Bosbranden verwoesten beschermde gebieden in Siberië
Bosbranden verwoesten beschermde gebieden in Siberië
In de afgelegen natuurlijke gebieden van Noordoost-Siberië woedt momenteel een ware ecologische ramp. Sinds het begin van de zomer is al 17 miljoen hectare kostbaar bos – een gebied groter dan Griekenland – in vlammen opgegaan. De bosbranden in Rusland worden elk jaar erger. In 2018, 2019 en 2020 oversteeg de oppervlakte verbrand gebied ruim het gemiddelde – zo'n 10 miljoen hectare per jaar. Dat record wordt in 2021 opnieuw verbroken. En het is nog niet voorbij: de branden breiden zich verder uit. Daarom mobiliseert WWF zich ook in Siberië om de bossen te beschermen.
De klimaatverandering is de belangrijkste reden waarom bosbranden in Rusland steeds erger worden. De Republiek Sacha (Jakoetïe), de grootste regio van de Russische Federatie, wordt momenteel geconfronteerd met de meest verwoestende branden uit zijn geschiedenis. Hoewel Siberië elk jaar met bosbranden te kampen heeft, behoorde het gewoonlijk niet tot de meest getroffen regio's.
Maar dit jaar is de situatie anders. Daar waar de gemiddelde zomertemperatuur 22°C bedraagt, worden er nu recordtemperaturen van 38°C bereikt. Deze temperaturen verergeren de door de mens veroorzaakte branden. Zo’n 9,8 miljoen hectare bos –een gebied zo groot als Hongarije – werd er al aangetast door de branden.
Verwoestende bosbranden bedreigen niet alleen de mens en de natuurlijke hulpbronnen, maar ook het natuurlijk erfgoed van Jakoetië. De regio bezit het grootste netwerk van beschermde gebieden in Rusland. 1,6 miljoen km² ongerepte gebieden – dat is 37,7% van de oppervlakte van de regio – wordt bedreigd door de branden. Deze hebben ook een negatieve invloed op de klimaatverandering omdat ze de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer verhogen door de koolstof die is opgeslagen in de bodem en de biomassa, vrij te maken.
Voorkomen dat vlammen zich verspreiden en branden blussen
De branden moeten dringend worden ingeperkt, en we moeten voorkomen dat nog meer beschermde gebieden, inclusief hun ongelooflijk rijke biodiversiteit, tot as worden gereduceerd. De focus ligt op het blussen van de branden, het opvolgen van de situatie, en het nemen van maatregelen om bosbranden in de natuurgebieden in te perken. Maar de middelen ontbreken en de teams op het terrein kunnen niet alle vuurhaarden aan.
Deze zeer ontoegankelijke, en daarom zeer ongerepte, uitgestrekte regio, maakt de bestrijding van de bosbranden moeilijk. Daarbij komt nog het gebrek aan mankracht en middelen. Het duurde drie dagen om de teams en hun uitrusting op de verschillende locaties te krijgen. En ondertussen winnen de branden terrein. We moeten dus snel handelen.
WWF steunt de bestrijding van de branden in Siberië
Na Griekenland en Turkije steunt WWF-België nu ook de bestrijding van de bosbranden in Siberië. Het WWF-netwerk heeft al brandbestrijdingsapparatuur gestuurd: terreinvoertuigen, motorboten, motorpompen om water te voorzien aan gebieden zonder watertanks, en brandbeveiligingsuitrustingen.
‘Dankzij onze donateurs zijn we erin geslaagd om de eerste benodigdheden snel over te brengen naar de beschermde gebieden in Jakoetië, en snelheid is bij het bestrijden van branden uitermate belangrijk’.
Irina Onufrenya, WWF hoofd van het natuurbehoudsprogramma voor de biodiversiteit in Rusland
Maar de noden zijn immens. De afgelopen weken bestreden de mobiele teams met man en macht en met de beschikbare middelen de vlammen in de regio. Met resultaat. Twee natuurlijke pareltjes werden gevrijwaard: de Lena-pilaren in het Stolby-Sinski-natuurpark en de Tympynai-kwekerij in de regio waar bosbizons opnieuw geïntroduceerd worden.
Met meer middelen en aangepaste uitrustingen kunnen deze moedige mensen die met gevaar voor eigen leven de branden bestrijden, nog meer natuurlijke gebieden in Jakoetië beschermen. Ze verdienen snel onze steun