Primeur: 55 jaar verloren gewaande roofvogel voor allereerste keer gefotografeerd in Papoea-Nieuw-Guinea, met hulp van WWF-België

Primeur: 55 jaar verloren gewaande roofvogel voor allereerste keer gefotografeerd in Papoea-Nieuw-Guinea, met hulp van WWF-België

‘Met het project dat we vandaag lanceren, willen we de unieke biodiversiteit in Pomio beschermen en de lokale gemeenschappen ondersteunen’

Brussel, 13 september 2024 – Omdat zijn habitat bedreigd wordt, staat de bleke havik (Accipiter princeps) al geruime tijd op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. De laatste keer dat deze vogelsoort gedocumenteerd werd, was in 1969. Eerder dit jaar gebeurde het eindelijk opnieuw, tijdens een missie die WWF-België initieerde. ‘Nu blijkt dat het zelfs de allereerste keer is dat deze vogelsoort gefotografeerd werd’, reageert Veerle Hermans van WWF enthousiast. 

De spraakmakende foto werd al in maart 2024 gemaakt door de Duitse fotograaf Tom Vierus, die lange tijd niets vermoedde: ‘Ik was met WWF op verkenning in Pomio op het eiland Nieuw-Brittannië, in Papoea-Nieuw-Guinea. Drie leden van de lokale gemeenschap leidden ons er door het bos, opdat we iets zouden bijleren over de aanwezigheid van allerlei diersoorten. Ik fotografeerde er verschillende vogels, waaronder de bleke havik dus, maar was me helemaal niet bewust van het belang ervan.’ 

Het is de befaamde Amerikaanse ornitholoog John Mittermeier die nu bevestigt dat de door Vierus gefotografeerde vogel een bleke havik is, die trouwens enkel voorkomt in Nieuw-Brittannië, een eiland in het noordoosten van Papoea-Nieuw-Guinea. De laatste gedocumenteerde wetenschappelijke vermelding van de soort lijkt een exemplaar te zijn uit juli 1969. Dat exemplaar wordt bewaard in het Amerikaans museum voor natuurgeschiedenis, in New York. ‘Sindsdien waren er wel een aantal waarnemingen met het blote oog, maar de soort liet zich 55 jaar lang niet documenteren’, bevestigt de ornitholoog.  

Zeeschildpadden

Veerle Hermans, biologe en programmaverantwoordelijke bij WWF-België, reageert opgetogen: ‘Het is natuurlijk heel bijzonder dat deze vogelsoort voor de allereerste keer gefotografeerd werd tijdens een missie die wij organiseerden. We hopen dat er nu ook meer inspanningen geleverd worden om de habitat van deze soort te beschermen tegen de bedreigingen van grootschalige landbouw, ongecontroleerde houtkap en palmolieplantages. Dat is waar we met ons gloednieuwe project hard aan zullen werken.'

Pomio, Nieuw-Brittannië, Papoea-Nieuw-Guinea. © WWF-Pacific / Tom Vierus

Met dit speciale nieuws over de bleke havik lanceert WWF-België vandaag zijn nieuwe project in Papoea-Nieuw-Guinea. ‘In samenwerking met WWF-Pacific breiden we ons werkingsgebied inderdaad uit met Pomio, op het eiland Nieuw-Brittannië’, vertelt Hermans. ‘We zullen ons er ook toespitsen op zeeschildpadden’, gaat ze verder. In Pomio vind je maar liefst vijf van de zeven soorten. Ze zijn onmisbaar voor onze mariene ecosystemen, maar hun overlevingskansen daalden de afgelopen tweehonderd jaar wereldwijd door menselijke activiteiten. Zeeschildpadden beschermen is essentieel voor een gezonde oceaan.  

Inheemse volkeren

Het is op uitnodiging van lokale gemeenschappen en vertegenwoordigers van de regering dat WWF aan de slag gaat in Pomio. De inheemse Mengen- en Mamusi-volkeren leven er nog steeds volgens hun eeuwenoude tradities, die onlosmakelijk verbonden zijn met de oceaan, bossen en rivieren die hun thuis zijn. Door nauw samen te werken met deze gemeenschappen hoopt WWF hen te ondersteunen en mee de toekomst van de ongelofelijke biodiversiteit in Pomio veilig te stellen via natuurbehoud dat door de lokale gemeenschappen geleid wordt. 

‘Er zijn erg weinig biodiversiteitsonderzoeken gedaan op het eiland Nieuw-Brittannië, en het potentieel om er nieuwe soorten te ontdekken is vrij groot. Maar het is een race tegen de klok om ze te beschermen, want de druk waaraan ze blootgesteld worden, is groot’, benadrukt Veerle Hermans.   

Opmerkelijk divers

Papoea-Nieuw-Guinea herbergt het op twee na grootste tropische woud ter wereld, na het Amazonegebied en het Congobekken. Met meer dan 5.000 meren, uitgebreide riviersystemen en wetlands, meer dan 8.000 km mangrovemoerassen, lagunes en koraalriffen is het land opmerkelijk divers wat betreft soorten, landschappen en ecosystemen.  

De regering van Papoea-Nieuw-Guinea werkt momenteel aan de herziening van de nationale biodiversiteitsstrategie en het actieplan in de aanloop naar de VN-biodiversiteitsconferentie (COP16) die in oktober 2024 in Colombia plaatsvindt.  

‘Weinig plaatsen prikkelen de verbeelding zoals Papoea-Nieuw-Guinea dat doet. Het is een plek die soorten huisvest die nergens anders ter wereld voorkomen. Die duizelingwekkende biodiversiteit moet absoluut bewaard blijven’, besluit Hermans. 


De allereerste foto van de bleke havik (Accipiter princeps) kan je hier downloaden in hoge resolutie (+ andere foto’s van de natuur in Pomio, met uitleg erbij). 

Meer info over het project van WWF-België in Pomio, Papoea-Nieuw-Guinea vind je hier.

Pomio, Nieuw-Brittannië, Papoea-Nieuw-Guinea. © WWF-Pacific / Tom Vierus
Contact
Hans Moyson
Media Relations Manager
WWF-België
[email protected] 
+32 (0) 472 01 17 06
+32 (0) 2 340 09 43

Over WWF
WWF is een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie en een wereldwijd netwerk dat actief is in bijna 100 landen. Onze missie is de aantasting van de natuurlijke omgeving van de planeet een halt toeroepen en een toekomst opbouwen waarin mensen leven in harmonie met de natuur. We willen de biologische diversiteit van de wereld in stand houden en zetten in op het gebruik van hernieuwbare, duurzame natuurlijke hulpbronnen. Ook de vermindering van vervuiling en afval is een van onze belangrijke speerpunten.