Blog

Bericht vanop de COP24 klimaattop in Polen

Wat een bewogen klimaatweek! En voor één keer laat ik de week beginnen op zondag. Wat een klimaatmars! 75.000 hoofden en 150.000 armen die positieve, aanmoedigende boodschappen aan onze politici brachten. 

.. Lees meer

Biodiversiteitsconferentie: iedereen beseft dat de achteruitgang moet gestopt worden

Als ik aan deze tekst begin, zijn de landen nog volop bezig om te onderhandelen in allerhande expert-, contact- en werkgroepen. In deze volgorde moeten tekstvoorstellen goedgekeurd worden... Lees meer

United Nations Biodiversiteitsconferentie: intercontinentale marathon van Egypte 2018 naar China 202

Zonder klagen ruilde ik vorige week de Belgische koude temperaturen in voor het mediterrane klimaat van Egypte... Lees meer

De biodiversiteit ontglipt ons – wie gaat ons redden als er geen natuur meer is?

De bescherming van de natuur kan precies daarom niet enkel een taak zijn van een paar natuurenthousiastelingen en wetenschappers. Het behoud van de biodiversiteit en een gezond klimaat heeft als heel concreet gevolg dat onze planeet levensvatbaar blijft en dat de omstandigheden worden gewaarborgd die de menselijke soort hebben laten floreren. 

.. Lees meer

Waarom lege bossen in Afrika ons ook zorgen moeten baren (en wat wij daar hier in België aan kunnen

Op 27 oktober 2016, tijdens de voorstelling van het meest recente Living Planet Report van WWF, dat tweejaarlijks de balans opmaakt van de biodiversiteit op aarde, gaf Dr. Roseline Beudels een gedenkwaardige speech. Roseline, toen kersvers voorzitster van WWF-België en tevens hoofd van de afdeling Conservatiebiologie van het Koninklijk Belgisch Instituut van Natuurwetenschappen, is een wetenschapster pur sang. Als conservatiebiologe met 38 jaar ervaring in onder meer Indonesië, Thailand, Rwanda en de DRC, bouwde ze haar leven rond natuurbescherming. Roseline communiceert gedreven, maar steeds helder en beredeneerd.

.. Lees meer

Oesterbankherstelproject kan ook Belgische oester terugbrengen

Een uniek oesterbankherstelproject dat half mei op meerdere locaties in het Nederlands deel van de Noordzee is gestart, lijkt succesvol uit te pakken. Het project experimenteerde met 3D-geprinte rifstructuren, en herstel van oesterbanken in zowel windmolenparken als op grotere diepte (28 meter). 

.. Lees meer

Korhoenders: kroniek van een missie van de laatste kans!

Eind april nam WWF deel aan een missie om in het binnenland van Zweden korhoenders te vangen, waar deze soort nog talrijk voorkomt. Daarna werden de vogels in België in de Hoge Venen uitgezet, waar de populatie met uitsterven is bedreigd. 

.. Lees meer

China's verbod op ivoor, een mijlpaal om onze majestueuze olifanten te redden

Dit verbod maakt dat we in 2018 een stap dichter komen bij een wereld waar de vraag naar ivoor is uitgestorven, niet onze olifanten.

.. Lees meer

De strijd tegen illegale handel in bedreigde soorten, ook in ons land

Anno 2017, gebruiken mensen overal ter wereld nog traditionele medicijnen op basis van planten en dieren om uiteenlopende redenen. Dit kan bijvoorbeeld zijn uit noodzaak, door gebrek aan toegankelijke alternatieven of als een bewuste ‘culturele’ keuze.

.. Lees meer

COP23 – de uitkomst onder de loep genomen

La 23e conférence de l’ONU sur le climat s’est déroulée en novembre à Bonn, en Allemagne.  Que peut-on retenir des négociations de cette année ? Le point avec Julie Vandenberghe, experte Climat au WWF-Belgique. 

.. Lees meer

1 2 3