Ontbossingsvrije chocolade met chakra-cacao uit het Amazonegebied

Ontbossingsvrije chocolade met chakra-cacao uit het Amazonegebied

In het Amazonegebied gaat de productie van chocolade niet altijd gepaard met verwoestende ontbossing. Sommige gemeenschappen in Ecuador gebruiken de Chakra, een voorouderlijk systeem dat cacaoproductie combineert met een bloeiende biodiversiteit. 

We eten het in al zijn vormen: knapperig, romig, verdund en gesmolten, met melk of water, vermengd met fruit of op smaak gebracht met bloemen. Het paart goed met verschillende smaken en de beroemdste koks gebruiken het om hun gerechten een extraatje te geven. Ouders over de hele wereld verwennen hun kinderen met deze heerlijke traktatie. Je raadt het al: het gaat natuurlijk over chocolade! 

Chocolade wordt gemaakt van cacao, een prachtig geschenk van de natuur. De cacaoboon vindt zijn oorsprong in het Amazonewoud en wordt al meer dan 1500 jaar gebruikt. Oorspronkelijk bereikte chocolade Europa als luxeproduct voor vorstenhuizen en adel. Vandaag is het voor iedereen toegankelijk. 

Maar wist je dat een groot deel van de chocolade die we in de winkel vinden het resultaat is van massale ontbossing? Veel bedrijven verbouwen cacao door eeuwenoude bomen te kappen in een systeem van intensieve monocultuur, wat bossen over de hele wereld verwoest en ook boeren en soms zelfs kinderen uitbuit.  

Gelukkig bestaan er andere manieren

Cacao, het goud van de Amazone 

Ecuador is 's werelds grootste producent van cacao. Maar hier gebeurt de productie gelukkig niet altijd ten koste van de natuur. In het noorden van het land, in het Cuyabeno reservaat en de provincie Napo, steunt WWF een duurzaam cacaoteeltproject in samenwerking met inheemse gemeenschappen. Die productie creëert een opwaartse spiraal die goed is voor de fauna en flora, de lokale economie ... én de smaakpapillen! 

Dankzij de voorouderlijke kennis van de inheemse bevolking en de lokale gemeenschappen, kan er cacao geteeld worden in het Ecuadoraanse Amazonegebied zonder bossen te vernietigen. Het boslandbouwsysteem heet Chakra (de naam voor het traditionele teeltperceel) en is gebaseerd op polycultuur. 

Dat systeem maakt het mogelijk om cacao te planten tussen voorouderlijke bomen zoals Erythrina crista-galli of Guaiacum, of andere planten zoals Ilex guayusa, maniok, bananenplant of Inga edulis

Zo wordt niet alleen de plaatselijke biodiversiteit in stand gehouden, maar ook de zelfregulering van plagen en ziekten. Chakra steunt op de aanvullende vereniging van planten en het behoud van de lokale flora en fauna, waaronder de iconische jaguar. De natuur is wijs, ze verdedigt en herstelt zichzelf, als we dat toelaten. 

Van de lokale producent naar de chocolatier 

Het project van WWF helpt cacaotelers een directe commerciële relatie met chocolatiers aan te gaan. Dat zorgt ervoor dat ze eerlijke en regelmatige betalingen ontvangen. Zo koopt chocoladebedrijf Paccari cacaobonen rechtstreeks van de gemeenschap van Zancudo Cocha en betalen ze 60% meer dan de gemiddelde lokale waarde. Sinds 2019 is de gemeenschap ook biologisch gecertificeerd. In Tena werken we samen met de duurzame cacaoverenigingen Kallari, Wiñak en Tsatsayaku om duurzame landbouwpraktijken te versterken en de export naar Duitsland mogelijk te maken. 

Dit agrobosbouwsysteem biedt een mooi alternatief voor de intensieve cacaoproductie met grote risico's op ontbossing - en zo kan onze guilty pleasure weer gewoon een pleziertje worden.

ONTDEK DE CHOCOLATE SCORECARD, DE ULTIEME GIDS OM DUURZAME CHOCOLADE TE KIEZEN