224 nieuwe diersoorten ontdekt in de Mekongregio

224 nieuwe diersoorten ontdekt in de Mekongregio

Een aapje vernoemd naar een uitgestorven vulkaan, een “stinkwants” bloem die ook dienst doet als dipsaus, een krokodilsalamander en een nieuwe kikkersoort zijn vier van de 224 nieuwe diersoorten die wetenschappers hebben ontdekt in het Mekonggebied in 2020, zo blijkt uit ons nieuw rapport.

Naast 155 planten werden er in de regio ook 16 vissen, 17 amfibieën, 35 reptielen, en 1 nieuw zoogdier gedocumenteerd. Dit alles in een gebied dat verspreid ligt over Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam. Zo komt het totaal aantal vaatplanten, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren, dat sinds 1997 in het Mekong-gebied werd ontdekt, op 3007 te staan. 

Met meer dan 3000 nieuwe soorten in de afgelopen 24 jaar, is de Mekongregio zonder twijfel een 'mondiaal zwaargewicht' wat de ontdekking van nieuwe soorten betreft", zei K. Yoganand, regionaal hoofd van wilde fauna in de Mekongregio van WWF. "Deze soorten zijn buitengewone, prachtige producten van miljoenen jaren evolutie, maar ze worden ernstig bedreigd, waardoor vele soorten uitsterven nog voor ze ontdekt zijn. Ze vereisen ons grootste respect, onze onverdeelde aandacht en dringende maatregelen om hun leefgebied te beschermen en de exploitatie tot een minimum te beperken."

Hoogtepunten van het rapport zijn:

 Een oranje-bruine krokodilsalamander uit Thailand – Tylototriton phukhaensis – heeft duivelshoorns en een racestreep. Het dier werd oorspronkelijk bij toeval waargenomen op een foto van 20 jaar geleden uit een reismagazine, waardoor onderzoekers geïnteresseerd raakten in de vraag of het nog steeds bestaat.
 De Popa Langoer, Trachypithecus popa, is een aapje dat werd vernoemd naar de vereerde berg Popa in Myanmar. Deze werd voor het eerst ontdekt in de vorm van een 100 jaar oud museum exemplaar uit het Natural History Museum in het Verenigd Koninkrijk. Er leven naar schatting 200 tot 250 exemplaren in het wild, maar deze aap wordt bedreigd door de jacht en door het verlies van zijn leefgebied als gevolg van de oprukkende landbouw en de houtkap.
Amomum foetidum, een plant uit de gemberfamilie, werd in een plantenwinkel in het oosten van Thailand ontdekt. Hij verspreidt een doordringende geur en wordt vaak gebruikt als vervanger voor stinkwantsen in een populaire chilipasta.
 Leptobrachium lunatum is een Aziatische kikker uit Vietnam en Cambodja die wordt bedreigd door voortdurende ontbossing en het oogsten van zijn kikkervisjes voor voedsel. 
 De San Phueng rotsgekko uit Thailand – Cnemaspis selenolagus – ziet eruit alsof hij een halve verfbeurt heeft gekregen. Zijn bovenlichaam is geel-oranje en halverwege zijn rug wordt het abrupt grijs, zodat hij zich kan camoufleren tegen het korstmos en het droge mos op rotsen en bomen.
Een nieuwe bamboesoort uit Laos– Laobambos calcareus – is de eerste soort waarbij er succulentie is ontdekt. Dit betekent dat zijn stengel kan opzwellen en leeglopen tijdens het droge en natte seizoen - cruciaal voor overleving tijdens droge periodes.
Artocarpus montanus - uit de bergen van Zuid- en Centraal-Vietnam die verwant is aan jackfruit en broodvrucht. Ze werd voor het eerst ontdekt in 70 jaar oude stalen uit de Missouri Botanical Gardens, en een DNA-analyse bevestigde in 2020 dat het om een nieuwe soort gaat.
Een soort iriserende slang met niet-overlappende schubben - Achalinus Zugorum.

Het rapport omvat het werk van honderden wetenschappers van universiteiten, natuurorganisaties en onderzoeksinstituten van over de hele wereld.

Hun ontdekkingen, die zorgvuldig zijn geïdentificeerd en geregistreerd, tonen aan dat de regio nog steeds een frontlijn is voor wetenschappelijk onderzoek en een rijkdom aan biodiversiteit herbergt. Veel soorten zijn al uitgestorven voordat ze ontdekt zijn, als gevolg van de vernietiging van habitats, de verspreiding van menselijke ziekten, roofdieren en concurrentie door invasieve soorten, en de verwoestende gevolgen van de illegale handel in wilde dieren en planten.

WWF doet een beroep op alle regeringen in de regio om deze zeldzame dieren beter te beschermen.

Lees het rapport (engels) wil u op de hoogte blijven van onze acties?
Schrijf u in op onze nieuwsbrief