Symbool van onderling verbonden bossen
Nadat de populatie van de Europese wilde kat sterk achteruitging, doet de soort het nu weer beter en heeft het dier zijn leefgebied in België zelfs uitgebreid. De wilde kat leeft vooral in bossen, maar is ook te vinden op open plekken en in weiden, voornamelijk in het zuiden van Wallonië. Er zijn ook individuen opgemerkt in Voeren (Limburg) en in Plombières (regio Luik).
Door de versnippering van zijn leefgebied blijft de wilde kat een bedreigde soort. Wegen, verstedelijkte gebieden en landbouwzones zorgen ervoor dat de dieren zich niet vrij van het ene naar het andere natuurlijke gebied kunnen verplaatsen. Heel wat wilde katten sterven dan ook in het verkeer.
Om het voortbestaan van de wilde kat in België te verzekeren, is het dan ook belangrijk om zijn leefgebied te beschermen en om bossen, struwelen en weiden met elkaar te verbinden.
Grensoverschrijdende ecologische corridors
WWF zet zich in om een uitgebreid ecologisch netwerk te creëren in het grensgebied tussen België, Nederland en Duitsland. Op termijn kunnen de wilde kat en andere dieren zich op die manier vrij verplaatsen tussen Limburg en de Ardennen. In samenwerking met zijn partners heeft WWF-België natuurlijke en semi-natuurlijke gebieden geïdentificeerd die ideaal zijn voor het aanleggen van deze ecologische verbindingen: 373 km hagen moeten worden geplant in landbouwgebied, en ecoducten moeten worden aangelegd onder en over wegen.
Meer kennis voor een betere bescherming
De wilde kat laat zich zelden zien en al helemaal niet benaderen. Hierdoor zijn nogal wat aspecten van het leven van dit schuwe dier onbekend. Om de hinderpalen voor de wilde kat in België beter te begrijpen, werkt WWF samen met wetenschappers die zijn leefgebied en verplaatsingen analyseren. Op die manier kan precies in kaart worden gebracht welke zones en elementen het leefgebied van de wilde kat versnipperen en haar verplaatsingen dus beperken. Op basis daarvan kunnen we maatregelen nemen om de soort helpen.
NAAM VAN HET PROJECT
Het leefgebied van de wilde kat beschermen
REGIO
België
DUUR
15/01/20 - 14/01/22
Budget
€ 66 500
PARTNERS
Agentschap voor Natuur en Bos, Faune & Biotopes, Drielandenpark, Service Public de Wallonie
FINANCIËLE STEUN
Nationale Loterij, giften aan WWF-België
GERELATEERDE DOCUMENTEN
Living Planet Report - Natuur in België

ONS DOEL
Tegen 2022 is een gedeelte van de natuurlijke en halfnatuurlijke leefgebieden van de wilde kat hersteld en beter met elkaar verbonden, opdat de populatie stabiel blijft of toeneemt.
ONZE RESULTATEN
Bedreigingen die dit project het hoofd moet bieden
VERDWIJNING EN AANTASTING VAN HET LEEFGEBIED
Door de verdwijning en aantasting van de natuur komen heel wat dieren niet langer in België voor. De terugkeer van een aantal soorten, zoals de wilde kat, bewijst echter dat leefgebieden herstellen vrucht afwerpt.
Meer infoVERDWIJNING EN AANTASTING VAN HET LEEFGEBIED
Onze andere projecten:

De terugkeer van de otter in België
Waterrijke leefgebieden herstellen en de waterkwaliteit verbeteren om de vorming van gezonde otterpopulaties te stimuleren in België.
Hier wil ik meer over weten
De terugkeer van de wolf in België
De toekomst van de wolf in België veiligstellen door het grote publiek te sensibiliseren, het leefgebied te herstellen, en conflicten tussen wolf en mens te voorkomen.
Hier wil ik meer over weten
Het Belgisch korhoen behoeden voor uitsterving
Het symbool van de Hoge Venen helpen en beschermen door sinds 2017 met succes korhoenders uit te zetten in België.
Hier wil ik meer over weten