Het ultieme recept voor chocolade zonder schuldgevoel

Het ultieme recept voor chocolade zonder schuldgevoel

Chocolade rijmt jammer genoeg nog al te vaak met zinloze ontbossing. Dat is nochtans nergens voor nodig. In Ecuador steunt WWF een project rond duurzame cacaoteelt. Het project wordt beheerd door de lokale gemeenschap en creëert een positief systeem voor de fauna, de flora, de lokale economie … en jouw smaakpapillen. Een prachtig verhaal over harmonie met de natuur en wederzijdse voordelen.


Iedereen weet dat chocolade de zoete zonde der Belgen is. Niet alleen omwille van zijn hoeveelheid calorieën, maar vooral ook omdat de Belgische chocoladesector een miljoen hectare cacaoplantage opeist in gebieden met een hoog ontbossingsrisico. Een miljoen hectare, dat is een derde van ons land. Op wereldschaal leidt de intensiever wordende chocoladeproductie bovendien tot verarming van de grond en fragmentering van de ecosystemen in Latijns-Amerika, Afrika en Indonesië. Met vaak rampzalige gevolgen voor de fauna en flora.


Dit is dramatisch,maar het kan ook anders. Je kan perfect cacao kweken met respect voor de natuur. Het is zelfs een veelbelovende evolutie. De Zancudo-gemeenschap in Ecuador bewijst ons dit al sinds we hun project steunen. We voeren je ernaartoe. Maar pas op, de kans dat je zometeen zin inchocolade krijgt, is groot!


Het zwarte goud uit het Amazonewoud


Onder een golfplaten dak midden in het Ecuadoraanse Amazonewoud malen leden van de Zancudo Cocha-gemeenschap cacaobonen. Lawaai van machines hoor je hier niet, enkel het geritsel van tropische bomen en de verre kreten van exotische dieren. De inheemse Kichwa plukken de bonen met de hand en laten ze fermenteren en drogen voor de productie van kwalitatieve chocolade, lokaal gekend als het zwarte goud.


Cacaobonen worden al meer dan 1 500 jaargebruikt in het Amazonewoud van Ecuador. Vandaag zijn vele inheemse gemeenschappen uit de Cuyabenoregio afhankelijk van de cacaoproductie voor hun levensonderhoud.


De cacaoproductie bezorgt ons een betrouwbaar en duurzaam inkomen. Wanneer we problemen hebben of oog in oog staan met noodsituaties, weten we dat onze cacaoteelt ons altijd van een inkomen zal verzekeren”, legt Alfredo uit, een van de leden van de gemeenschap.


Dankzij zijn gunstige klimaat en zijn natuurlijke rijkdommen is Ecuador de grootste producent van fijne cacao ter wereld. De omgeving van het Amazonewoud is ideaal voor een kwalitatieve productie, want de lekkerste cacaovariëteiten hebben schaduw nodig om te kunnen groeien. Hier staan de cacaoplanten in de schaduw van inheemse boomsoorten zoals de chonta of perzikpalm en de acajouboom. Hier is dan ook geen sprake van intensieve ontbossing: duurzame teelt heeft de bovenhand.


WWF werkt sinds 2012 samen met de gemeenschappen uit het Cuyabeno-reservaat, een van de grootste beschermde nationale zones uit het Ecuadoriaanse Amazonewoud. Het reservaat beslaat meer dan 590 000 hectare en herbergt soorten als de rivierdolfijn, de jaguar en de reuzenotter.


Een schat aan biodiversiteit die we ten allen tijden moeten behouden, maar waar we de inwoners ook op duurzame wijze van moeten laten profiteren. “Want”, zo legt Alfredo uit, “door cacao te produceren in agrobosbouwsystemen, hebben we het kappen van bomen teruggedrongen en dragen we bij tot de bescherming van wilde dieren.


De aanpak in het reservaat van Cuyabeno biedt een duurzaam model dat de omgeving beschermt, de economische ontwikkeling ondersteunt en sociale vooruitgang met zich meebrengt. “We zijn er sterk van overtuigd dat behoud en ontwikkeling niet los van elkaar staan. Lokale gemeenschappen staan centraal in onze aanpak, als partners, begunstigden en facilitatoren”, legt Jorge Rivas uit, conservatiedirecteur bij WWF-Ecuador. “Door lokale gemeenschappen op te leiden in de beste methodes voor duurzame cacaoproductie, verzekeren we hen van middelen die zowel het woud,als hun levensonderhoud beschermen.


Naast de Kichwa-gezinnen uit de Zancudo Cocha-gemeenschap genieten 57 andere inheemse Cofanes- en Shuar-gezinnen van ondersteuning voor de duurzame productie van kwalitatieve cacao.



Van lokale producent tot chocolatier


WWF werkt in Ecuador samen met het premium chocoladebedrijf Pacari en smeedt rechtstreekse commerciële relaties met de gezinnen. Dit maakt het mogelijk om de inkomsten van de landbouwers te verhogen en hen te verzekeren van eerlijke en regelmatige betalingen. Zo koopt het bedrijf de cacaobonen rechtstreeks van de Zancudo Cochagemeenschap en betaalt hen 60% meer dan de gangbare prijs. In 2019 hebben Pacari en WWF de Zancudo Cochagemeenschap trouwens geholpen met het behalen van een biologisch certificaat.


Deze korte keten biedt een reëel alternatief voor intensieve ontbossing, waardoor onze zoete zonde eenvoudigweg een zorgeloze verwennerij kan worden.


De lokale gemeenschappen, bondgenoten van het natuurbehoud


Bij WWF zijn we ervan overtuigd dat het onontbeerlijk is om de gemeenschappen nauw te betrekken als we de natuur doeltreffend en duurzaam willen beschermen. Daarom staan de lokale gemeenschappen centraal in onze projecten voor natuurbehoud. Onze grootste successen boeken we wanneer we oplossingen vinden


die zowel de natuurlijke rijkdommen beschermen en welzijn en welvaart bezorgen aan de lokale gemeenschappen die in het midden van deze rijkdommen leven.



Vraag Europa om een wet die illegale ontbossing stopt!


WWF voert momenteel campagne om producten gelinkt aan illegale ontbossing van de Europese markt te houden. Elk jaar verliezen we een oppervlakte tropisch bos ter grootte van Griekenland. De producten die we in Europa consumeren veroorzaken mee deze destructie. Momenteel is er een unieke opportuniteit om deze vernieling te stoppen. Een nieuwe Europese wet die dit aan banden legt is binnen handbereik. Voeg jouw stem toe aan de publieksconsultatie van de Europese Commissie en eis deze wet!  


https://together4forests.eu/nl/iframe/Qcmah98EEf