5 tips tegen voedselverspilling

5 tips tegen voedselverspilling

België staat op de tweede plaats van landen in Europa die het meeste voedsel verspillen. Alleen Nederland steekt ons voorbij. Om dit probleem, dat nadelig is voor onze portemonnee en voor de planeet, aan te pakken, zijn hier 5 tips die jij kan volgen om voedselverspilling tegen te gaan

29 september is de Internationale dag tegen voedselverspilling. En de cijfers liegen er niet om: in België verspillen we jaarlijks gemiddeld 345 kg voedsel per persoon "van boer tot consument". Dit levert ons land de ongelukkige zilveren medaille op van de meest verspillende landen in Europa. Alleen Nederland doet het nog slechter.  

Op individueel niveau wordt jaarlijks ongeveer 37 kg voedsel per persoon verspild, waarvan het grootste deel bestaat uit groenten en fruit. Eigenlijk gooit de gemiddelde Belg dus één derde van zijn winkelbudget rechtstreeks in de vuilbak. Dit is niet alleen nadelig voor onze portemonnee, maar ook voor de planeet, want alle grondstoffen die nodig waren om dit voedsel te produceren worden nu ook weggegooid. Gelukkig kunnen we hier iets tegen doen. Om je op weg te helpen, geven we alvast vijf tips om voedselverspilling op individueel niveau tegen te gaan.

Creatief met soep en smoothies  

Zie je enkele achtergebleven groenten of was je die ene zak appels vergeten? Goed nieuws! Dat alles kan je omtoveren tot een heerlijke maaltijd. Verander je appels in appelmoes, verwerk die ene rijpe banaan in een gezonde smoothie en met de achtergebleven groenten heb je in een mum van tijd een soep of stoofpotje op tafel staan. Heb je nood aan inspiratie voor duurzame recepten? Download dan zeker ons gratis eat4change-kookboek

Compost biedt hoop tegen voedselverspilling

Wanneer je kookt met groenten en fruit hoef je eigenlijk niets weg te gooien. De schillen en restjes zijn een geweldige toevoeging aan je composthoop. Zo krijgen de niet-eetbare stukken ook een nuttige bestemming, en jij krijgt gratis compost voor je planten of moestuin in de plaats. Win win!

Organiseer je koelkast en vriezer

Een voorbereid mens is er twee waard. Door je koelkast te organiseren krijg je een duidelijk overzicht van het eten dat je in huis hebt. En wanneer je het eten met een kortere houdbaarheidsdatum vooraan zet, zal je hier sneller naar grijpen. Restjes of producten die je niet meteen gaat opeten, kan je best in de vriezer bewaren. Zo heb je ook altijd een maaltijd achter de hand voor dagen waarop je niet achter de potten kan staan.

Kijk naar de houdbaarheidsdatums

Op alle verpakte producten staat een houdbaarheidsdatum, maar het is niet omdat deze datum verstreken is, dat je dat product niet meer kan eten.  Er is een verschil tussen ’te gebruiken tot’ en ’ten minste houdbaar tot’. Bij ’te gebruiken tot’ gaat het over producten die op korte tijd kunnen bederven zoals zuivel en vlees. Producten die ’ten minste houdbaar zijn tot’ zoals bijvoorbeeld pasta, koffie en rijst, kunnen tot minstens één jaar na de vervaldatum worden geconsumeerd. In veel gevallen helpt het ook om te kijken naar de geur, kleur en smaak van het product.

Lelijk is ook lekker

In de supermarkten gaan we vaak op zoek naar de mooiste producten, maar een kromme komkommer smaakt net zo goed als een rechte en die gekke wortels smaken prima in een soep. Je kan ook je groeten en fruit direct bij de lokale boer kopen. Zo kunnen zij de producten verkopen die niet voldoen aan de maatstaven van de supermarkten en heb jij weer een product van de afvalberg gered - vaak zelfs voor een betere prijs dan in de winkel.

De manier waarop we met eten omgaan, heeft dus echt een grote impact op onze voetafdruk en de afvalberg. Wil jij weten wat je nog meer kan doen? Lees wat je kan doen om beter te eten voor jezelf en de planeet.