Beer zoekt beer in de Karpaten

Beer zoekt beer in de Karpaten

In de Karpaten, het 200.000 km² grote groene hart van Europa, leven zo’n 7.200 bruine beren: naar schatting de grootste populatie in Europa. Ze leven er in een ware parel van de biodiversiteit. Helaas raakt die jaar na jaar meer versnipperd. Daardoor is het voor beren steeds moeilijker om elkaar tegen te komen. En om kleine beertjes te maken ... Dus steken we bij WWF de handen uit de mouwen.

Grote populaties bruine beren, lynxen en wolven in Europa? Die vind je in de Karpaten, een bergketen die ook bekendstaat als het groene hart van Europa. Dat wilde landschap strekt zich uit over 200.000 km², en doorkruist Tsjechië, Slowakije, Polen, Hongarije, Oekraïne, Roemenië en Servië.

Helaas zijn die eeuwenoude bossen niet ongeschonden. Ze lijken nu meer op een lappendeken van groene gebieden die worden doorkruist door tal van menselijke voorzieningen. En dat is een probleem.

Als Romeo en Julia beren waren: dramatische obstakels

Beeld je even een berenpaartje in – een berenversie van Romeo en Julia. Onze berenromeo leeft aan één kant van het bos, zijn berenvriendinnetje Julia enkele tientallen kilometers verderop. Geen zorgen: voor beren is die afstand helemaal geen probleem. Ze gaan elkaar zeker tegenkomen!

Als ze onderweg tenminste niet op mogelijk dodelijke obstakels stoten ... In de berenversie van dit liefdesverhaal is het niet hun familie die hen tegenhoudt. Maar wel een weg. Of een stad. Misschien zelfs een omheining.

Versnipperde bossen, verzwakte berenpopulaties

Dieren zoals bruine beren gebruiken hun instinctieve navigatievaardigheden om zich te verplaatsen en te migreren. Een sterk staaltje van de natuur! Waarom ze zich verplaatsen? Om een partner te vinden, om seizoensredenen, omdat ze zich moeten aanpassen aan het veranderende klimaat ...

Door zich te verplaatsen, houden de beren natuurlijke processen in stand. Resultaat: schone lucht, zuiver zoet water en rijke bodems. En daar hangen wij allemaal van af. Maar door de versnippering van hun habitats raken de dieren geïsoleerd en hebben ze lang niet genoeg ruimte om te leven. Daar gaat het ecosysteem ook onder lijden.

Versnipperde landschappen vormen op dit moment één van de grootste bedreigingen voor de fauna, en op termijn ook voor de mens.

Twee beren lopen in een weide boven een dorp, versnippering van natuurgebieden

WWF brengt in kaart en beschermt

De Karpaten omvatten een uitgestrekt gebied. Om de connectiviteit daarvan te garanderen, moeten er diepgaande studies naar de verplaatsingen van de fauna gebeuren. Daarvoor plaatsen experten wildcamera's op strategisch gekozen locaties.

'Soms moeten we een hele dag trekken en zelfs bergen beklimmen om één puntje op de kaart te kunnen zetten', vertelt Calin Ardelean, experte bij WWF-Roemenië.

Na enkele weken halen Calin en haar team de wildcamera's op om de gegevens te kunnen analyseren. En zonder mensen in de buurt zijn wilde dieren allesbehalve verlegen: op de beelden zie je hoe het bos bruist van het leven. Zo krijgt het team in slechts enkele weken tijd inzicht in wat er zich allemaal afspeelt in het bos. Een voorrecht om te zien hoe een bonte mix aan diersoorten zich erdoor verplaatst!

Daarna analyseren de experten de gegevens, en leren ze van alles over de dieren: wat ze eten, hoe ze met elkaar omgaan en hoe ze interageren met hun omgeving. Bovenal geven de beelden hun inzicht in de parcoursen van de dieren: hoe vaak verplaatsen ze zich, en wat voor afstanden leggen ze af?

Dat alles leert ons welke gebieden we met voorrang moeten beschermen om te zorgen dat het landschap verbonden blijft. Samen met onze partners beheren, behouden of herstellen we de connectiviteit van die gebieden. Wat we precies doen, hangt af van de noden.

Zo helpen we ons berenkoppeltje om samen lang en gelukkig te leven. Een mooiere uitkomst dan die van Romeo en Julia!

Weesbeertjes redden

Helaas volstaan die connectiviteitsinspanningen niet. Berenmama's raken bijvoorbeeld geregeld betrokken bij verkeersongevallen ... Dan blijven er beertjes achter die te jong zijn om het zonder haar te redden. Daarom steunen we bij WWF het enige berenweeshuis in Europa. Dat ligt in Roemenië.

Sinds 2004 vangt het berenweeshuis jaarlijks 10 tot 30 weesbeertjes op. De berenjongen brengen er zo’n twee jaar door, zonder met mensen in contact te komen. Zo behouden ze hun aangeboren instincten. Daarna zijn ze klaar om hun leven in het wild te hervatten.

Adopteer een beer voor valentijn

Als je symbolisch een bruine beer adopteert, ondersteun je ons werk op de lange termijn. Met jouw giften zorgen we dat habitats beter verbonden zijn, en dat mens en beer vredevol kunnen samenleven. Je steunt ook het enige berenweeshuis in Europa – en dat heeft heel wat financiële hulp nodig om te kunnen blijven werken.

Maak samen met ons het verschil!