Dieren in het wild spotten

Dieren in het wild spotten

Je zou het niet meteen zeggen, maar de Belgische natuur is veel wilder dan veel mensen denken. Zelfs in zo’n verstedelijkt gebied als het onze is het fantastisch om te zien met hoeveel dieren we ons land delen. Alhoewel…’zien’, de meeste dieren zijn heel goed in zich verstoppen voor de mens. Het is vast al even geleden dat jij een das of een ree in het wild hebt gespot. Maar ze zijn er wel degelijk! Ontdek hoe jij een glimp van onze dierlijke landgenoten kan opvangen met respect voor fauna en flora.

Vergroot je kansen om dieren te spotten

 🌅 Dieren zijn het actiefst in de vroege ochtend of wanneer de avond valt, dan gaan ze voedsel zoeken. Dat is het moment waarop je het meeste kans hebt om een dier te spotten. 

🦨 Verspreid geen sterke geuren zoals parfum of voedsel, de meeste dieren hebben een veel beter ontwikkeld reukvermogen dan de mens en die ruiken je dus al van ver aankomen. Je kan het best ook tegen de windrichting inlopen, zo ruiken de dieren voor je je niet aankomen.

🔇 Wees zo stil mogelijk! Niet alleen kunnen de dieren je dan niet horen. Ook jij kan veel beter horen of er dieren in de buurt actief zijn.

👚 Kleed je sober in de kleuren van de natuur, dan zien ze je ook minder snel.

☮️ Moest je het geluk hebben een dier te spotten, laat het dan rustig zijn ding doen en geniet van deze speciale ervaring. Blijf op afstand en verstoor zijn rust absoluut niet!

🔭 Neem een verrekijker mee. Door vanop een afstand te kijken zal je dieren minder snel doen schrikken en kan je dus langer van het tafereel voor je genieten.

Welke dieren kan je allemaal spotten in België?

Otter

🌊  Aan de kust kan je op verschillende plekken zeehonden spotten. 

🐴 Op steeds meer plekken zetten gemeentes wilde Konikpaarden of Gallowayrunderen in om natuurgebieden te onderhouden. Deze grazers zorgen ervoor dat het grasvlakten onderhouden blijven. Een mooi voorbeeld van ‘nature based solutions’. Deze dieren zie je trouwens ook overdag.

🦊 Vossen! Ze zitten overal in het land, tot in het centrum van Brussel toe. Je ziet ze meestal ’s avonds op zoek naar eten.  

🦉 Allerlei soorten vogels. Omdat de dagen korter zijn in de winter is dit net het uitgelezen moment om er te spotten. Ze moeten in deze koude temperaturen veel harder werken om genoeg voedsel te vinden.

🐗 Belgische bossen en natuurgebieden zijn de thuis van veel everzwijnfamilies. Je kan ze perfect overdag spotten. Maar opgepast! Ze zijn heel beschermend over hun kleintjes en kunnen agressief uit de hoek komen als ze zich bedreigd voelen.

🦌 Je moet veel geluk hebben om een edelhert te mogen aanschouwen, want de dieren zijn mensenschuw, maar moest je de kans krijgen zal het een memorabele ervaring zijn. Deze herten zijn de op één na grootste hertensoort (na elanden).

🐺 Tegenwoordig kan je in België ook wolven spotten, ontdek alles over deze iconische soort op onze wolvenexpo in de Hoge Venen.

🦦 Ook bevers en otters zijn terug. Bevers en vooral hun sporen in het landschap kan je makkelijk spotten, maar om een otter te zien zal je ook een grote portie geluk nodig hebben. Waarom ontdek je tijdens de rondreizende expo “Olga de Otter reist door Vlaanderen”.

🐿️ Als je iets hoort ritselen door het gras of in de takken van de bomen, is de kans heel groot dat je in de nabijheid van een knaagdier bent. Eekhoorns, veldmuizen en muskusratten vind je overal terug.

Dit zijn uiteraard slechts enkele voorbeelden. Dassen, reeën, korhoenders en nog veel meer dieren kan je, met een beetje geluk en toewijding, allemaal spotten. Hou ook onze artikels in de gaten - elke maand stellen we je een dier voor dat je in de natuur kan observeren, in samenwerking met Michel d'Oultremont.

Hun leefgebieden beschermen

Zoals je ziet zijn er veel meer dieren in België dan je dacht. Daarom is het belangrijk dat we hun leefgebieden beschermen. Ook jij kan daaraan een steentje bijdragen.

🌰 Zeker in de winter kunnen vogels wat hulp gebruiken om genoeg voedsel te vinden. Dat hebben ze nodig om het warm genoeg te blijven hebben wanneer de temperaturen dalen. Door vet- en zaadbollen in je tuin of op je terras te hangen, help je de vogels een handje.

🦮 Als je de natuur intrekt, volg dan de tips aan het begin van het artikel. Hou honden aan de leiband om dieren zo min mogelijk te storen.

🗑️ En laat geen afval achter in de natuur.

📷 Door je waarnemingen online te delen, kan je de aanwezigheid van een soort mee helpen in kaart brengen. Zo draag je bij aan de kennis die we hebben over een bepaald gebied.

Ontdek wat WWF doet voor de natuur in België Schrijf je in voor onze nieuwsbrief