Bij ons gespot: de rode eekhoorn
Bij ons gespot: de rode eekhoorn
Iedereen in België heeft al wel eens een wilde eekhoorn gezien in onze bossen, parken en tuinen. December is de ideale maand om deze schattige diertjes te zien, want dan leggen ze hun laatste voorraden aan voor de winter. Benieuwd hoe je hen kan spotten, beschermen en zelfs fotograferen? We vertellen je het allemaal!
Deze tekst word je aangeboden in samenwerking met Michel d’Oultremont – Voortaan helpen we je elke maand een ander dier te observeren in België terwijl je door de natuur wandelt. Aan de hand van de scherpe blik van de jonge Belgische dierenfotograaf Michel d’Oultremont, die meermaals internationaal bekroond werd, laten we jou de ongelooflijke diversiteit en schoonheid bewonderen die ons omringt.
Portret van een eekhoorn: vertederend en aimabel
Eekhoorns vind je overal: in alle bossen, parken en tuinen. “Hun vermogen om zich aan te passen aan hun omgeving is ongelooflijk, en hun dieet is heel gevarieerd. Je ziet ze dan ook zowel in de Ardennen als in Knokke opduiken!”, legt Michel d’Oultremont uit.
De eekhoorn is ook bijna het hele jaar door te zien. Het volstaat om tussen de bomen te gaan staan en aandachtig te luisteren. “Je kan hem makkelijk horen als hij eten pelt of in een boom klimt. Hij piept ook op een heel herkenbare wijze. Als je stil blijft en traag beweegt, kan je ze zelfs naderen en hun leventje ontdekken.”
“Wanneer ik ergens klaar zit in mijn schuilplaats, wachtend op een dier om te fotograferen, is de eekhoorn mijn trouwe bondgenoot. Hij maakt het wachten draaglijk, want ik kijk er graag naar. Hij is vertederend, lief, mooi, levendig en makkelijk te spotten. Vaak komt hij mij zelfs observeren vanuit de boom waaronder ik wacht. Dan kijken we naar elkaar.”
Gespot in december: de eekhoorn zoekt zijn laatste voedsel voor de winter
In België overwinteren eekhoorns niet. Onze winters zijn te zacht. Toch leggen ze een hele herfst lang voorraden aan.
Tegen december hebben ze normaal gezien hun voornaamste hol gevuld, hoog in een boom. Daar hebben ze allerlei lekkers verzameld: noten, hazelnoten, pitten uit dennenappels, eikels... Wanneer ze daarmee klaar zijn, leggen ze nieuwe reserves aan die ze op andere plekken in het bos verstoppen.
“De eekhoorn heeft veel weg van Scrat uit Ice Age. Hij gaat zo’n beetje overal nootjes begraven en verbergen … Maar veel geluk om die nog terug te vinden! Eén keer op twee vergeet hij waar hij zijn nootjes heeft verborgen en vindt ze nooit meer terug. Maar zo voedt hij wel andere dieren, en verspreidt hij zaadjes die uitgroeien tot bomen.”
In januari en februari laat de eekhoorn zich veel minder zien in het bos: dan brengt hij al zijn tijd door met het oppeuzelen van zijn voorraden.
De eekhoorn beschermen
Om de eekhoorns te helpen de winter door te komen, kan je een voorraad noten (ongekruid!) voor hen klaarliggen in een voederhuisje. Let er wel op enkele regels na te leven voor hun veiligheid:
- Regel nr.1 : eekhoorns wennen erg snel aan menselijke aanwezigheid. Vermijd dit ten alle koste. Je kan hun leven immers in gevaar brengen door hun waakzaamheid te verlagen. Katten kunnen hen dan bijvoorbeeld makkelijker vangen.
- Regel nr. 2 : begin je met eekhoorns te voederen, dan blijf je dat ook doen tot eind maart of zelfs begin april. Pas vanaf die tijd kunnen ze zelf weer voedsel vinden in de natuur. Intussen zijn ze het gewoon om eten te halen uit je voederhuisje. Stop je vroeger, dan hebben ze niet genoeg voedsel om de winter door te komen. Dat geldt trouwens ook voor vogels.
De foto van de eekhoorn: ‘Het bosdwergje’, bij het krieken van de dag
Achter de abdij van Villers-La-Ville leven veel eekhoorns. Daar werd deze foto genomen. “Wanneer de zon opkomt, bevindt deze plek zich helemaal in het tegenlicht. Dat is ideaal om het silhouet van een eekhoorn vast te leggen. Ik ben in de bladeren gaan liggen, met mijn camouflagenet en enkele dennentakken over mij heen getrokken, en heb enkele nootjes klaargelegd om de eekhoorn aan te trekken op de plek waar ik hem wou fotograferen. Hij kwam op exact het juiste moment langs, net in de tien minuten waarin de zon deze plek fotografeert.”
Michels eindeloos geduld leverde uiteindelijk dit mooie silhouet op, een portret van het kleine dwergje dat in onze bossen leeft.
Tot 13 februari 2022 kan je dit kiekje samen met 35 andere foto’s van Michel d’Oultremont bewonderen tijdens de openluchttentoonstelling in de abdij van Villers-La-Ville.
Michel d'oultremont, dierenfotograaf
De Waals-Brabantse dierenfotograaf Michel d’Oultremont heeft een zwak voor wilde dieren. Al van kleinsaf aan maakt hij foto’s van wilde dieren, zonder ze bij te werken. Zijn werk is verschenen in de meest prestigieuze dierenmagazines en werd internationaal bekroond met onder meer de ‘Rising Star Award’ van de Wildlife Photographer of the Year Awards, die hij tweemaal in de wacht wist te slepen. Voortaan werkt hij samen met WWF om de sterren van ons wildleven te ontdekken en om iedereen aan te moedigen deze kwetsbare en prachtige natuur te beschermen die ons omringt.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief