Zes dagelijkse gewoontes die het Amazonewoud beschermen

Zes dagelijkse gewoontes die het Amazonewoud beschermen

Elk jaar wordt het Amazonewoud op grote schaal vernietigd en daarmee verliezen we ook een opmerkelijke bron van leven, lucht en water die wij allen nodig hebben. Maar wat aan de andere kant van de wereld gebeurt staat in verband met de keuzes die we hier in België maken. Een paar eenvoudige gewoontes, kunnen hier verandering in brengen.

Het was te verwachten: de catastrofale bosbranden in het Amazonegebied eisen hun tol. De cijfers zijn, nogmaals, alarmerend. Aan het tempo waaraan het Amazonewoud alleen al in 2021 is afgenomen, zal het bos voor het derde jaar op rij ongeveer 10.000 km² verliezen… Dat is een derde van de oppervlakte van België! Dit is 60% meer dan het gemiddelde van het decennium vóór de huidige regering (2009-2018). Toen gingen er 6 400 km² verloren.

En dit is slechts een deel van het probleem: overal ter wereld worden bossen en andere natuurlijke ecosystemen, zoals graslanden, moerassen en savannen, nog steeds in een exponentieel tempo vernietigd. Dit draagt bij tot de klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit en de vitale levensmiddelen die de natuur biedt.

Door het aanleren van enkele dagelijkse gewoontes kunnen we alvast onze eigen impact op de vernietiging van deze kostbare bossen beperken. Hier is een kort overzicht:

Eet minder dierlijke producten

In Latijns-Amerika zijn veeteelt en soja de belangrijkste oorzaken van ontbossing - de eerste vooral in het Amazonegebied en de tweede in de Cerrado en de Chaco.

Het vermijden van vlees uit Latijns-Amerika is niet genoeg. Vlees, eieren en zuivelproducten van Europese oorsprong kunnen indirect een deel van het probleem zijn… De kans is groot dat de productieketen van deze producten ook soja voor diervoeder omvat (vooral in het geval van varkens en pluimvee). En de herkomst van deze soja kan de oorzaak zijn van ontbossing aan de andere kant van de wereld.

We eten allemaal drie keer per dag, je hebt dus iedere dag drie kansen om verandering te creëren. Je kan gemakkelijk je dieet diversifiëren door bijvoorbeeld "veggiedagen" in te lassen, of door meer te koken met plantaardige eiwitten. Meer tips voor een duurzamer dieet vind je op onze #Eat4Change pagina.

Eet lokaal, biologisch en in korte keten

Als je weet van wie je vlees of zuivelproducten koopt, heb je meer zicht op het productieproces en kan je controleren de boer of landbouwer extensieve en milieuvriendelijke praktijken toepast. Om nog maar te zwijgen van de koolstofbesparing bij het vervoer van deze producten.

Kies gerecycleerd en gecertificeerd hout, papier en karton

De Illegale handel in hout is ontzettend lucratief. Het berooft ontwikkelingslanden van belangrijke inkomsten en draagt bij tot de vernietiging van bossen van grote ecologische waarde. Naar schatting is tussen 15% en 30% van het hout in de wereld illegaal, maar in sommige regio's ligt dit percentage veel hoger.

Informeer jezelf over de Europese wetgeving

WWF en andere Europese NGO's zijn van mening dat vrijwillige verbintenissen van individuen en bedrijven niet voldoende verandering teweeg brengen om de ontbossing wereldwijd tegen te gaan. Hiervoor is een duidelijke en samenhangend wetgeving nodig.

Omdat de vernietiging van de natuur te snel gaat - en Europa de op één na grootste importeur van ontbossing ter wereld is door zijn grote vraag naar producten zoals rundvlees, soja, palmolie, koffie of cacao- heeft Europa ook de macht om deze vernietiging te stoppen. Met de campagne #Together4Forests, onder leiding van onder meer WWF, eisten al meer dan een miljoen mensen een sterke Europese wet die ontbossing tegengaat. Eind 2021 moet de Europese Commissie een wetsvoorstel hebben. Wij houden je uiteraard op de hoogte van het resultaat van deze wet en van de acties die je kan ondernemen, mocht de wet onvoldoende zijn.

Blijf organisaties zoals WWF steunen

Wij zijn dagelijks betrokken bij de bescherming van oerbossen en hun bewoners, zowel op politiek vlak als in het veld. Door WWF te steunen of symbolisch een jaguar te adopteren, geef je ons de financiële middelen om de Amazone en haar bewoners te blijven beschermen.

Praat erover

Praten, tips delen, het goede voorbeeld geven… Primatologe Jane Goodall vat het belang van sensibilisering mooi samen: "Only if we understand, will we care. Alleen als we erom geven, zullen we helpen. Alleen als we allemaal helpen zullen we allemaal gered worden."

Ontvang je graag één keer per maand onze meest interessante artikels?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief