Blog

Zonder rangers zouden er geen wilde tijgers meer zijn

Rangers staan wereldwijd in de frontlijn voor de bescherming van bedreigde diersoorten. Deze vrouwen en mannen wijden hun leven aan het behoud van de natuur, vaak ten koste van hun gezinsleven, maar ook van hun eigen gezondheid en veiligheid. Een portret van deze onmisbare helden die al te vaak worden vergeten. 

.. Lees meer

En wat als ik me geen barst aantrek van het klimaat…?

Als er één thema is dat vandaag het nieuws beheerst, dan is het wel klimaat. Goed nieuws voor een organisatie als WWF, zou je zeggen… Ja en neen. Als natuurbehoudsorganisatie die zich al jaren inzet voor klimaat en biodiversiteit, is dit zeker een opsteker, maar dit zal het pas écht zijn als de CO2-emissies in ons land drastisch naar beneden gaan. Laat dat nu net zijn waar het schoentje wringt.

.. Lees meer

Het klimaat draait zot: slecht nieuws voor onze landbouw, maar aan de horizon gloort de oplossing

Zoals we afgelopen zomer hebben gezien, terwijl temperaturen de pan uit swingden, zijn boeren de eerste slachtoffers van klimaatverandering. De kwaliteit van hun gewassen hangt immers af van de duur en intensiteit van zonneschijn en neerslag, de kwaliteit van bodem en lucht, de aanwezigheid van bepaalde dier- of plantensoorten, enz.

.. Lees meer

Ontmoeting met Rida, ranger in Cambodja

Zonder hun werk zou een terugkeer van de tijger naar de bossen van Mondulkiri ijdele hoop blijven. Rangers trainen hard en strijden dagelijks om de ecosystemen en het wild in de oostelijke vlakten van Cambodja te beschermen. 

.. Lees meer

Jongeren hebben alle recht en reden om op straat te komen

Het jaar is nog geen maand oud en er is al een nieuw fenomeen in België: de jeugd van tegenwoordig staakt in de straten van Brussel. Na een massaal bijgewoonde 2e editie van youth for climate (12.500), begint de ongemakkelijkheid bij sommige volwassenen toe te nemen. 

.. Lees meer

Bericht vanop de COP24 klimaattop in Polen

Wat een bewogen klimaatweek! En voor één keer laat ik de week beginnen op zondag. Wat een klimaatmars! 75.000 hoofden en 150.000 armen die positieve, aanmoedigende boodschappen aan onze politici brachten. 

.. Lees meer

Biodiversiteitsconferentie: iedereen beseft dat de achteruitgang moet gestopt worden

Als ik aan deze tekst begin, zijn de landen nog volop bezig om te onderhandelen in allerhande expert-, contact- en werkgroepen. In deze volgorde moeten tekstvoorstellen goedgekeurd worden... Lees meer

United Nations Biodiversiteitsconferentie: intercontinentale marathon van Egypte 2018 naar China 202

Zonder klagen ruilde ik vorige week de Belgische koude temperaturen in voor het mediterrane klimaat van Egypte... Lees meer

De biodiversiteit ontglipt ons – wie gaat ons redden als er geen natuur meer is?

De bescherming van de natuur kan precies daarom niet enkel een taak zijn van een paar natuurenthousiastelingen en wetenschappers. Het behoud van de biodiversiteit en een gezond klimaat heeft als heel concreet gevolg dat onze planeet levensvatbaar blijft en dat de omstandigheden worden gewaarborgd die de menselijke soort hebben laten floreren. 

.. Lees meer

Waarom lege bossen in Afrika ons ook zorgen moeten baren (en wat wij daar hier in België aan kunnen

Op 27 oktober 2016, tijdens de voorstelling van het meest recente Living Planet Report van WWF, dat tweejaarlijks de balans opmaakt van de biodiversiteit op aarde, gaf Dr. Roseline Beudels een gedenkwaardige speech. Roseline, toen kersvers voorzitster van WWF-België en tevens hoofd van de afdeling Conservatiebiologie van het Koninklijk Belgisch Instituut van Natuurwetenschappen, is een wetenschapster pur sang. Als conservatiebiologe met 38 jaar ervaring in onder meer Indonesië, Thailand, Rwanda en de DRC, bouwde ze haar leven rond natuurbescherming. Roseline communiceert gedreven, maar steeds helder en beredeneerd.

.. Lees meer

1 2 3 4