263 olifanten overgezet tussen twee parken in Malawi

263 olifanten overgezet tussen twee parken in Malawi

Op 27 juni begon een belangrijke reis: 263 wilde olifanten werden van Liwonde National Park overgebracht naar het Kasungu National Park, beide in Malawi. Dit is de tweede translocatie van olifanten die zal bijdragen aan de instandhouding van de soort in het land. En het is een succes!

Tussen 27 juni en 31 juli 2022 hebben 263 wilde olifanten 350 km afgelegd naar hun nieuwe thuis. Deze operatie maakt deel uit van een nationaal instandhoudingsinitiatief. Het heeft als doel de biodiversiteit en de natuurlijke hulpbronnen in de nationale parken van Malawi in stand te houden. Zo kunnen olifantenpopulaties zich op een gezonde manier uitbreiden en kunnen lokale gemeenschappen die in de buurt van het park wonen een graantje meepikken van het ecotoerisme. 

Nog eens 431 wilde dieren, waaronder buffels, impala's, marterachtigen, wrattenzwijnen en waterbokken, werden eveneens van Liwonde naar Kasungu overgebracht.

Waarom moeten we zoveel olifanten verplaatsen?

Nu het stropen van olifanten in Liwonde vrijwel is verdwenen, neemt het aantal olifanten razendsnel toe. Hierdoor komen de natuurlijke hulpbronnen van het park onder druk te staan en ontstaan er conflicten met de plaatselijke gemeenschappen. Maar elders, zoals in Kasungu Park, gaat het niet zo goed met de olifanten. Het gaat er dus om het evenwicht tussen de twee parken te herstellen.

"Het IFAW zet zich sinds 2015 in om een einde te maken aan de stroperij in het Kasungu National Park. Toen we begonnen, waren er nog maar zo'n 50 olifanten over, vergeleken met de 1.200 in de jaren '70. Op dit moment is de stroperij drastisch gedaald, maar helaas ook het aantal olifanten. De  populatie is nu nog te klein om stabiel te zijn. De introductie van 250 extra olifanten uit Liwonde Nationaal Park zal daar verandering in brengen." Patricio Ndadzela, leider van het IFAW-team in Malawi.

De dieren zullen over de weg worden vervoerd van het Liwonde National Park, dat wordt beheerd door de NGO African Parks en wordt gesteund door WWF-België, naar het Kasungu National Park, dat wordt gesteund door het IFAW.

"Deze translocatie is een belangrijke mijlpaal voor Malawi, dat een voorbeeld is geworden voor het herstel van belangrijke natuurgebieden", aldus Brighton Kumchedwa, directeur van het Department of National Parks & Wildlife (DNPW).

Dit is niet de eerste ervaring van African Parks met dit soort projecten. In 2016 en 2017 ondernam African Parks een van de grootste olifantentranslocaties in de geschiedenis door 520 olifanten te verplaatsen, waarvan 366 uit Liwonde.

Een tweede kans op leven

In Liwonde National Park leven de grootste populaties olifanten, nijlpaarden en zwarte neushoorns van Malawi. In 2015, voordat African Parks en WWF bij het park betrokken raakten, werd het park geteisterd door tienduizenden wildklemmen en vallen.

Bovendien trokken de dieren regelmatig weg, op zoek naar een veiliger gebied, wat leidde tot dodelijke conflicten met de plaatselijke bevolking. African Parks heeft, met steun van WWF, het park weer veilig gemaakt door de vallen onschadelijk te maken, en door populaties van langzaam uitstervende wilde dieren te herintroduceren.

Sindsdien zijn de dieren, de lokale gemeenschappen en het toerisme er aanzienlijk op vooruitgegaan. Het park is nu een voorbeeld geworden voor ambitieuze herstelinitiatieven.

Vandaag gaat het goed met de dierenpopulaties in het park en kan er worden bijgedragen tot het herstel van Kasungu: hier leven momenteel 120 olifanten en er kunnen er nog meer bijkomen. Met 250 extra olifanten wordt de stabiliteit van de groep verzekerd, zodat de olifanten van Kasungu op lange termijn kunnen worden beschermd.

14 juli - 40 olifanten zijn al onderweg

De translocatie van 250 olifanten van Liwonde National Park naar Kasungu National Park in Malawi is momenteel aan de gang! Tot nu toe zijn in Liwonde meer dan 40 olifanten verdoofd en in vrachtwagens 350 km noordwaarts naar hun nieuwe verblijfplaats in Kasungu gebracht.

Deze translocatie, beheerd door African Parks en haar partners, maakt deel uit van een nationaal beschermingsinitiatief om gezonde habitats in nationale parken in stand te houden, levensvatbare olifantenpopulaties te creëren en de welvaart van de lokale gemeenschappen rond de parken te verzekeren.

elephant asleep flying
Endormissement d'éléphants
helicoptère vole au dessus des éléphants
elephant asleep flying

31 juli - de reis eindigt met een triomf!


De verhuis van de 263 olifanten is voltooid! In de afgelopen maand zijn in Liwonde de olifanten op vrachtwagens geladen. Ze werden 350 km noordwaarts gereden naar hun nieuwe huis in Kasungu.

We zijn verheugd dat deze actie is afgerond, dankzij het harde werk van onze partners zijn we op tijd klaar geraakt. De introductie van deze olifanten en andere wilde dieren in Kasungu National Park zal zowel het toerisme als de gemeenschappen in Malawi ten goede komen door het scheppen van banen, zo ontstaat er een economie die hand in hand gaat met natuurbehoud”, zegt Brighton Kumchedwa, directeur van Malawi National Parks and Wildlife.

De translocatie begon op 28 juni en eindigde op 31 juli. Tijdens deze periode werden nog eens 263 olifanten en 431 wilde dieren, waaronder impala's, buffels, wrattenzwijnen, sables en waterbokken, met succes ongeveer 350 km verplaatst via de Liwonde-weg.

elephant qui se fait endormir
éléphant qui vole
Camions qui chargent des éléphants
Camions qui chargent des éléphants
éléphant qui se réveille

Jij kan de olifanten ook helpen.

Wil je op de hoogte blijven van onze acties?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief