5 ideeën om de Belgische natuur te ontdekken

5 ideeën om de Belgische natuur te ontdekken

België is rijk aan kansen voor meer natuur. De terugkeer van iconische soorten als de wolf, de wilde kat en de otter getuigen hiervan. WWF-België zet zich dan ook in om onze natuur te beschermen. Hoog tijd om eropuit te trekken en zelf de prachtige Belgische natuur te ontdekken.

Onze twee natuurexperts in België, Corentin Rousseau en Pepijn T'Hooft, kennen de Belgische natuur als hun broekzak. Dit zijn hun favoriete plekken om te bezoeken, zelfs in de winter!

De Hoge Venen

De Hoge Venen zijn bijzonder omdat ze op een plateau liggen: het hoogste van de Benelux! Dit beschermde natuurgebied van 5.000 hectare is het oudste en bekendste van ons land, gelegen in het hart van het natuurpark Hoge Venen-Eifel. De venen zijn 10.000 jaar geleden gevormd aan het einde van de laatste ijstijd. De hooggelegen weiden, maar ook de aanwezigheid van bepaalde soorten zoals de berghaas, die in de winter wit kleurt, getuigen van dit barre verleden.

Het dorre, voormalig poolachtige klimaat biedt exotische panorama's van heidevelden en veenmoerassen, en dat zo dichtbij! Stop niet bij de meest iconische plaatsen zoals Signal de Botrange of Baraque Michel: er is zoveel meer te ontdekken!

  • Welke dieren kan je er spotten? De opmerkelijkste dieren van de Hoge Venen zijn de zwarte ooievaar, de rode wouw, het korhoen, het paapje … en natuurlijk de wolf (maar laten we eerlijk zijn, de kans dat je die tegenkomt is nogal klein).
  • Welke planten vind je er terug? Veenbessen, moerasgentiaan, veenmos (planten die eruitzien als gigantische sponzen), wollegras, alpenvenkel, drie soorten bosbessen (wolfs-, gewone en vossebes) …

De Lommelse Sahara

Zoals de naam al doet vermoeden vind je in Lommel dit helderblauwe meer, omgeven door een miniwoestijn. Een werkelijk paradijs voor alle natuurliefhebbers. Het is het grootste avonturenbos van Vlaanderen met leuke speelelementen voor kinderen, verschillende kunstwerken, de voetgangersbrug en de bekende uitkijktoren.

De Sahara bestaat uit een zand- en duinlandschap van 2000 hectare en is verkozen tot één van de mooiste plaatsen in de Lage Kempen. Het bevindt zich midden in een heerlijk geurend naaldbos. Hoog tijd om er zelf op ontdekking te gaan.

RivierPark Maasvallei

Het resultaat van een doorgedreven samenwerking tussen twee landen, twee provincies, 11 gemeentes, twee waterbeheerders, vier natuurbeheerders, drie toeristische organisaties en nog veel anderen. Je vindt het park langs de oevers van de Maas in Belgisch en Nederlands Limburg.

Wees maar zeker van uren wandelplezier. Met in totaal zo’n 200 km aan wandelroutes langs beide oevers van de Maas wandel je langs de mooiste plekken van het RivierPark. Je kan vooraf uitgestippelde wandelroutes volgen of er zelf eentje samenstellen met de wandelknooppunten.

Rivierpark Maasvallei

Het Nationaal Park van de Semoisvallei

De Semoisvallei is onlangs uitgeroepen tot Nationaal Park en heeft vanalles in haar mars. De 198 km wilde rivier en de bijna 30.000 hectares herbergen een grote diversiteit aan dier- en plantensoorten. De rotsachtige hellingen van de vallei bieden volop mogelijkheden voor planten en insecten; de bossen zijn uitgestrekt en de rivieren weinig vervuild. Kortom, veel factoren zorgen zo voor een gastvrij toevluchtsoord voor de biodiversiteit, onder andere voor twee belangrijke diersoorten: de otter en de lynx. 

WWF-België en Riviercontract Semois-Chiers werken al jaren om van de Semoisvallei een waar paradijs te maken voor otters en hun ecosysteem. In deze regio zijn er veel mogelijkheden voor uitstapjes: pittoreske dorpjes, prachtige wandelpaden, adembenemende panorama's … Het Nationaal Park van de Semoisvallei heeft het allemaal.

Semois Valley
  • Welke dieren kan je er spotten? De otter en de lynx hebben hun intrek in het gebied genomen, maar het is moeilijk om ze waar te nemen. Wat je wel ziet zijn bevers, herten, de zwarte ooievaar, de visarend of de gevlekte salamander. 
  • Welke planten vind je er terug? Bijvoorbeeld de bloeiende bies, de meiorchis of de waterklaver.

Uitstapjes bij slecht weer

Dat het niet altijd ideaal is om een hele dag buiten te vertoeven, hoeven we je niet te vertellen. Ook op die natte, koude dagen kan je de Belgische natuur ontdekken. Maar dan gewoon binnen. Hier zijn twee super interessante tentoonstellingen voor jong en oud:

Deux loups se lèchent les babines

In samenwerking met het Natuurpark Hoge Venen-Eifel organiseert WWF-België WOLF Expo: een gratis expo waarbij jong en oud alles te weten komen over de wolf. Van zijn anatomie tot zijn bedreigingen, over ecologische nut en zijn recente terugkeer naar België. Zeker de moeite waard om te bezoeken.

Ontdek de Wolf expo

Ook de Otter Expo is een leuke optie voor binnen. Deze reizende tentoonstelling, die momenteel op de Campus Groenenborger van Universiteit Antwerpen te vinden is, staat volledig in het teken van de otter. Die liet zich zo’n 30 jaar lang niet zien in België. Sinds 2012 duiken er op verschillende plaatsen in België af en toe sporen op die wijzen op de aanwezigheid van otters. In deze tentoonstelling leer je er alles over.

ontdek de otter expo