COP29: te weinig actie

COP29: te weinig actie

De resultaten van COP29, na twee weken van gespannen onderhandelingen, geven reden tot bezorgdheid. Het aangenomen klimaatakkoord omvat te weinig financiering om de uitdagingen van de klimaatcrisis aan te pakken en de behoeften van ontwikkelingslanden te ondersteunen. Bovendien werd er geen duidelijke boodschap afgegeven over het verminderen van uitstoot of het geleidelijk afbouwen van fossiele brandstoffen.

Te weinig hoopvolle signalen na COP29. De uitkomsten van de conferentie dreigen klimaatactie te vertragen op een moment dat versnelling cruciaal is. Na weken van gepolariseerde gesprekken hebben landen een akkoord bereikt over klimaatfinanciering, maar dit blijft ver achter wat ontwikkelingslanden nodig hebben.

"De wereld is in de steek gelaten door de zwakte van dit akkoord over klimaatfinanciering. In deze kritieke periode voor de planeet dreigt dit falen mondiale inspanningen tegen de klimaatcrisis terug te werpen. Kwetsbare gemeenschappen blijven blootgesteld aan toenemende rampen. Dit is een zware klap voor klimaatactie, maar het mag de nodige oplossingen wereldwijd niet vertragen," waarschuwde Manuel Pulgar-Vidal, hoofd Klimaat en Energie bij WWF.

Onvoldoende en onzekere financiering

De leiders van de G20 benadrukten de noodzaak om klimaatfinanciering drastisch te verhogen, van miljarden naar duizenden miljarden. Maar het vastgelegde bedrag van $300 miljard per jaar tegen 2035 is veel te weinig en te laat om de essentiële klimaatactie in ontwikkelingslanden te ondersteunen.

Een echte aanpak van het klimaatprobleem vraagt minstens $1.000 miljard per jaar, waarvan het grootste deel bestemd is voor de energietransitie en klimaataanpassing in ontwikkelingslanden. Ter vergelijking: subsidies voor fossiele brandstoffen bedragen wereldwijd jaarlijks $7.000 miljard.

Hoewel in het laatste moment een routekaart werd toegevoegd om de financiering op te schalen tot $1.300 miljard, ontbreekt vertrouwen in de haalbaarheid hiervan. Het Braziliaanse COP30-voorzitterschap zal alle partijen moeten mobiliseren om dit proces te managen en substantieel resultaat te behalen tegen COP30 in Belém.

Geen vooruitgang in emissiereducties

Er werden geen duidelijke doelstellingen gesteld voor het terugdringen van emissies. Dit terwijl actie dringend nodig is: zonder concrete maatregelen zal de 1,5°C-doelstelling onhaalbaar worden.

"Het is onacceptabel dat deze COP geen duidelijke doelen stelt om emissies te verminderen en fossiele brandstoffen uit te faseren. Zonder de financiële toezeggingen van ontwikkelde landen blijven kwetsbare gemeenschappen blootgesteld aan de verwoestende gevolgen van de klimaatcrisis," zegt Fernanda Carvalho, klimaatexpert bij WWF.

Natuur: de grote afwezige

We hadden ook een duidelijk signaal geëist om natuur en klimaat met elkaar te verbinden, aangezien beide onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het eindrapport verwijst slechts naar "synergieën en onderlinge afhankelijkheden" zonder concrete stappen. Het cruciale belang van ecosystemen zoals oceanen en bossen voor klimaatadaptatie en -mitigatie werd nauwelijks erkend.

Op weg naar een beslissende COP30

Het eindakkoord van COP29 weerspiegelt ontoereikende compromissen en uitgestelde beslissingen. De Braziliaanse COP30-voorzitterschap zal cruciaal zijn om tastbare vooruitgang te boeken. Tot die tijd blijven we werken om internationale beleidsvoering te versterken en de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C te bewaren.

Teken onze open brief voor minder kwalijke subsidies en meer klimaatacties!

Teken onze open brief