchtspiegeling: het is de tropische parel die Pomio heet, het oostelijke deel van het eiland Nieuw-Brittannië in Papoea-Nieuw-Guinea. In deze omgeving hebben we, op uitnodiging van de lokale bevolkingsgroepen Mengen en Mamusi en in samenwerking met het WWF-Pacific, een ambitieus natuurbehoudsproject opgestart.
De natuurlijke rijkdom van Pomio is, zoals je begrijpt, uitzonderlijk: het regenwoud herbergt 5 tot 9% van de totale wereldwijde biodiversiteit, terwijl een groot deel van de soorten nog ontdekt moet worden. Langs de kust herbergt de diepblauwe Stille Oceaan enkele van de meest levendige koraalriffen ter wereld.
Toch worden deze ecosystemen, die tot voor kort ongerept waren, nu blootgesteld aan aanzienlijke druk, versterkt door klimaatverandering. Daarom moeten we nu actie ondernemen om dit paradijs te behouden voordat het verloren is.
Oerbossen beschermen
De volkeren Mengen en Mamusi leven al eeuwenlang in harmonie met de bossen, rivieren en de oceaan waarvan ze afhankelijk zijn. Zij weten beter dan wie ook hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen en te respecteren.
Samen zullen we ervoor zorgen dat 200.000 hectare bos onder hun bescherming komt te staan. Tot voor kort was het bos van Pomio een van de laatste plekken op aarde die nog niet door intensieve ontbossing was aangetast. Maar daar kwam verandering in door de palmolie-industrieën, die zich hier recentelijk hebben gevestigd. Vandaag de dag hebben zij al grote delen van het bos vernietigd, maar dat is niet alles...
Palmolieplantages veroorzaken ook ernstige vervuiling. De gebruikte pesticiden komen in de bodem terecht en stromen vervolgens naar de zee. De waterkwaliteit neemt af door afval en sedimenten, maar ook door afvalwater, dat in kustwateren en rivieren terechtkomt. Dit heeft kettingreacties tot gevolg voor het gehele terrestrische en mariene ecosysteem.
Door de bossen een beschermde status te geven, zal het lokale gemeenschappen in staat stellen om duurzame inkomsten te genereren zonder ontbossing. We zullen nieuwe bedrijfsmodellen verkennen met hen, zoals een milieuvriendelijke productie van chocolade en koffie.
Maar enkel de bescherming van het land is niet voldoende om de complexiteit van dit onderling verbonden ecosysteem te waarborgen…
Bescherming van de zeeschildpadden
Zeeschildpadden zijn eeuwenoude oceaanreizigers en hebben sinds mensenheugenis vele beproevingen doorstaan. Maar tegenwoordig hebben zij het moeilijk, zozeer dat hun uitsterven dreigt.
Van de stranden waarop ze hun eieren leggen tot de koraalriffen waar ze voedsel zoeken en de open zee: al hun leefgebieden staan onder druk. Bovendien speelt klimaatverandering ook een negatieve rol op hun voortbestaan. De temperatuur van het zand bepaalt namelijk het geslacht van hun jongen. Bevolkingsgroei en vervuiling brengen ook hun uitdagingen met zich mee voor de schildpaddenpopulaties en visbestanden.
Je begrijpt het al: de zeeschildpadden kunnen onze hulp gebruiken.
Pomio is een belangrijk toevluchtsoord voor zeeschildpadden. Vijf van de zeven soorten komen hier voor, en hun aanwezigheid is essentieel voor het evenwicht in het mariene ecosysteem. Samen met de vrouwen en de jongere generatie van Pomio zullen we belangrijke nestplaatsen voor de lederschildpadden opsporen en hun gedrag bestuderen, zodat we hen beter kunnen beschermen.
Een groot netwerk van leven waar alles verbonden is
Bos, land, zee, natuur, klimaat, alles is met elkaar verbonden. De voorbeelden zijn talrijk. Ze kunnen lokaal zijn - verstoring van het mariene ecosysteem kan leiden tot voedseltekorten voor de lokale bevolking, die voor een groot deel afhankelijk is van visserij voor hun levensonderhoud. Maar ook globaal - het vernietigen van bossen aan de andere kant van de planeet kan nadelige gevolgen hebben voor ons allemaal.
Het aanpakken van één enkel probleem is dus niet voldoende: er moet op alle niveaus gehandeld worden. En dat is precies wat wij van plan zijn.
Door ons in te zetten voor het behoud van de zeeschildpadden, de bescherming van de bossen en de ondersteuning van de lokale gemeenschappen, zullen wij dit aardse paradijs beschermen.