224 nieuwe diersoorten ontdekt in de Mekongregio
224 nieuwe diersoorten ontdekt in de Mekongregio
Een aapje vernoemd naar een uitgestorven vulkaan, een “stinkwants” bloem die ook dienst doet als dipsaus, een krokodilsalamander en een nieuwe kikkersoort zijn vier van de 224 nieuwe diersoorten die wetenschappers hebben ontdekt in het Mekonggebied in 2020, zo blijkt uit ons nieuw rapport.
Naast 155 planten werden er in de regio ook 16 vissen, 17 amfibieën, 35 reptielen, en 1 nieuw zoogdier gedocumenteerd. Dit alles in een gebied dat verspreid ligt over Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam. Zo komt het totaal aantal vaatplanten, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren, dat sinds 1997 in het Mekong-gebied werd ontdekt, op 3007 te staan.
“Met meer dan 3000 nieuwe soorten in de afgelopen 24 jaar, is de Mekongregio zonder twijfel een 'mondiaal zwaargewicht' wat de ontdekking van nieuwe soorten betreft", zei K. Yoganand, regionaal hoofd van wilde fauna in de Mekongregio van WWF. "Deze soorten zijn buitengewone, prachtige producten van miljoenen jaren evolutie, maar ze worden ernstig bedreigd, waardoor vele soorten uitsterven nog voor ze ontdekt zijn. Ze vereisen ons grootste respect, onze onverdeelde aandacht en dringende maatregelen om hun leefgebied te beschermen en de exploitatie tot een minimum te beperken."
Hoogtepunten van het rapport zijn:
Het rapport omvat het werk van honderden wetenschappers van universiteiten, natuurorganisaties en onderzoeksinstituten van over de hele wereld.
Hun ontdekkingen, die zorgvuldig zijn geïdentificeerd en geregistreerd, tonen aan dat de regio nog steeds een frontlijn is voor wetenschappelijk onderzoek en een rijkdom aan biodiversiteit herbergt. Veel soorten zijn al uitgestorven voordat ze ontdekt zijn, als gevolg van de vernietiging van habitats, de verspreiding van menselijke ziekten, roofdieren en concurrentie door invasieve soorten, en de verwoestende gevolgen van de illegale handel in wilde dieren en planten.
WWF doet een beroep op alle regeringen in de regio om deze zeldzame dieren beter te beschermen.
Lees het rapport (engels) wil u op de hoogte blijven van onze acties?Schrijf u in op onze nieuwsbrief