Nieuw rapport van WWF: 742 nieuwe soorten ontdekt in het Congobekken
Nieuw rapport van WWF: 742 nieuwe soorten ontdekt in het Congobekken
Brussel, 3 december 2024 – Tussen 2013 en 2023 werden maar liefst 742 nieuwe soorten ontdekt in het Congobekken. Dat nieuws wordt vandaag naar buiten gebracht in een WWF-rapport, waaruit niet enkel de verbazende biodiversiteit blijkt, maar ook de grote nood aan natuurbescherming in een van de belangrijkste ecosystemen ter wereld.
Het nieuwe WWF-rapport brengt het werk samen van honderden wetenschappers verbonden aan universiteiten, natuurbehoudsorganisaties en onderzoeksinstituten over de hele wereld. De grote verscheidenheid aan ontdekte soorten strekt zich uit van planten, ongewervelde dieren, vissen, amfibieën, reptielen, vogels tot zoogdieren. Het gaat bijvoorbeeld om unieke orchideeën, nieuwe soorten klauwkikkers, krokodillen, elektrische vissen, uilen, spinnen, schildpadden en zelfs een apensoort die lokaal bekend staat als de ‘lesula’.
Long van Afrika
De ontdekkingen duiden niet alleen op de immense natuurlijke rijkdom van het Congobekken, maar ook op de grote noodzaak om er de kwetsbare ecosystemen te beschermen. Het Congobekken is immers de grootste koolstofput ter wereld en staat bekend als de ‘long van Afrika’. Je vindt er het grootste tropische veengebied ter wereld en z’n regenwoud strekt zich uit over zes landen. Het fungeert als levenslijn en garandeert voedselzekerheid voor inheemse en lokale gemeenschappen. Het Congobekken biedt daarnaast natuurlijk ook cruciaal leefgebied voor bedreigde soorten, zoals de westelijke laaglandgorilla en de berggorilla, die WWF-België beschermt met terreinprojecten in de Republiek Congo en de Democratische Republiek Congo.
Dit nieuwe rapport over het Congobekken is een opvolger van het WWF Living Planet Report 2024 dat hamert op de achteruitgang van populaties wilde dieren, vooral in tropische gebieden, ook in Afrika. Omdat het Amazonegebied onder steeds grotere druk staat en bedreigd wordt door gevaarlijke kantelpunten, is het belang van het Congobekken nóg groter dan ooit tevoren.
Verantwoordelijkheid
Het Congobekken is niet alleen een baken van biodiversiteit, het is ook essentieel voor het welzijn van meer dan 75 miljoen mensen, die ervan afhangen voor voedsel, onderdak en hun culturele identiteit. ‘Hoewel we verheugd zijn over deze ontdekkingen, erkennen we ook dat ze gepaard gaan met de grote verantwoordelijkheid om dit buitengewone ecosysteem te behouden. Dit nieuwe rapport geldt als een oproep tot actie voor regeringen, gemeenschappen en alle betrokken partijen om de krachten te bundelen en dit onvervangbare natuurlijk erfgoed te beschermen’, vertelt Dr. Martin Kabaluapa, Regionaal Directeur voor het Congobekken bij WWF.
De regeringen uit de regio van het Congobekken hebben zich er overigens toe verbonden om 30 procent van hun land tegen 2030 onder een vorm van bescherming te plaatsen. Om deze gebieden te identificeren en effectief te beschermen, hebben ze ondersteuning nodig. Bestaande beschermde gebieden vereisen bovendien een efficiënte beheerstrategie.
Inheemse gemeenschappen
'Ons engagement in het Congobekken is groot en onwrikbaar’, vertelt Jaap van der Waarde, Hoofd Natuurbescherming voor het Congobekken bij WWF. ‘WWF werkt samen met lokale gemeenschappen, overheden en inheemse groepen om deze ecosystemen te beschermen. Dat gaat van natuurmonitoringprogramma’s tot FSC-certificering van bosconcessies. Ons doel is dat ook toekomstige generaties de wondere wereld van het Congobekken kunnen zien en ervaren.’
Het nieuwe rapport benadrukt ook de rol van inheemse kennis binnen natuurbescherming. Inheemse gemeenschappen, die al generaties lang in harmonie leven met de wouden, zijn sleutelactoren voor het behoud en het begrijpen van de enorme biodiversiteit. ‘Al eeuwenlang leven inheemse gemeenschappen in harmonie met de wouden. Hun kennis omarmen, is daarom essentieel voor het succes van natuurbescherming’, aldus Moïse Kono, coördinator Inheemse Volken bij WWF-Kameroen. ‘Hun stemmen en hun rechten horen gerespecteerd te worden, zij zijn de hoeders van deze gebieden’, besluit hij.
‘Al eeuwenlang leven inheemse gemeenschappen in harmonie met de wouden. Hun kennis omarmen, is daarom essentieel voor het succes van natuurbescherming’, aldus Moïse Kono, coördinator Inheemse Volken bij WWF-Kameroen. ‘Hun stemmen en hun rechten horen gerespecteerd te worden, zij zijn de hoeders van deze gebieden’, besluit hij.
- Het volledige WWF-rapport vind je hier. - Foto’s zijn beschikbaar via deze link. - Een video kan je hier bekijken. |
Extra info: Het WWF-rapport verzamelt het werk van wetenschappers die tussen 2013 en 2023 742 nieuwe soorten hebben ontdekt, waaronder 430 planten, 140 ongewervelde diersoorten, 96 vissen, 22 amfibieën, 42 reptielen, 2 vogels en 10 zoogdieren. De ontdekkingen hebben betrekking op zes landen in het Congobekken: Verdeling van de ontdekte soorten*: Kameroen: 238 soortenCentraal-Afrikaanse Republiek: 25 soortenDemocratische Republiek Congo: 259 soortenEquatoriaal-Guinea: 59 soortenGabon: 262 soortenRepubliek Congo: 65 soorten * Sommige soorten werden in meer dan één land gevonden, bv. planten en vissen. Wat betekent ‘nieuw voor de wetenschap’? Dat de soort voor het eerst formeel geïdentificeerd en gedocumenteerd is in de wetenschappelijke literatuur. Wat zijn de grootste bedreigingen? Het Congobekken staat onder grote druk door ontbossing, stroperij, klimaatverandering, mijnbouw en conflicten tussen mens en dier. Deze bedreigingen brengen niet alleen nieuw ontdekte soorten in gevaar, maar ook emblematische soorten zoals bosolifanten en grote apen. Wat is het belang van het Congobekken als koolstofput? Het Congobekken is 's werelds grootste koolstofput en absorbeert zelfs meer koolstof dan het Amazonegebied. Zijn regenwoud strekt zich uit over zes landen en biedt voedselzekerheid aan inheemse en lokale bevolkingsgroepen, maar is ook een cruciale habitat voor bedreigde diersoorten. Van de drie grootste tropische regenwouden ter wereld heeft alleen het Congobekken nog genoeg intact bos over om netto een koolstofput te blijven. Het tropisch regenwoud van het Congobekken slaat 600 miljoen ton kooldioxide per jaar meer op dan het uitstoot, wat je kan vergelijken met een derde van de CO2-uitstoot van alle transport in de VS. |
Contact Hans Moyson Media Relations Manager WWF-België [email protected] +32 (0) 472 01 17 06 +32 (0) 2 340 09 43 Over WWF WWF is een onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie en een wereldwijd netwerk dat actief is in bijna 100 landen. Onze missie is de aantasting van de natuurlijke omgeving van de planeet een halt toeroepen en een toekomst opbouwen waarin mensen leven in harmonie met de natuur. We willen de biologische diversiteit van de wereld in stand houden en zetten in op het gebruik van hernieuwbare, duurzame natuurlijke hulpbronnen. Ook de vermindering van vervuiling en afval is een van onze belangrijke speerpunten. |