Bosbranden in Griekenland

Reageren op noodsituaties en het voorkomen van toekomstige branden

Idyllische landschappen veranderen in een vlammenzee

Zoals in zoveel landen in het Middellandse Zeegebied, hebben branden altijd al deel uitgemaakt van de Griekse zomermaanden. Voor sommige ecosystemen waren deze branden zelfs een belangrijk onderdeel van de levenscyclus omdat planten zo de kans kregen om opnieuw de groeien. Maar de branden die het land in de zomer van 2021 teisterden, waren zo groot dat er niet genoeg middelen waren om de vlammen in bedwang te houden.

In de regio's Evoia, Peloponnesos, Attica en Fokida zijn meer dan 120.000 hectare bos en agrobosbouwgebied verwoest. Dat is drie keer meer dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

De branden hebben typische landschappen zoals naaldbossen, gemengde bossen en maquis, alsook olijfgaarden en andere gewassen verwoest.

Een catastrofe voor mens en natuur

In Evoia in het bijzonder zijn de sociaal-economische gevolgen immens. In plattelandsgebieden zijn veel mensen voor hun levensonderhoud rechtstreeks afhankelijk van het bos. Honingproducenten- 70% van de nationale productie komt uit deze regio - maar ook de agrobosbouw en de toeristische sector zijn zwaar getroffen door de vernietiging van de natuurlijke hulpbronnen.

In Noord-Attica hebben de vlammen de habitat vernietigd van het edelhert, dat met uitsterven wordt bedreigd. In de regio leven ook twee roedels grijze wolven, een diersoort die over heel Europa wordt gezien als beschermd. De Peloponnesos is het leefgebied van een van de laatste populaties van de ernstig bedreigde goudjakhals.

Hulp in het getroffen gebied…

Brandbestrijding was onze eerste reactie op de noodsituatie. Dankzij de mobilisatie, hebben we:

  • Technische en materiële hulp geboden aan de vrijwilligers die de vlammen bestrijden, vooral in Evoia;
  • Samengewerkt met de NGO ANIMA, die gewonde wilde dieren opvangt, verzorgt en rehabiliteert.

… een betere voorbereiding op toekomstige branden

Klimaatverandering is niet de directe oorzaak van bosbranden, maar het maakt ze wel erger. Er zullen nog meer periodes met zulke bosbranden volgen. Het is dan ook van essentieel belang dat er in een vroeg stadium wordt opgetreden om branden van deze omvang te voorkomen:

  • Geef de hulpverleners ter plaatse de nodige middelen om beginnende branden op een efficiënte manier op te sporen;
  • Moedig politieke leiders aan om bossen beter te beheren en te beschermen, met de nadruk op brandpreventie in plaats van brandbestrijding;
  • Sensibiliseer de lokale bevolking om zoveel mogelijk branden, door de mens veroorzaakt, te voorkomen.
  • Herstel van de natuur met innovatieve oplossingen die aan het terrein zijn aangepast, zowel wat de herbebossing als wat de uitvoering van anti-erosiemaatregelen betreft.

NAAM VAN HET PROJECT

Bosbranden in Griekenland

REGIO

Middellandse Zeegebied

DUUR

08.2021 - 06.2022

Budget

€ 100.000

PARTNERS

WWF-Griekenland

ons doel

Bosbranden in Griekenland bestrijden, de natuur steunen en zoveel mogelijk toekomstige branden voorkomen.

BEDREIGINGEN DIE DIT PROJECT HET HOOFD MOET BIEDEN

AANTASTING EN VERNIETIGING VAN HABITAT

Ontoereikend bosbeheer en hevigere bosbranden bedreigen de natuurlijke habitat van soorten zoals de goudjakhals, de wolf en het edelhert in Griekenland. WWF voert actie tegen het systematische verlies en de degradatie van habitats.

MEER WETEN

Aantasting en vernietiging van habitats

KLIMAATVERANDERING

Le changement climatique augmente les risques de feux de forêts, lDoor de klimaatverandering neemt het risico op bosbranden toe en worden ze erger en frequenter. Ontdek wat WWF doet om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken.

MEER WETEN

Klimaatverandering

Onze andere projecten :

Branden in Turkije

WWF en zijn partners verlenen technische steun om bosbranden te bestrijden en om gewonde dieren te verzorgen en te rehabiliteren.

Hier wil ik meer over weten
Feux de forêts bosbranden

Branden in Rusland

In de afgelegen natuurlijke gebieden van Noordoost-Siberië woedt momenteel een ware ecologische ramp. Sinds het begin van de zomer is al 17 miljoen hectare kostbaar bos.

Meer weten

Branden in Australië

In januari en februari 2020 moest de wereld machteloos toezien hoe ongeziene bosbranden Australië in de as legden.

Hier wil ik meer over weten

Branden in het Amazonegebied

In 2019 keek de wereld machteloos toe terwijl catastrofale bosbranden in Brazilië, Bolivia en Paraguay het Amazonewoud in de as legden.

Hier wil ik meer over weten