Wilde dieren tonen veerkracht na 'zwarte zomer' in Australië
Wilde dieren tonen veerkracht na 'zwarte zomer' in Australië
De branden van de 'zwarte zomer' in Australië legden het land in as. We rouwden om het verlies van bijna 3 miljard koala's, kangoeroes en andere dieren. Gelukkig hielpen de geleverde inspanningen, onder meer dankzij ons crisisfonds, om de klap te verzachten. Drie jaar later zien we een hoopvolle toekomst tegemoet.
In september 2019 werd de wereld voor het eerst gewaarschuwd over de branden. Tot begin 2020 was Australië in de greep van vlammen van ongekend geweld en ongeziene omvang. De wereld keek verbijsterd toe hoe de klimaatverandering toesloeg.
Verschillende organisaties kwamen snel in actie. Bij WWF lanceerden we een crisisfonds. Belangrijkste missie: eerste hulp bieden aan de natuur. We hielpen ziekenhuizen bouwen voor wilde dieren en ondersteunden bestaande dierenartsencentra. We zorgden mee voor het herstel van duizenden dieren die gered werden dankzij donaties – dankzij jullie.
Maar zoals we weten, is de ramp niet voorbij wanneer de laatste vonk dooft. De dramatische gevolgen houden nog lang aan … Zelfs wanneer de crisisfondsen opgedroogd zijn.
Daarom bleven we projecten financieren in Australië. Vooral het Towards Two Billion Trees-initiatief, dat intacte gebieden beschermt en delen van het bos herstelt, en Eyes On Recovery, dat flora en fauna nauwlettend monitort. Die voortdurende monitoring is essentieel om beter te begrijpen hoe soorten zich herstellen na verwoestende natuurverschijnselen.
De veerkracht van dieren monitoren
Eyes on Recovery is een project van WWF, Conservation International en lokale organisaties. Het gebruikt artificiële intelligentie (AI) om op te volgen hoe dierenpopulaties zich herstellen na de branden van 2019-2020. We installeerden meer dan 1.100 camera's in acht Australische regio's die door de branden werden getroffen.
Diersoorten identificeren met AI
De onderzoekers verzamelden meer dan 7 miljoen foto's met wildcamera's. De beelden werden vervolgens geanalyseerd met AI-technologie. Op die manier konden we de voortgang van het herstel van 150 inheemse diersoorten volgen!
Toen we met dit project begonnen, hadden we niet verwacht dat we zoveel bedreigde soorten zouden ontdekken, omdat sommige populaties al klein waren vóór de branden.
Voor Emma Spencer, programmacoördinator van WWF, zijn de resultaten dan ook bemoedigend. 'Zelfs in het hart van gebieden die zwaar getroffen zijn door de branden, zijn er tekenen van herstel, vooral bij bedreigde diersoorten zoals koala's', benadrukt ze. Heel wat foto's tonen overlevende koala's die rondzwerven in de verwoeste Blue Mountains en het zuidoosten van Queensland. Dat stelt ons gerust.
Monitoren om levens te redden
Dankzij AI en machine learning om diersoorten te herkennen op foto’s, konden we het monitoringproces efficiënter maken en onze reactietijd inkorten.
De verzamelde gegevens vormden de basis van verschillende beheers- en beschermingsmaatregelen, zoals invasieve soorten bestrijden, tijdelijke toevluchtsoorden bieden voor dieren die hun habitat kwijtraakten, en aangetaste gebieden herbezaaien.
Technologie in dienst van biodiversiteit
AI gebruiken om het herstel van wilde dieren te volgen na de ‘zwarte zomer'-branden in Australië is een inspirerend voorbeeld van hoe technologie kan helpen om onze kostbare biodiversiteit te behouden, zelfs in de somberste tijden.
Jullie steun is en blijft onmisbaar voor deze essentiële beschermingsinspanningen. Bedankt voor jullie donaties!
Veerkrachtfonds in crisistijden
Helaas zijn dit soort crisissen niet langer een uitzondering. Daarom hebben we een crisisfonds opgezet. Doel: meteen en doeltreffend ingrijpen bij milieurampen.