Zonder dringende actie verdwijnt de Afrikaanse olifant over 20 jaar

Zonder dringende actie verdwijnt de Afrikaanse olifant over 20 jaar

De Afrikaanse olifantenpopulatie is in 40 jaar met 70% afgenomen. Om de 25 minuten sterft een olifant, afgeslacht voor zijn slagtanden. De lucratieve ivoorhandel is dan ook uitgegroeid tot een van de grootste criminele activiteiten ter wereld. In dit tempo sterft de soort over 20 jaar uit. We moeten onze acties tegen dit probleem opvoeren. WWF lanceert een fondsenwervingscampagne om de stroperij te bestrijden en het leefgebied van de olifant te beschermen.


 


Tegen 2040 kan de Afrikaanse olifant hetzelfde lot ondergaan als zijn voorvader de mammoet. De enige plekken waar kinderen het dier nog te zien krijgen, zullen een zoo of museum zijn. Dit scenario lijkt misschien ongelooflijk en toch zal het uitkomen, als we niet dringend handelen om de soort te redden. De Afrikaanse olifantenpopulatie is sinds 1980 met 70% afgenomen. Elk jaar worden 20.000 olifanten gedood om de illegale handel in ivoor te voeden. De ivoren slagtanden van het dier worden omgezet in decoratieobjecten of producten met zogenaamde "therapeutische kwaliteiten". Achter de stropers gaan ​​krachtige georganiseerde criminele netwerken schuil die corruptie, witwassen en moorden combineren. Het zijn handelaars die voor niets stoppen om het witte goud te bemachtigen.


Een georganiseerd bloedbad


Pauwel De Wachter, WWF-veldcoördinator in West-Afrika: 'Stropers gebruiken meestal Kalasjnikov machinegeweren of vergiftigde pijlen. Deze wapens doen het dier pijn maar doden hem niet onmiddellijk. Zodra de olifant op de grond ligt, snijden de stropers zijn pezen door om het dier te immobiliseren. Hij wordt zo tot een pijnlijke dood veroordeeld. Opdat de olifant sneller zou leegbloeden, snijden ze zijn slurf af.' Elk jaar verliezen een honderdtal rangers hun leven onder de kogels van stropers. Handel in wilde dieren en planten is een van de grootste criminele activiteiten ter wereld na drugshandel, mensenhandel en namaak. Ze brengt naar schatting meer dan 150 miljard dollar per jaar op voor de criminele netwerken.


België, een draaischijf voor ivoorhandel


Vanwege zijn centrale geografische positie is België een knooppunt voor illegale handel in ivoor. Tussen 2007 en 2016 namen Belgische douanebeambten 3.616 ivoorproducten in beslag. Deze kwamen voornamelijk uit Midden-Afrika en West-Afrika. De meeste reizen via Brussels Airport en hebben China als eindbestemming.


Olifanten, essentiële pijler van de wilde natuur


De olifant is niet alleen een mooie en indrukwekkende soort, hij speelt ook een zeer belangrijke rol in het ecosysteem. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld al gemerkt dat de biodiversiteit van planten in West-Afrika sterk achteruitgaat, met name vanwege het lokale uitsterven van de bosolifant, die een belangrijke distributeur van zaden in de dichte tropische bossen is. De veerkracht van deze bossen tegen andere bedreigingen zoals hitte en droogte lijdt hierdoor.


Laten we nu samen actie ondernemen om de olifant te redden!


De bescherming van biodiversiteit en Afrikaanse olifanten is een prioriteit voor WWF. Het uitsterven van de soort is niet onvermijdelijk, maar we moeten nu handelen! WWF ondersteunt projecten in Malawi en Zambia om stroperij te bestrijden, beschermde gebieden waar olifanten leven te versterken, en het bewustzijn over het belang van het voortbestaan ​​van de soort te vergroten. WWF vecht ook voor een strengere controle op producten van de illegale handel in wilde dieren en planten.


Dankzij donaties hebben we de afgelopen jaren al tientallen olifanten gered. Er zijn bijvoorbeeld 217 olifanten opnieuw geïntroduceerd in het Majete National Park in Malawi. In Zambia zijn we erin geslaagd het stropen te stoppen in Silowana Park. Sinds 2017 zijn er in dit gebied geen olifanten meer gedood. WWF heeft uw hulp nodig om maatregelen tegen stroperij te financieren. Samen kunnen we de olifant redden!