7 wilde dieren om te spotten in België

7 wilde dieren om te spotten in België

Op 3 maart vieren we ‘World Wildlife Day’. Op deze dag grijpt WWF-België maar al te graag de kans om in de Belgische natuur enkele wilde dieren te bekijken. Van onze gevederde vrienden in de lucht tot de donzige bosbewoners: wij zetten voor jou op een rijtje welke dieren je wanneer het best kan spotten.

Met behulp van de prachtige beelden van de Belgische fotograaf Michel d’Oultremont nemen we je mee de natuur in. Klaar? Hier gaan we.

De Europese das, prins van de nacht

De witte, olieachtige lijnen die over zijn kop lopen, maken onze das zeer herkenbaar. Toch is de grootste marterachtige van België erg discreet en wacht hij tot het vallen van de avond om zich buitenshuis te wagen. Hij komt soms net voor zonsondergang naar buiten. Dan kan je hem het beste spotten, al is dat niet zo makkelijk, want hij kan het ruiken wanneer er ‘indringers’ in de buurt zijn.

 • Wanneer kan je hem waarnemen? Van de lente tot de herfst, vlak voor zonsondergang.
 • Waar kan je hem waarnemen? Bij de ingang van zijn hol, vaak midden in het bos, maar ook in een veld of heg.
Blaireau portrait

De buizerd, machtige roofvogel

Met zijn scherpe klauwen, indrukwekkende snavel en doordringende blik is de buizerd een van de meest voorkomende roofvogels in onze regio. Hij is vooral overdag actief en dus zeer gemakkelijk te zien. Als hij zijn vleugels spreidt, bereikt hij een lengte van zo’n 1,1 tot 1,2 meter! Je kan deze kanjer in alle seizoenen spotten als je aan de rand van bossen of velden blijft.

 • Wanneer kan je hem waarnemen? Heel het jaar door, bij warm weer.
 • Waar kan je hem waarnemen? In de stad of in de natuur, vooral aan de rand van bossen of velden.
Buse variable

De rode eekhoorn, schattig bosdwergje

Je vindt ze overal: in bossen, parken en tuinen. Eekhoorns zijn het hele jaar te zien. Deze vertederende diertjes leggen een hele herfst lang voorraden aan. Tijdens de periode waarin ze voedsel verzamelen, en dan vooral in december, maak je de grootste kans om eekhoorns tegen te komen. In januari en februari brengen ze hun tijd door met het opsmullen van hun voorraden.

 • Wanneer kan je hem waarnemen? Het hele jaar door van zonsopgang tot zonsondergang.
 • Waar kan je hem waarnemen? Waar er een boom is, kan er een eekhoorn zijn!

De vos, sluwe carnivoor

Bekend door vele kinderverhalen en fabels en al even indrukwekkend in het echt. Deze kleine carnivoor herken je aan zijn rode vacht en zijn gestalte, die doet denken aan een middelgrote hond. De vos is het meest voorkomende landroofdier in heel België en voelt zich thuis in verschillende landschappen. Februari en begin juni zijn de beste periodes om vossen te bewonderen.

 • Wanneer kan je hem waarnemen? Het hele jaar door, maar vooral tussen januari en juni, vooral in de vroege ochtend en late avond.
 • Waar kan je hem waarnemen? In België zijn vossen zowel in de stad als in het wild thuis. Houd zeker een oogje in het zeil!
Renard dans un champ

De waterral, vreemde vogel

Weinig gekend, maar toch veelvoorkomend in België. Hij brengt het grootste deel van zijn tijd door op de grond of in het water, al rennend of zwemmend. Als hij geluid maakt, klinkt hij als een varken in paniek. Deze vreemde vogel is qua grootte vergelijkbaar met een waterhoen (minder dan 30 cm). Je vindt hem vooral terug in rietvelden en moerassen. Tussen augustus en oktober maak je het meeste kans om hem in onze streken tegen te komen.

 • Wanneer kan je hem waarnemen? Tussen augustus en oktober, gedurende de hele dag.
 • Waar kan je hem waarnemen? In moerassen en rietvelden, zoals het natuurreservaat van de Moerassen van Harchies, tussen Bergen en Doornik.
Râle d'eau

De gaai, alarm van het bos

Hoewel hij vaak voorkomt in België, is deze vogel niet gemakkelijk te spotten. Met zijn helderblauwe veren en eigenaardige kreet is hij nochtans erg herkenbaar. Hij is een beetje kleiner dan een ekster, en heeft een donkere, korte snavel en een klein zwart vlekje onder elk oog. Pas op, want als hij je ziet, waarschuwt hij heel het bos voor je aanwezigheid. Je maakt het meeste kans om hem te spotten in januari.

 • Wanneer kan je hem waarnemen? Het hele jaar door, maar vooral in januari, vooral in de vroege ochtend.
 • Waar kan je hem waarnemen? In het bos of in de tuin… Als je geluk hebt!
Geai

De wilde kat, spook van de bossen

De enige wilde katachtige van België (als we de verschijning van één lynx niet meerekenen). Zijn populatie doet het steeds beter, maar de wilde kat blijft zeldzaam. Hij vertoeft vooral in het zuiden van ons land. De wilde kat is absoluut niet makkelijk te spotten, want hij is erg discreet, klein, stil en schichtig. Wanneer je het meeste kans maakt om wilde katten te zien? Vanaf maart, want dan start hun periode van loopsheid.

 • Wanneer kan je hem waarnemen? Het hele jaar door, maar vooral vanaf maart, voornamelijk overdag.
 • Waar kan je hem waarnemen? Zoals zijn naam al doet vermoeden, leeft hij in bosrijke gebieden. Je kan hem ook zien in een pas gemaaid veld, waar hij knaagdieren probeert te vangen.
Ontdek ons project voor de bescherming van de wilde kat

MICHEL D'OULTREMONT, DIERENFOTOGRAAF
DE WAALS-BRABANTSE DIERENFOTOGRAAF MICHEL D’OULTREMONT HEEFT EEN ZWAK VOOR WILDE DIEREN. AL VAN KLEINSAF AAN MAAKT HIJ FOTO’S VAN WILDE DIEREN, ZONDER ZE BIJ TE WERKEN. ZIJN WERK IS VERSCHENEN IN DE MEEST PRESTIGIEUZE DIERENMAGAZINES EN WERD INTERNATIONAAL BEKROOND MET ONDER MEER DE ‘RISING STAR AWARD’ VAN DE WILDLIFE PHOTOGRAPHER OF THE YEAR AWARDS, DIE HIJ TWEEMAAL IN DE WACHT WIST TE SLEPEN. VOORTAAN WERKT HIJ SAMEN MET WWF OM DE STERREN VAN ONS WILDLEVEN TE ONTDEKKEN EN OM IEDEREEN AAN TE MOEDIGEN DEZE KWETSBARE EN PRACHTIGE NATUUR TE BESCHERMEN DIE ONS OMRINGT.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief