WWF ours brun bruine beer header2 WWF ours brun bruine beer header2

Bruine beer

Er zijn weinig diersoorten die zoveel tot de verbeelding hebben gesproken als de bruine beer. Zijn kracht en zijn gedrag, dat soms gelijkaardig is aan dat van de mens, maakt van hem een fascinerend en emblematisch dier.

 

De bruine beer is een van de grootste landroofdieren en is de meest verspreide van alle beersoorten. In de natuur kan de bruine beer tot 30 jaar oud worden. We vinden hem in zeer diverse landschappen, tussen droge steppen, struikachtig land en dichtbegroeide bossen in de bergen. De bruine beer kan op zijn achterpoten staan en voorwerpen opheffen met behulp van zijn vingers. Hij is een alleseter maar voedt zich vooral met planten. Zijn voeding varieert naargelang het seizoen. In de lente eet hij gras en scheuten. In de zomer gaat hij voor bessen en appels, en in de herfst kiest hij voor noten en pruimen. Voor de rest eet hij heel het jaar door wortels, insecten, zoogdieren en reptielen, en natuurlijk ook honing.

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen?

Vroeger domineerde de bruine beer Noord-Amerika, Europa en Azië. Nu is hij meer en meer aan het verdwijnen in die bepaalde regio’s, dat door de aanwezigheid van de mensen en hun groeiende honger naar nieuwe infrastructuren. Vandaag leven de bruine beren alleen nog maar in de wildste natuurgebieden. Maar zelfs in het hart van de natuur wordt er nog op de beren gejaagd, vooral voor hun galblaas, die gebruikt wordt als traditioneel Aziatisch geneesmiddel en als afrodisiacum. De bosexploitatie en de aanleg van nieuwe wegen bedreigen ook zijn leefomgeving en hebben een impact op hun manier van leven. Het binnendringen van de mens in zijn habitat veroorzaakt ook conflicten die vaak tragisch aflopen.

Wat doet WWF?

WWF werkt in Europa samen met de overheidsinstanties en de beheerders van de beschermde gebieden om te vermijden dat de populatie bruine beren afneemt. Wij zijn in het bijzonder actief in de Karpaten, de bergketen in Oost-Europa die de grootste Europese populatie van bruine beren herbergt en waar de dieren vaak het slachtoffer zijn van de trofeejacht.

  • Status
    Niet bedreigd
  • Populatie
    Ongeveer 200 000
  • Wetenschappelijke naam
    Ursus arctos
  • Gebied
    Europa, Noord-Amerika, Azië
  • Habitat
    Gematigde regenwouden, bergachtige bossen, toendra.
  • Karpaten