De terugkeer van de wilde hond in Zambia en Malawi

De terugkeer van de wilde hond in Zambia en Malawi

Sinds juli 2021 zijn de Afrikaanse wilde honden bezig met een comeback in de savannen van Oost-Afrika. Eerst in Malawi, waar African Parks* afgelopen zomer een roedel van 14 wilde honden heeft geherintroduceerd in het Liwonde National Park. En nu ook in Zambia, waar 11 soorten werden toegevoegd aan de fauna van het Liuwa Plains National Park. Een cruciale actie voor het behoud van de wilde hond in Afrika.

Met hun ervaring in herintroductieprojecten en translocatie van dieren (zoals de leeuwen van Liuwa of de olifanten uit Kasungu), heeft African Parks, gesteund door o.a. WWF-België, de ambitieuze stap genomen om de wilde hond zijn rechtmatige plaats in de Afrikaanse savanne terug te geven.

In juli 2021 reisden 14 wilde honden van Zuid-Afrika en Mozambique naar de nationale parken Liwonde en Majete in Malawi. Ze brachten verscheidene weken door in een ren om zich aan hun omgeving aan te passen en te socialiseren. Een roedel wilde honden heeft een complexe sociale hiërarchie. Deze fase was dus van cruciaal belang voor het voortbestaan van de groep wilde honden op lange termijn. De teams ter plaatse lieten de 14 honden vrij zodra de roedels zich gevormd hadden. Enige tijd later werd een eerste nest puppies geboren. Een geslaagde eerste poging!

Een tweede succesvolle herintroductie voor de wilde hond

In december 2021 vond een translocatie plaats in Zambia. 11 Afrikaanse wilde honden werden van Kafue National Park overgebracht naar Liuwa Plains National Park. Translocaties en het uitwisselen van dieren zijn één manier om de genetische diversiteit in geïsoleerde populaties van Afrikaanse wilde honden te garanderen.

Net als in Liwonde en Majete, hebben de wilde honden in Liuwa eerst een aantal weken moeten acclimatiseren. Ze werden in april vrijgelaten.

In elke roedel werden verschillende wilde honden uitgerust met GPS-halsbanden om hun bewegingen te volgen en hun gezondheid te monitoren.

De toekomst van de Afrikaanse wilde hond is kwetsbaar

We moeten nu deze kleine gemeenschap wilde honden beschermen. Niet alleen voor conflicten met de mens, maar ook voor ziekten en stroperij. Op dit moment zijn de wilde honden in Afrika kwetsbaar en geïsoleerd. Het voortbestaan van de soort hangt volledig af van onze inspanningen voor hun behoud. Er zijn nog maar 6.600  Afrikaanse wilde honden over, waarvan er slechts 1.400 in staat zijn zich voort te planten. De bescherming van de wilde hondenroedels in Liwonde en Liuwa is daarom van cruciaal belang voor het behoud van de soort.

Wil je hen samen met ons de vrede en vrijheid geven die ze verdienen?

Er zijn nu 100 keer minder wilde honden dan aan het begin van de 20e eeuw

De Afrikaanse wilde hond is een van de meest bedreigde zoogdieren ter wereld. Hij leeft alleen op het Afrikaanse continent. Dit dier werd decennialang bejaagd en vervolgd omdat het ten onrechte als een plaag werd beschouwd. Het werd beschuldigd van aanvallen op vee. Deze aanvallen gebeuren meestal door leeuwen, hyena's of luipaarden. De wilde hond werd ook ten onrechte beschuldigd van het verspreiden van ziekten. Hij is te lang het slachtoffer geweest van zijn slechte reputatie en van de mens, en wordt nu met uitsterven bedreigd.

De wilde hond is nu officieel beschermd, maar het verlies van zijn habitat, conflicten met de mens, vallen van stropers en ziekten die door huishonden worden overgebracht, bedreigen nog steeds zijn toekomst. Toch speelt dit superroofdier met een uitzonderlijke sociale intelligentie een belangrijke rol in het evenwicht van zijn ecosysteem, net zoals de leeuw of het jachtluipaard. Afrikaanse wilde honden reguleren de populatie van herbivoren en voorkomen de verspreiding van ziekten door gewonde of zieke dieren uit te schakelen.

Dankzij onze donateurs kunnen we het dier zijn rechtmatige plaats in de Afrikaanse savanne teruggeven.

*WWF-België verleent financiële steun aan het werk van African Parks in Zambia en Malawi voor het behoud van bedreigde diersoorten en hun habitat.