De otter komt voor in de Semois
De otter komt voor in de Semois
Goed nieuws voor de biodiversiteit! De wetenschap heeft de aanwezigheid van de otter in de Semoisvallei eindelijk bevestigd. Dat blijkt uit de DNA-analyse van het water die in de regio werd uitgevoerd. Dat is niet alleen goed nieuws voor de biodiversiteit maar ook voor het natuurpark van de Semois, wat een van de vier kandidaten is voor de titel van Belgisch Nationaal Park.
We moeten onze adem niet langer inhouden, het is eindelijk bevestigd: de otter voelt zich wel degelijk thuis in de Semoisvallei. Jarenlang was het een groot mysterie of de otter er nu wel of niet aanwezig was. In de afgelopen tien jaar beweerden vissers, boswachters (DNF) of leden van het park hem af en toe te spotten. En om de twee jaar ongeveer vonden we ook wel een of andere aanwijzing voor zijn bestaan.
Maar om met zekerheid te kunnen zeggen dat de otter een permanente bewoner in het gebied was, hadden we harder bewijs nodig. Onze talloze fotovallen legden de biologische diversiteit in het park wel vast, maar konden nooit onze favoriete marterachtige op beeld krijgen. Dankzij de DNA-tests hebben we nu eindelijk wél sluitend bewijs.
Otter, toon ons je E-DNA
“We hebben een innovatieve techniek toegepast die gebaseerd is op wat men milieu-DNA noemt”, legt Corentin Rousseau, programma manager bij WWF België uit. “Eender welke soort die in het water of op het land leeft, laat DNA-sporen achter in zijn omgeving. De otter doet dit bijvoorbeeld via zijn urine, zijn haar, zijn uitwerpselen, enz.
We selecteerden 17 strategische locaties in de Semoisvallei. Op elk van deze locaties namen we watermonsters op enkele kilometers van elkaar”, gaat Corentin Rousseau verder. “Afhankelijk van de concentratie DNA in het geanalyseerde water kunnen we met een bepaalde zekerheid zeggen of de otter er aanwezig was of niet.”
Resultaat…
Van de 17 gebieden bevatten er drie duidelijke sporen dat er otters voorkomen: Vresse-sur-Semois, Bortehan en Chiny. Vier andere gebieden toonden waarschijnlijke sporen, twee resultaten waren onduidelijk en acht resultaten waren negatief.
De otter, goed nieuws voor zijn omgeving
De otter is een soort die van cruciaal belang is voor het evenwicht van zijn ecosysteem. De aanwezigheid van otters is een teken dat het een gezonde omgeving is. “Een otter heeft veel nodig om echt gelukkig te zijn: veel voedsel, weelderige vegetatie en water van goede kwaliteit.”
Dus als de otter er is, betekent het dat het er goed gaat. WWF en het Riviercontract Semois-Chiers zetten zich al jaren in om van de Semoisvallei een waar paradijs te maken: door de oevers en de paaigronden (paaigronden zijn plaatsen waar vissen zich voortplanten) te herstellen, en door de aanleg van "otterducten", dat zijn passages onder bruggen, die voorkomen dat otters de wegen moeten oversteken.
"Het is belangrijk om de gezondheid van onze rivieren te herstellen en het beschermen van de otter is de ideale manier om dit te doen. Ook andere soorten zoals de zwarte ooievaar, ijsvogel, waterspreeuw, diverse vissoorten, libellen, inheemse planten en de wilde kat kunnen hiervan meegenieten. Daarom beschouwen we de otter als een "overkoepelende soort": hem in stand houden, komt ook vele andere soorten ten goede," legt Corentin Rousseau uit.
Semoisvallei, kandidaat voor de titel van Nationaal Park
De bevestiging van de aanwezigheid van de otter komt op het juiste moment. België krijgt binnenkort nieuwe nationale parken - tot nu toe was er slechts één in Vlaanderen: het Nationaal Park Hoge Kempen. Het is nu de bedoeling dat ook andere natuurgebieden in aanmerking komen voor deze belangrijke titel. Want het is niet alleen een naamsverandering. Een nationaal park krijgt een fonds van bijna 18 miljoen euro voor het beheer, het herstel en de bescherming van het park.
Het Nationaal Park Semoisvallei is een van de vier kandidaten in Wallonië. En bovendien een goede kandidaat: met haar meer dan 25.000 hectare is het park de thuisbasis voor een grote verscheidenheid aan dier- en plantensoorten. Het rotsachtige landschap biedt veel mogelijkheden voor planten en insecten. De bossen zijn uitgestrekt en de rivieren zijn niet erg vervuild. Al deze factoren spelen samen een rol om twee belangrijke diersoorten een tweede kans te geven: de otter en de lynx. En ook de DNA-analyses ondersteunen deze toekomstvisie, als de middelen effectief kunnen worden ingezet.
Het interessantste moet nog komen
Nu we aanwijzingen hebben over waar de otters leven, moet het interessantste nog komen: "Dankzij deze resultaten kunnen we onze cameravallen beter plaatsen, de aanwezigheid van de otters volgen, weten of er vrouwtjes zijn die hebben gebaard, enz. Het beste zou zijn om dan otteruitwerpselen, die we ‘spraints’ noemen, en andere elementen te vinden waarmee we de gezondheid van de populatie kunnen onderzoeken.”
Schrijf je in op onze nieuwsbrief