De Cycladen hebben veel ecologische waarde: je vindt er iconische, bedreigde soorten zoals dolfijnen en zeeschildpadden, en uitzonderlijke mariene leefgebieden zoals zeegrasvelden met Posidonia oceanica en koraalvormende leefgebieden (waar kalkhoudende algen en andere levende organismen zich opstapelen). 36 sites op 23 eilanden zijn er dan ook beschermd. Eén van die sites is Gyaros, een onbewoond eiland waarop ruim 15% van de monniksrobben – een bedreigde diersoort – van het Middellandse Zeegebied leeft. Helaas zetten toerisme, scheepvaartverkeer, klimaatverandering, milieuvervuiling en visserij het ecosysteem van de Cycladen zwaar onder druk. Door de klimaatcrisis, stijgende zeetemperaturen en scheepvaartverkeer tieren invasieve exoten bovendien welig in de Middellandse Zee, en dat verstoort de lokale biodiversiteit.
Daarom richtte WWF-Griekenland samen met visserijwetenschappers en coöperatieven uit Noord-Griekenland een vissersnetwerk op in de Cycladen. Samen gaan ze na hoe goed bewakingsmechanismen werken in gebieden waar vissen verboden is, en controleren ze de ecologische staat van de visvoorraden. Daarnaast gaf WWF-Griekenland wetenschappelijke aanbevelingen om het wettelijke en administratieve kader te verbeteren en zo duurzame visserijpraktijken en het participatieve beheer van beschermde mariene gebieden kracht bij te zetten.
Om de wildgroei van uitheemse soorten aan te pakken, heeft WWF-Griekenland zijn gids over zeeproducten (duurzaamheid, voedingswaarden ...) geüpdatet en verschillende activiteiten georganiseerd om het grote publiek te informeren over de onlosmakelijke verbanden tussen klimaatverandering en eetgewoontes. In dat kader hield WWF een culinair event in Andros, waar drie bekende chefs exotische, uitheemse soorten bereidden.
Regio
Middellandse Zee – Griekenland
doelstelling
Tegen 2026 zijn de best practices voor natuurbehoud en participatief beheer van beschermde mariene gebieden in de Cycladen erkend door de staat en opgenomen in de nationale wetgeving. In de Noordelijke Cycladen doen kleinschalige vissers aan duurzame visvangst. Ze pakken de klimaatverandering aan met praktische oplossingen, diversifiëren hun inkomstenbronnen en verbeteren hun markttoegang.
Partners
WWF-Griekenland, cobeheercomité kleinschalige visserij Noord- Cycladen, Enaleia, Kamer van Toerisme van de Zuid- Egeïsche Eilanden, Natural Environment & Climate Change Agency, Syros Nautical Club
duur
01.2023 – 12.2027
bijdrage 2024
€ 101.348
Welke dieren beschermt WWF in dE NOORDELIJKE CYCLADEN?

onze resultaten
ontdek de resultaten van de vorige jaren in onze jaarrapporten