WWF dauphin irrawaddy irrawaddydolfijn header2 WWF dauphin irrawaddy irrawaddydolfijn header2

Irrawaddydolfijn

De Irrawaddydolfijn zwemt in de riviermondingen en kusten van Zuid- en Zuidoost-Azië. In sommige van deze gebieden worden de dolfijnen vereerd. Maar dat is niet overal zo. Ze worden vaak ook als concurrenten gezien voor visvangst en worden gedood of raken verstrikt in de netten.

De Irrawaddydolfijn behoort officieel tot de soort van de zeedolfijnen. Irrawaddydolfijnen komen dan ook voornamelijk in de zee voor, waar ze vooral langs de kust zwemmen en ook regelmatig in riviermondingen te vinden zijn. Maar er zijn een aantal populaties Irrawaddydolfijnen die hun leven lang in rivieren doorbrengen: in de Irrawaddy (Myanmar), de Mekong (Vietnam, Cambodja, Laos, Thailand), de Mahakam en nog enkele andere rivieren in Indonesië.

De vaak licht gekleurde dolfijn heeft een bol voorhoofd en soms wat rimpels in de nek. Hij heeft geen snuit zoals de gewone dolfijn, alleen de lippen steken iets uit. De Irrawaddydolfijn kent verschillende gezichtsuitdrukkingen. Hij kan zijn lippen tuiten en water spuwen. Er zijn slechts twee halswervels vergroeid, waardoor zijn gezicht vrij beweeglijk is.

Irrawaddydolfijnen leven in groepen van maximaal 15 dieren. In Myanmar werken vissers zelfs met de dolfijnen samen: de Irrawaddydolfijnen drijven vis in het net en vergroten zo de vangst voor zowel de vissers als zichzelf, gezien de vissers hen een deel van de buit geven.

Maar bepaalde rivierpopulaties van de Irrawaddydolfijn zijn ernstig bedreigd. De bedreiging komt vooral van de visserij waarbij de dolfijnen in netten verstrikt raken. Tussen 2003 en 2009 kwamen er zo in de Mekong 92 voornamelijk jonge dieren om.

WWF sensibiliseert de lokale bevolking over de dolfijnen en de problematiek van natuurbehoud. We spannen ons ook in tegen de illegale en schadelijke visvangst en voor de ontwikkeling van mariene beschermde zones, ten voordele van de lokale gemeenschappen en de Irrawaddydolfijnen.

  • Status
    Kwetsbaar
  • Populatie
    Ongeveer 6000
  • Wetenschappelijke naam
    Orcaella brevirostris
  • Grootte en gewicht
    170 tot 280 cm | 90 tot 150 kg
  • Voortplanting
    1 jong om de 3 jaar
  • Gebied
    Zuidoost-Azië en Noord-Australië
  • Habitat
    Ondiepe kustwateren en grote rivieren